Τον Ράνταλ Κουάρλες, έναν επενδυτή ιδιωτικών κεφαλαίων, προωθεί για τη θέση του πρώτου αντιπροέδρου της Fed ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια κίνηση που αναμενόταν για μήνες, από την αρχή της ανάληψης της προεδρίας.

Αν η πρόταση του αμερικανού προέδρου επικυρωθεί από τη Γερουσία, ο Κουάρλες θα τεθεί επικεφαλής για τη λειτουργία των μεγάλων τραπεζών ενώ θα κατέχει και έναν σημαντικό ρόλο στη χάραξη της εθνικής νομισματικής πολιτικής ως ένα από τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο ηλικίας 60 ετών μάνατζερ θα είναι ο πρώτος που θα καλύψει τη θέση η οποία, αν και δημιουργήθηκε το 2010, δεν πληρώθηκε ποτέ κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα. Τα καθήκοντα που συνοδεύουν τη θέση εκτελούσε άτυπα ο πρώην διοικητής της Fed, Ντάνιελ Ταρούλο, ο οποίος όμως αποχώρησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Εκτοτε οι φήμες που ήθελαν τον Κουάρλες όλο και πιο κοντά στην ανάληψη του πόστου έγιναν όλο και πιο έντονες, για να επιβεβαιωθούν από τον Λευκό Οίκο μέσα στην περασμένη εβδομάδα.
Ο Κουάρλες θα μπορούσε να εξελιχθεί σε βασικό σύμμαχο του Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου, σχολιάζουν οι «LA Times», δεδομένου ότι επιθυμούν να επαναπροσδιορίσουν (και ιδανικά να καταργήσουν) ορισμένους από τους αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανονισμούς που θεσπίστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και στόχο είχαν να περιορίσουν την ασυδοσία των μεγάλων παικτών του τραπεζικού τομέα.
Ο Κουάρλες αναμένεται να διατηρήσει μια «φιλική» στάση προς τις τράπεζες και θεωρείται πως θα ανταποκριθεί στις συνεχείς πιέσεις των τραπεζιτών για τη χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους. Ο fund manager δεν είναι ξένος προς την ανάληψη πολιτικών πόστων ευθύνης. Από τον Αύγουστο του 2001 έως τον Οκτώβριο του 2006 κατείχε αρκετές υψηλόβαθμες θέσεις στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Ασχολήθηκε και ανέπτυξε πολιτικές για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων τόσο σε σχέση με εγχώριες όσο και με διεθνείς χρηματοοικονομικές υποθέσεις.

Υφυπουργός Οικονομικών
Ο Κουάρλες έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο για τις αμερικανικές θέσεις σε ζητήματα που εκτείνονταν από την κινεζική νομισματική πολιτική και την κρίση χρέους της Αργεντινής μέχρι την οικονομική ανασυγκρότηση του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Εφθασε ως και τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ όπου καταπιάστηκε με τον τρόπο λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της κεφαλαιαγοράς ενώ παράλληλα είχε προτείνει μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση στο κανονιστικό πλαίσιο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Μετά την αποχώρησή του από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Κουάρλες εντάχθηκε στον όμιλο Carlyle, την κορυφαία εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων, προκειμένου να βοηθήσει την επιχείρηση να επικεντρωθεί στις συναλλαγές στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σήμερα διοικεί τη δική του εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων, τον όμιλο Cynosure.

Ως το Νο 2 της Fed, μετά την Ελεν Γέλεν, ο Κουάρλες θα επιφορτιστεί με τον τρόπο εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων και θα επιβλέπει τα ετήσια stress tests στα οποία υποβάλλονται οι μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής. Οι αναλυτές αναμένουν, λόγω του ιδιαίτερα δραστήριου παρελθόντος του στις θέσεις που κατείχε, να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε θέματα όπως η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων γρηγορότερα από το αναμενόμενο.
Τον περυσινό Μάρτιο με άρθρο του στη «Wall Street Journal» ο τραπεζίτης επέκρινε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για τη δημιουργία «συστημικού κινδύνου» από τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων μετά την οικονομική κρίση. «Τα πολλά χρόνια με σχεδόν μηδενικά επιτόκια έχουν οδηγήσει σε άνοδο των κερδοσκοπικών θέσεων σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, καθώς όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται κάτω από έντονες πιέσεις για να επιδιώξουν επαρκείς αποδόσεις» έγραφε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει αντιφατικές απόψεις σχετικά με το ζήτημα. Παρότι έχει συχνά στο παρελθόν εκδηλώσει την προτίμησή του για τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας κατηγόρησε τη Γέλεν ότι επέμενε σε αυτή την πολιτική προκειμένου να ευνοήσει την κυβέρνηση Ομπάμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ