«Το Βήμα» εισβάλλει στα άδυτα της Εθνικής Νέων, που προσφάτως κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ U20, και αποκαλύπτει ένα σπαρακτικό γεγονός με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Κόνιαρη που αποτυπώνει την αγωνία αυτών των παιδιών για το μέλλον τους.
Η ώρα είναι τέσσερις μετά τα μεσάνυχτα. Η Εθνική Νέων έχει κατακτήσει την κορυφή στο Ευρωμπάσκετ U20 που διεξήχθη στην Κρήτη και το κέφι έχει ανάψει στο «Island of Desire» του Ηρακλείου, το οποίο επέλεξαν οι διεθνείς για τα μεθεόρτια. Ξαφνικά, ένα νέο παιδί αρχίζει να κλαίει με λυγμούς. Του έχει βγει όλη η πίεση. Στο μυαλό του στριφογυρίζουν αρνητικές εικόνες. Εικόνες που βίωσε πριν από μερικούς μήνες. Επί σχεδόν μισή ώρα ο Αντώνης Κόνιαρης έκλαιγε σπαρακτικά και αυτή η έκρηξη συναισθημάτων αποτυπώνει τη σκληρή πλευρά του πρωταθλητισμού.
«Αυτά τα παιδιά πρέπει να παίζουν. Να αποκτήσουν παραστάσεις που θα τα βοηθήσουν να σφυρηλατήσουν τον χαρακτήρα τους, ώστε τα επόμενα χρόνια να γίνουν πρωταγωνιστές και να επανδρώσουν την Εθνική Ανδρών» υποστηρίζουν οι περισσότεροι και η άποψη είναι ορθή, αν συνυπολογίσει κανείς ότι στις ευαίσθητες ηλικίες των 18-21 ετών δεν αρκούν μόνο οι προπονήσεις δίπλα σε σπουδαίους αθλητές αλλά είναι επιβεβλημένη η τριβή των αγώνων.

Μήπως, όμως, αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος; Αν εστιάσουμε στους διεθνείς της U20 που, μετά το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ U18 στον Βόλο το 2015, κατέκτησαν την κορυφή και στην Κρήτη, αναφερόμαστε σε αθλητές που πλέον δεν είναι πιτσιρίκια αλλά καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον τους. Δεν πρέπει, λοιπόν, να έχουν μόνο όνειρα και απαιτήσεις αλλά και ευθύνες. Ευθύνες απέναντι στον εαυτό τους.

Ο Κόνιαρης, μιας και αναφερθήκαμε στον πρόλογο, πήρε τη σωστή απόφαση. Το καλοκαίρι του 2016 βίωσε την απόλυτη απογοήτευση όταν ο Παναθηναϊκός τον ενημέρωσε ότι δεν τον υπολόγιζε για την επόμενη σεζόν και αποφάσισε να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ (από όπου οι Πράσινοι τον είχαν αποκτήσει έναντι 85.000 ευρώ το 2014) για να ευχαριστηθεί το μπάσκετ και να ξαναβρεί τον εαυτό του.

Το έκανε με ετήσιες αποδοχές 10.000 ευρώ, την ώρα που αρκετοί συμπαίκτες του στη Νέων έπαιρναν πολύ περισσότερα, αλλά τη δεδομένη στιγμή της καριέρας του δεν σκέφθηκε τον τραπεζικό του λογαριασμό. Για την ιστορία, πριν από τον ΠΑΟΚ ο 20χρονος γκαρντ είχε συμφωνήσει με την Αστανά του Ηλία Παπαθεοδώρου αλλά ο General Manager και παλαίμαχος άσος Βαλερί Τιχονένκο έβαλε φρένο στη μεταγραφή εκτιμώντας ότι δεν ήταν αρκετά έμπειρος για να σταθεί στην VTB League και μερικές ημέρες αργότερα άναψε το πράσινο φως για τον Δημήτρη Κατσίβελη.

Την ίδια στιγμή, όταν δηλαδή ο Κόνιαρης που έβγαλε μάτια στο Ευρωμπάσκετ U20 ξεπερνώντας τον εαυτό του αποφάσιζε να παίξει (και όχι να κοιτάζει) στον ΠΑΟΚ για 10.000 ευρώ, ο αρχηγός της Νέων Βασίλης Χαραλαμπόπουλος έβαζε το μεγαλύτερο αυτογκόλ της καριέρας του υπογράφοντας νέο οκταετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό με πολύ υψηλές κλιμακούμενες αποδοχές ως το 2024, ενώ τον προηγούμενο χειμώνα ήθελε να βάλει τα κλάματα λόγω της πενιχρής συμμετοχής του!

Αν αυτό δεν συνιστά έγκλημα κατά του εαυτού του, τότε τι είναι; Τώρα ο Χαραλαμπόπουλος επιθυμεί διακαώς να αποχωρήσει, αν όχι ως ελεύθερος, ως δανεικός, προκειμένου να αυξήσει τον χρόνο του και να κτίσει το όνομά του σε ισχυρά θεμέλια.

Οσο για τη θέση του (3 ή 4) που τείνει να εξελιχθεί σε «debate» μεταξύ των μπασκετόφιλων; Ο ηγέτης της Νέων δεν χρειάζεται ταμπέλα, διότι έχει την ικανότητα να παίζει και με την μπάλα στα χέρια και να σουτάρει από μακριά και να δημιουργεί από το low-post. Μπορούσε κανείς να βάλει ταμπέλα στον Φάνη Χριστοδούλου;

Συνέβη ένα πολύ χαρακτηριστικό γεγονός κατά την παραμονή της ελληνικής αποστολής στην Κρήτη. Ενα γεγονός που οδηγεί σε δυσάρεστα συμπεράσματα. Ενα παιδάκι περίπου 8-10 ετών πλησίασε τους προπονητές της Εθνικής και τους είπε: «Θέλω να πάω στο «Survivor» για να πάρω τα 100 χιλιάρικα!».

Οι προπονητές σάστισαν αλλά εκ των υστέρων το φιλοσόφησαν και το συνέδεσαν με την τάση/επιθυμία των νέων για το εύκολο χρήμα. Πόσοι νεαροί παίκτες ανήκουν σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ και φυσικά δεν παίζουν αλλά κοιτάζουν στις προπονήσεις; Εχουν, όμως, χρήματα στην τράπεζα!

Ευτυχώς, έπειτα από αρκετά «χαστούκια», οι περισσότεροι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι σε αυτές τις ομάδες δεν πρόκειται να παίξουν αναζητώντας ρόλους σε μικρομεσαίες ομάδες της Α1 και στην Α2. Το έπραξε πέρυσι ο Βασίλης Μουράτος ο οποίος αγωνίστηκε στο Ψυχικό ως δανεικός από τον Ολυμπιακό και εφέτος το καλοκαίρι είναι ελεύθερος να αποφασίσει για το μέλλον του.

Στην Α2 δούλεψε, βελτιώθηκε και λόγω της διεισδυτικής ικανότητας στην αντίπαλη ρακέτα και της σωματικής δύναμης δεν θα αργήσει να βρει δουλειά σε ομάδα του μεσαίου επιπέδου της Α1.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ