Τις πόρτες της τεράστιας αγοράς ομολόγων της άνοιξε στους ξένους επενδυτές η Κίνα την περασμένη εβδομάδα, σε μια κίνηση περαιτέρω οικονομικής απελευθέρωσης, καθώς το Πεκίνο αναζητεί νέα κεφάλαια για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της εθνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και τη Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ που ανακοίνωσαν από κοινού το νέο πρόγραμμα συναλλαγών, «κατάλληλοι» επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται στην ύψους 9 τρισ. δολαρίων ομολογιακή αγορά, την τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου μετά των ΗΠΑ και Ιαπωνίας.

Το Bond Connect, όπως είναι η επίσημη ονομασία του προγράμματος, θα επιτρέψει τη διασύνδεση των ομολογιακών συναλλαγών της κινεζικής ενδοχώρας με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και την πρόσβαση των ξένων διαχειριστών σε αυτές, χωρίς να χρειάζεται, για πρώτη φορά, να δημιουργήσουν λογαριασμούς σε τοπικές τράπεζες.

Χωρίς αμοιβαία
Η πρόσβαση στην αγορά ομολόγων της Κίνας μέσω του προγράμματος θα περιοριστεί αρχικά στους ξένους θεσμικούς επενδυτές, όπως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα χρηματιστήρια και τα επενδυτικά κεφάλαια, ενώ οι συναλλαγές δεν θα υπόκεινται σε ποσοστώσεις.
Επιπλέον, η διαπραγμάτευση δεν θα περιλαμβάνει τα αμοιβαία κεφάλαια ενώ τα κεφάλαια που θα επενδύονται θα πρέπει να είναι «νέο» χρήμα, δηλαδή να μην αποτελούν μέρος ενός υπάρχοντος προϊόντος επένδυσης.
Οι καθαρές εισροές στην αγορά ομολόγων της Κίνας θα μπορούσε να φθάσουν τα 14,8 δισ. δολ. μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μέσω των σχεδίων Bond Connect και άλλων υφιστάμενων προγραμμάτων, εκτιμά η βρετανική τράπεζα Standard Chartered.
Σύμφωνα με τους «Financial Times», οι πρώτοι που έσπευσαν να δείξουν εμπράκτως την ικανοποίηση προς το νέο σύστημα ήταν ορισμένα από τα μεγαλύτερα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι HSBC, BNP Paribas, Citigroup και Bank of China ήταν αυτές που διεκδίκησαν τις πρώτες συναλλαγές. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι αγορές μέσω του Bond Connect θα κινηθούν σε «χαμηλές ταχύτητες» και μάλλον με επιφύλαξη καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται ακόμα τους νέους κανόνες.

Το «φράγμα» μέτρων
Αυτό που συνέβαινε μέχρι σήμερα είναι ότι οι ξένοι επενδυτές κατείχαν λιγότερο από το 2% των κινεζικών ομολόγων, κυρίως λόγω του αυστηρά ελεγχόμενου ρυθμιστικού πλαισίου στο οποίο λειτουργεί το γουάν αλλά και της αδυναμίας να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους εκτός χώρας. Σύμφωνα με την κρατική Διοίκηση Ξένου Συναλλάγματος, μέχρι το τέλος του περασμένου έτους οι «ξένοι» διατηρούσαν στην κινεζική αγορά ομόλογα αξίας περίπου 870 δισ. γουάν, μόλις 83,4 δισ. γουάν περισσότερα σε σχέση με το 2015.
Αυτή η ισχνή αύξηση των επενδύσεων έχει αναμφισβήτητα επηρεαστεί από τις κυβερνητικές προσπάθειες για προστασία του κινεζικού νομίσματος, το οποίο υποχώρησε κατά 6,5% έναντι του δολαρίου πέρυσι, προκαλώντας ένα «φράγμα» μέτρων που καθιστούσαν δυσκολότερη την κίνηση των κεφαλαίων γράφει το CNBC.
Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι τα κινεζικά ομόλογα βαθμολογούνται αποκλειστικά από εγχώριους οίκους αξιολόγησης δεν επέτρεπε στους ενδιαφερομένους να κρίνουν τη φερεγγυότητα των αξιολογήσεων και να αποτιμήσουν το πραγματικό ρίσκο μιας επένδυσης.
Οι επενδυτές βρίσκονταν, δηλαδή, μπροστά σε μια ιδιαίτερα ελκυστική προοπτική, η οποία όμως εγκυμονούσε πολλούς πιθανούς κινδύνους και έτσι αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη την έκθεσή τους σε αυτήν.
Τώρα, οι οικονομικές αρχές της χώρας εκτιμούν ότι αυτή η πραγματικότητα θα αντιστραφεί. Ο Τσαρλς Λι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που λειτουργεί το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ανέφερε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι αυτή η κίνηση της Κίνας «θα εξαπολύσει μια μαζική ζήτηση» για τα ομόλογα της χώρας.
Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για το άνοιγμα της κινεζικής ομολογιακής αγοράς συνέπεσε με την 20ή επέτειο για την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική κυριαρχία μετά από περισσότερο από έναν αιώνα βρετανικής αποικιοκρατίας, και χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως το «δώρο» του Πεκίνου για την εθνική επέτειο. Μάλιστα, ο Παν Γκόνγκσενγκ, αναπληρωτής κυβερνήτης της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, δήλωσε ότι «από τότε που το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα, χρησίμευσε ως σημαντική αγορά» και πρόσθεσε ότι το Bond Connect «απέδειξε τη σημασία του Χονγκ Κονγκ ως ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο».

Αίρονται οι περιορισμοί: Το Bond Connect ανοίγει τον δρόμο για τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης

Το κινεζικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων Bond Connect, εκτός από το ότι αναμένεται να επιταχύνει τον ρυθμό μεταρρύθμισης και ανάπτυξης της αγοράς ομολόγων της Κίνας, ενδέχεται επίσης να ανοίξει την πρόσβαση στη χώρα στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Νο 2 της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC), του Παν Γκόνγκσενγκ, πολύ σύντομα (ενδεχομένως και μέσα στο τρέχον έτος) το Πεκίνο θα επιτρέψει σε ξένα ιδρύματα να αξιολογούν τη φερεγγυότητα των κινεζικών ομολόγων, απαίτηση που έχουν εκδηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται τη χώρα.

Σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο της Κίνας, οι παγκόσμιοι οργανισμοί αξιολόγησης δεν μπορούν να εκδίδουν εκθέσεις για τα ομόλογα της τοπικής αγοράς, παρά μόνο να κατέχουν μειοψηφικά μερίδια σε κοινοπραξίες επιχειρήσεων και να παρέχουν ανεξάρτητες αξιολογήσεις στις υπερπόντιες οντότητες των κινεζικών εταιρειών.
«Επιεικής» βαθμολογία

Ωστόσο, η βαθμολογία που λαμβάνουν τα κινεζικά ομόλογα από τους εγχώριους οργανισμούς αξιολόγησης χαρακτηρίζεται ως τουλάχιστον «επιεικής» και αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη επιφύλαξη από τους επενδυτές και τους αναλυτές. Η πλειονότητα των ομολόγων στην Κίνα έχει βαθμολογηθεί με τριπλό Α (ΑΑΑ) από τους τοπικούς οίκους, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για κρατικές επιχειρήσεις, για τις οποίες εγγυάται η ίδια η κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα μπορούν πλέον να εκδίδουν αξιολογήσεις για τα κινεζικά ομόλογα και εντός συνόρων. Για να μπορέσουν να το πράξουν αυτό θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε σχετικό αρχείο που θα δημιουργηθεί από την PBOC, να έχουν ένα ορισμένο επίπεδο εμπειρίας, καλή εταιρική διακυβέρνηση και να γίνονται γενικά αποδεκτοί από ειδικευμένους θεσμικούς επενδυτές γράφει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εφαρμογή αυτού του νέου πλαισίου θα παίξει καταλυτικό ρόλο και στην επιτυχία του προγράμματος Bond Connect καθώς θα άρει έναν περιορισμό που εμπόδιζε για πολλά χρόνια την ανάπτυξη της αγοράς ομολόγων και είχε μετατραπεί σε αντικείμενο έριδος για τους επενδυτές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ