«Μπερλουσκόνι, η μεγάλη επιστροφή», «Η νεκρανάσταση του Καβαλιέρε», «Πέμπτη φορά πρωθυπουργός;». Τέτοια λέγονται και γράφονται στην Ιταλία καθώς φαίνεται πως ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα γίνει 81 ετών τον Σεπτέμβριο, ετοιμάζεται να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο εν όψει βουλευτικών εκλογών στις αρχές του 2018.
Τα σεξουαλικά σκάνδαλα; Τα μπούνγκα-μπούνγκα πάρτι και οι απίθανες σχέσεις με 17χρονες; Ανήκουν στο παρελθόν, και έχουν ξεχαστεί, πιστεύουν οι σύμμαχοί του. Ακόμα και η απαγόρευση να κατέχει δημόσιο αξίωμα μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη δεν θα τον εμποδίσει να αναδειχθεί σε ισχυρή πολιτική δύναμη λένε. Πρώτο καθήκον του Καβαλιέρε; Να καταλάβει την ηγεσία της ιταλικής Δεξιάς.
«Ο Μπερλουσκόνι είναι στην κούρσα. Και μαζί του θα μπορέσουμε να νικήσουμε» δήλωσε γεμάτος ενθουσιασμό στα ΜΜΕ ο Ρενάτο Μπρουνέτα, πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος Forza Italia του μεγιστάνα πρώην πρωθυπουργού.
Αναζωογονημένο από την απροσδόκητη επιτυχία στις τοπικές εκλογές του Ιουνίου, το κόμμα Forza Italia φαίνεται ισόπαλο στις δημοσκοπήσεις με την ακροδεξιά αντι-ευρωπαϊκή Λέγκα του Βορρά, που με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι συγκεντρώνει στα γκάλοπ ποσοστό γύρω στο 15%.
Ο σημερινός εκλογικός νόμος της Ιταλίας –σύμφωνα με τον οποίο ένα κόμμα ή συνασπισμός χρειάζεται 40% των ψήφων για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή και το 50% για να ελέγχει τη Γερουσία –είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ένα κοινοβούλιο στο οποίο κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία. Μια προσπάθεια για μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου το φθινόπωρο, για να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα βυθιστεί στην ακυβερνησία, αναμένεται να προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση καθώς όλα τα κόμματα πασχίζουν να ενισχύσουν τη θέση τους.
Τόσο η Forza Italia όσο και η Λέγκα του Βορρά είναι πολύ πίσω από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, το οποίο εμφανίζεται στο 26,9% στις δημοσκοπήσεις, και από το ευρω-σκεπτικιστικό Κίνημα 5 Αστέρων του λαϊκιστή πρώην τηλεστάρ κωμικού Μπέπε Γκρίλο, το οποίο παρουσιάζεται πρώτο με 27,6%.
Αλλά δεδομένου ότι και οι δύο μεγαλύτεροι αντίπαλοι της Δεξιάς χάνουν έδαφος, ένας συνασπισμός της Forza Italia και της Λέγκας του Βορρά θα μπορούσε, τουλάχιστον στη θεωρία, να σχηματίσει κυβέρνηση.
Εάν συνέβαινε αυτό, το επόμενο, εξίσου υποθετικό ερώτημα είναι ποιος θα γινόταν πρωθυπουργός. Η απάντηση φέρνει αντιμέτωπο τον Μπερλουσκόνι με τον 44χρονο Σαλβίνι, φιλόδοξο ηγέτη ο οποίος έχει μετατρέψει τη Λέγκα του Βορρά από περιφερειακή ακροδεξιά αποσχιστική πολιτική δύναμη σε εθνικό λαϊκιστικό κόμμα.
Προς το παρόν, φαίνεται να κερδίζει ο Σαλβίνι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ixe σε δεξιούς ψηφοφόρους, το 48% δήλωσε ότι θεωρεί τον Σαλβίνι ως τον ηγέτη της ιταλικής Δεξιάς. Ο Μπερλουσκόνι υστερεί με 31%, αλλά η δημοτικότητά του έχει ανοδική τάση –και τελικά, όπως λέει ο Μπρουνέτα, οι ψηφοφόροι είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν στις κάλπες.
Αν και απαγορεύεται να καταλάβει δημόσιο αξίωμα έως το 2019 λόγω καταδίκης για φορολογική απάτη, ο Μπερλουσκόνι άσκησε έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Η απόφαση αναμένεται τον Νοέμβριο.
«Εχουμε θέσει σαφείς κανόνες για την ηγεσία της Κεντροδεξιάς. Το κόμμα που θα κερδίσει περισσότερες ψήφους στις επόμενες εκλογές θα είναι αυτό που θα υποδείξει τον υποψήφιο για την πρωθυπουργία» δήλωσε ο Μπρουνέτα.
Μετά την ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς πέρυσι, ο Μπερλουσκόνι εμφανίζεται πλέον σαν αναγεννημένος «πατέρας του έθνους», σε έντονη αντίθεση με το εκρηκτικό παρελθόν του. Το κεντρώο μήνυμα τον βοήθησε να προσελκύσει τους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους της Δεξιάς, που βρίσκουν απωθητικό τον υπερεπιθετικό τόνο του Σαλβίνι.
«Οι ιταλοί ψηφοφόροι έχουν ξεχάσει γιατί τους είχε κουράσει ο Μπερλουσκόνι και τώρα φαίνεται πιο αξιόπιστος και καθησυχαστικός από άλλους νεότερους ηγέτες» λέει ο Τζοβάνι Ορσίνα, καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας και συγγραφέας του βιβλίου «Η Δημοκρατία μετά τον Μπερλουσκόνι».
«Ο Μπερλουσκόνι παίζει το νέο παιχνίδι του έξυπνα, με λεπτό τρόπο. Ξέρει ότι δεν είναι πια το κέντρο της ιταλικής πολιτικής αλλά εξακολουθεί να μπορεί να είναι ένας από τους λίγους ρυθμιστές» τονίζει ο Ορσίνα.
Σε περίπτωση που δεν θα είναι σε θέση να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός, θα μπορούσε να ορίσει έναν από τους στενούς συμμάχους του, ενδεχομένως τον νυν πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Προς το παρόν, ο Μπερλουσκόνι έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Forza Italia. Προετοιμάζει πρόγραμμα βασισμένο σε έναν ενιαίο οριζόντιο φόρο, υπόσχεται επιδόματα για τους πολύ φτωχούς και σκληρή στάση απέναντι στην παράνομη μετανάστευση.
Ο Σαλβίνι έχει μαλακώσει πρόσφατα την άγρια αντι-ευρωπαϊκή ρητορική στις δημόσιες εμφανίσεις του, και επικεντρώνεται σε ένα εκλογικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επίσης ενιαίο φόρο στο 15% και δέσμευση για μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την αναδιατύπωση όλων των βασικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης του Μάαστριχτ που δημιούργησε το ευρώ και εισήγαγε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς στις εθνικές κυβερνήσεις.
Εχει πει ότι θα παρουσιάσει ένα νέο εκλογικό σύμβολο, με το οποίο η Λέγκα θα κάνει την εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο, από τον πλούσιο Βορρά μέχρι τον φτωχό Νότο της Ιταλίας στις επόμενες εκλογές. Και υποστηρίζει ότι το κόμμα του έχει αποδείξει την ικανότητά του καθώς κυβερνά ήδη αποτελεσματικά δύο από τις «πιο ευρωπαϊκές και πιο πλούσιες ιταλικές περιφέρειες», τη Λομβαρδία και το Βένετο.

HeliosPlus