Αρκετές φορές το σινεμά έχει φλερτάρει με την ιδέα της μεταφοράς του μνημειώδους έργου του Ισαάκ Ασίμωφ, της τριλογίας Θεμέλιο.

Φαίνεται, όμως, πως τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας με κεντρικό ήρωα τον επιστήμονα Χάρι Σέλντον βρίσκουν τελικά τον δρόμο τους προς τη μικρή οθόνη.

Εδώ και δώδεκα χιλιάδες χρόνια η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία είναι το απαύγασμα του ανθρώπινου πολιτισμού. Όμως ο καιρός της ακμής της έχει πια παρέλθει. Μόνο ο Χάρι Σέλντον, επιστήμονας και πατέρας της επιστήμης που είναι γνωστή ως ψυχοϊστορία γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον – μία εποχή σκοταδισμού, βαρβαρότητας και πολεμικών συγκρούσεων που θα διαρκέσει τριάντα χιλιετίες. Στην απελπισμένη προσπάθειά του να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση στις επόμενες γενιές και να σώσει την ανθρωπότητα, ο Σέλντον συγκεντρώνει γύρω του τους κορυφαίους επιστήμονες και στοχαστές της Αυτοκρατορίας και τους μεταφέρει σ’ ένα πλανήτη στις παρυφές του γαλαξία, έναν κόσμο που προορίζεται να γίνει λίκνο πολιτισμού αλλά και φάρος ελπίδας για τις γενιές του μέλλοντος.

Το καταφύγιο αυτό παίρνει την ονομασία Θεμέλιο.

Σύντομα, το Θεμέλιο βρίσκεται στο έλεος διεφθαρμένων πολέμαρχων που αναδύονται μέσα από τα συντρίμμια της Αυτοκρατορίας. Το αναπόφευκτο δίλημμα για τους τελευταίους υπέρμαχους του ανθρώπινου πολιτισμού είναι να υποκύψουν στους βαρβάρους και να ζήσουν ως σκλάβοι – ή να επιλέξουν την ελευθερία και την αντίσταση, μία απόφαση που ίσως οδηγήσει τους ίδιους και ολόκληρο το ανθρώπινο είδος στην ολοκληρωτική καταστροφή…

Το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Δεύτερο Θεμέλιο» εξιστορεί την ύπαρξη και ενός άλλου πλανήτη, ενώ το τρίτο βιβλίο φέρνει αντιμέτωπο το Θεμέλιο με την Αυτοκρατορία.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Empire, το Skydance εξετάζει τη μεταφορά των μυθιστορημάτων και μάλιστα ζήτησε από τον σεναριογράφο Ντέιβιντ Γκόγιερ (τριλογία του Μπάτμαν) και τον Τζος Φρίντμαν (σεναριογράφο του σίκουελ του Avatar) και έναν από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την τηλεοπτική μεταφορά του Snowpiercer να διασκευάσουν τα μυθιστορήματα.

Παλαιότερα δημιουργοί όπως οι Ρόλαντ Έμεριχ και Τζόνα Νόλαν σκέφτονταν να μεταφέρουν το έργο του Ασίμωφ στο σινεμά -ο δεύτερος επέλεξε τελικά να κάνει το Westworld.

Το έργο του Ασίμωφ τιμήθηκε με το βραβείο Hugo ως η κορυφαία σειρά του Φανταστικού όλων των εποχών.