Με κεντρικό σύνθημα τη μονιμοποίηση των θέσεων εργασίας τους, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στο τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της συμπρωτεύουσας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την μη τήρηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης.
Στις 10.30 το πρωί οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου, από όπου ξεκίνησαν την πορεία τους στο κέντρο της πόλης. Η πορεία κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου οι συμβασιούχοι κρέμασαν πανό στην είσοδο του κτιρίου στο οποίο αναγραφόταν: Καμία απόλυση – Νομιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα.
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση για αθέτηση των υποσχέσεών της, υποστηρίζοντας ότι δρομολογείται η παράδοση της καθαριότητας των πόλεων σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες. Παράλληλα, τόνισαν ότι αυτό που διεκδικούν είναι μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Πίσω από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων και την πληρωμή των συμβασιούχων, συνασπίστηκε πριν από λίγες ημέρες και ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ανακοινώνοντας την πρόσληψη νέων συμβασιούχων με δίμηνες συμβάσεις και 2.500 μόνιμων εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων μέσω ΑΣΕΠ.
Ωστόσο, στη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, αποφασίστηκε η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα διασφαλίζει την παραμονή των συμβασιούχων στην εργασία, για ακόμη μερικούς μήνες, μέχρι να υλοποιηθούν οι μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων. Η ΚΕΔΕ έδωσε προθεσμία στον κ. Σκουρλέτη μέχρι την επόμενη Τρίτη, προκειμένου να καταθέσει τη νομοθετική πρόταση.
Μιλώντας στο «Βήμα», ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Θωμάς Ψαρράς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να γίνουν οι πληρωμές των συμβασιούχων, καθώς απαιτείται το παραστατικό, δηλαδή το ένταλμα πληρωμής, που δεν έχει υπογραφεί από την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αναφερόμενος στην τελική απόφαση που αναμένεται από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προέβλεψε ότι δεν θα είναι ευνοϊκή, καθώς ο νόμος της παράτασης των συμβάσεων είναι αντισυνταγματικός. Ως μοναδική λύση, προβάλλεται για μία ακόμη φορά, η δικαστική οδός, καθώς με τον ίδιο τρόπο κατάφεραν οι εργαζόμενοι να πάρουν τα δεδουλευμένα τους για το πρώτο τετράμηνο του 2017 (Ιανουάριος-Απρίλιος). «Στο δικαστήριο που κάνανε στις 28 Απριλίου, ο ίδιος ο δήμαρχος και εγώ, πήγαμε μάρτυρες υπέρ αυτών των ανθρώπων. Έτσι βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου και πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα τους», σημείωσε ο κ. Ψαρράς.
Στη συνέλευση που πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, προχωρώντας αύριο στην κατάληψη των αμαξοστάσιων του νομού, ενώ το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιήσουν αποχή.