Τρεις ομάδες θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό του ClimateLaunchpad 2017, τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό διαγωνισμό ιδεών πράσινης καινοτομίας.
Την περασμένη Δευτέρα 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία ο εθνικός τελικός του ClimateLaunchpad 2017 και νικητές του εθνικού τελικού που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό αναδείχθηκαν οι ομάδες: Byeplastic, η οποία παράγει βιοπλαστικό, η Save Your Planet που δημιουργεί εκπαιδευτικά κινούμενα σχέδια σχετικά με το περιβάλλον και η OceaniCO2 που ασχολείται με τον καθαρισμό λυμάτων πλοίων με ταυτόχρονη παραγωγή βιομάζας.


Εκπαιδευτικά συνέδρια

Κατά τη διάρκεια του τελικού οκτώ συνολικά ομάδες παρουσίασαν την ιδέα τους μπροστά από την κριτική επιτροπή, που ακολούθως κατέληξε στις τρεις ομάδες που θα προχωρήσουν στον παγκόσμιο τελικό, με γνώμονα τον αντίκτυπο που θα έχουν οι ιδέες αυτές στην κλιματική αλλαγή, τη μελλοντική προοπτική της κάθε ιδέας και τον ενθουσιασμό της κάθε ομάδας.
Το ταξίδι των ομάδων αυτών ξεκίνησε από ένα εντατικό διήμερο bootcamp, όπου έλαβαν εκπαίδευση από μέλη της Chrysalis LEAP και από έμπειρους εκπροσώπους της Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), ενώ συνεχίστηκε με μια σειρά εκπαιδευτικών συνεδριών που είχαν ως στόχο την προετοιμασία των συμμετεχόντων για τον τελικό.
Στον παγκόσμιο τελικό, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου στην Κύπρο, οι ομάδες Byeplastic, Save Your Planet και OceaniCO2 θα διαγωνιστούν με περισσότερες από 100 ομάδες από 35 και πλέον χώρες, για να διεκδικήσουν μια θέση στην πρώτη δεκάδα.
Πρόσβαση σε χρηματοδότηση

Οι 10 καλύτερες ομάδες που θα επιλεγούν στον παγκόσμιο τελικό θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Climate-KIC accelerator, το «επιχειρηματικό σχολείο» που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στην εμπορευματοποίηση των πράσινων startups και παρέχει πρόσβαση σε περαιτέρω χρηματοδότηση. Η καλύτερη ιδέα θα λάβει επίσης χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ, η δεύτερη χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 και η ιδέα που θα καταλάβει την τρίτη θέση θα κερδίσει 2.500 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν και για βραβεία στις θεματικές κατηγορίες του Climate-KIC: Αστικές Αειφόρες Μεταλλάξεις, Αειφόρος Χρήση Γης, Αειφόρος Παραγωγή και Περιβαλλοντικές Μετρήσεις και Χρηματοδότηση.
Μέγας χορηγός του προγράμματος είναι η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM). «Στόχος μας στην BSM είναι να διασφαλίσουμε ότι ολόκληρος ο οργανισμός είναι συλλογικά αφοσιωμένος στο να κάνει τον πλανήτη ένα καλύτερο μέρος. Ως εταιρεία πλοιοδιαχείρισης, αντιμετωπίζουμε τα περιβαλλοντικά θέματα με πλήρη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Μέσα από τη συνεργασία μας με την Chrysalis LEAP προσφέρουμε υποστήριξη στις νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες χρησιμοποιούν καινοτόμες μεθόδους για να δημιουργήσουν αειφόρες επιχειρηματικές πρακτικές» δήλωσε η κυρία Ελενα Πανταζίδου, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού Ομίλου (Group) της BSM.
Αρμόδιος φορέας για τη διοργάνωση του παγκόσμιου τελικού είναι η Chrysalis LEAP με συνδιοργανωτή τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων, ενώ ο τελικός έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

HeliosPlus