Παναθηναϊκός: Επιστροφήστην κορυφή μέσω ΣΕΦ

Ο Παναθηναϊκός, το μακρινό 1999, είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία των πλέι οφ που έχει κατορθώσει αυτό που αναζητεί (και) απόψε στο ΣΕΦ. Να νικήσει εκτός έδρας τον πέμπτο και τελευταίο τελικό της «best of 5» σειράς και να κατακτήσει, όπως πριν από 18 χρόνια, τον τίτλο στον ακροτελεύτιο αγώνα της σεζόν.

Οι Πράσινοι με μια πειστική νίκη το βράδυ της Πέμπτης στο ΟΑΚΑ ισοφάρισαν τη σειρά σε 2-2, έκτισαν αυτοπεποίθηση και με «άρμα μάχης» τη διαφορά ενέργειας που φαίνεται να έχουν σε σχέση με τους πρωταθλητές Ελλάδας πηγαίνουν στο ΣΕΦ για να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα και την επιστροφή τους στην κορυφή ύστερα από δύο χρόνια ερυθρόλευκης κυριαρχίας.
Τα ματς στο ΟΑΚΑ αποτελούν οδηγό για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, που θέλει να βρει απάντηση σε έναν απροσδόκητο παράγοντα που εμφανίστηκε στους δύο τελικούς του ΣΕΦ. Πριν από τη σειρά των τελικών οι Πράσινοι γνώριζαν ότι για να κάνουν το απαραίτητο, αν επιθυμούν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, break στην έδρα του Ολυμπιακού οφείλουν να περιορίσουν τον Βασίλη Σπανούλη και ιδιαίτερα στο φινάλε κάθε ματς που κρίνεται στις λεπτομέρειες, να σηκώσουν «απαγορευτικό» σε οποιαδήποτε συνεργασία του και προσπάθεια, να σταματήσουν το post-up παιχνίδι του Πρίντεζη, ο οποίος έχει την ικανότητα να τελειώνει φάσεις ή να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του παίζοντας με πλάτη στο καλάθι, να αποτρέψουν τα τρίποντα (12/48 στα ματς του ΣΕΦ), να ελέγξουν τα ριμπάουντ, να πιέσουν στην άμυνα και μέσω των ριμπάουντ, των λαθών στα οποία θα οδηγήσουν τους Ερυθρόλευκους και των κλεψιμάτων που κάνουν να βρουν εύκολους πόντους στο ανοικτό γήπεδο.
Αυτά ο Παναθηναϊκός, λίγο ως πολύ, τα πέτυχε στις δύο προηγούμενες επισκέψεις του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Εκείνο το πρόβλημα που του έβαλε ο Ολυμπιακός, οι οδηγίες του Γιάννη Σφαιρόπουλου και κυρίως η αποτελεσματικότητα του Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι το inside game των φιναλίστ της εφετινής Ευρωλίγκας.
Ο Σέρβος κάνει εκπληκτική σειρά και στο ΣΕΦ είναι ασταμάτητος (26 π. με 9/11 δ.), ενώ ο Παναθηναϊκός ανταποκρίνεται μόνο με τον Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος όμως τραυματίστηκε στον τρίτο τελικό και η καλή απόδοσή του απόψε είναι απαραίτητη για τον Τσάβι Πασκουάλ.
Ο Καταλανός ζητεί από τους παίκτες του να εφαρμόσουν την επιθετική άμυνα που έπαιξαν την Πέμπτη, από τον Γκιστ να βγάλει την ενέργεια που ο ΠΑΟ είχε ανάγκη για να λειτουργήσει το αμυντικό σχέδιό του, από τον Σίνγκλετον να θυμηθεί τον καλό εαυτό του και τον Νικ Καλάθη να επαναλάβει τη σπουδαία εμφάνιση, μολονότι μόλις είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε λόγω υψηλού πυρετού (39,5), και τέλος στα κρίσιμα λεπτά, εφόσον ο τελικός κριθεί σε 1-2 φάσεις, να υπάρχει καθαρό μυαλό για να ληφθούν σωστές αποφάσεις.
Ολυμπιακός: Θέλει να ξορκίσειτο φάντασμα του ’99

Να αποφύγει το άρθρο 99 του μπασκετικού πτωχευτικού κώδικα θέλει ο Ολυμπιακός, προκειμένου να βγει πρωταθλητής απόψε (21.00, Cosmotesports 3) στο ΣΕΦ. Θυμίζουμε ότι οι Ερυθρόλευκοι είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ που έχει χάσει πρωτάθλημα στον 5ο τελικό στην έδρα της. Ηταν στο μακρινό 1999 (εξ ου και ο παραλληλισμός με το άρθρο 99), όταν η ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό του Λευτέρη Σούμποτιτς και ουσιαστικά… πτώχευσε μπασκετικά, γιατί άρχισε να μπαίνει σε διαδικασία πέτρινων χρόνων.

Το φάντασμα του 1999 λοιπόν είναι εδώ, εφόσον ο Ολυμπιακός συνεχίζει να παίζει χωρίς ενέργεια στους τελικούς. Δύο εκ των οποίων έχει νικήσει στο ΣΕΦ, περισσότερο λόγω ικανότητας των παικτών του να παίρνουν τέτοια παιχνίδια με ανατροπές και φυσικά από τα μεγάλα λάθη του αντιπάλου του. Κακά τα ψέματα, με αυτήν την εικόνα –ιδιαίτερα του προχθεσινού παιχνιδιού στο ΟΑΚΑ –ο Ολυμπιακός δεν θα έχει τύχη. Το πιο ανησυχητικό μήνυμα των πρωταθλητών Ελλάδος από την παράδοση άνευ όρων στην έδρα τού Παναθηναϊκού ήταν η εμφάνιση του αρχηγού τους Βασίλη Σπανούλη.
Οχι τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι όσο σε αυτό της γενικότερης συμπεριφοράς. Θύμισε τον Σπανούλη προ τετραετίας ή πενταετίας στο ΟΑΚΑ, όπου δεν μπορούσε να επιβάλει τον δικό του ρυθμό, εγκλωβιζόταν από την άμυνα των Λάσμε και Γκιστ, εκνευριζόταν και έβγαινε οριστικά νοκ άουτ.
Ο Kill Bill γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πότε δεν παίζει καλά αλλά ως τώρα το κάλυπτε ρίχνοντας το βάρος του περισσότερο στο οργανωτικό κομμάτι όταν δεν του έβγαινε το εκτελεστικό. Με την αμυγδαλίτιδα βγήκε νοκ άουτ από τα δύο προηγούμενα παιχνίδια και ήρθε προχθές η άμυνα Καλάθη και Γκιστ να τον αποτελειώσουν. Η αποψινή ουσιαστικά είναι η τελευταία ευκαιρία του Βασίλη Σπανούλη για εφέτος να κρίνει έναν τελικό. Κόντρα στην Εφές Αναντολού έκανε τα ματς της ζωής του στην καλύτερη σειρά πλέι οφ της καριέρας του. Ομως σε αυτήν τη συγκλονιστική σειρά των πέντε αγώνων οι περισσότεροι παίκτες του Ολυμπιακού έδωσαν μερικά από τα τελευταία αποθέματα ενέργειας.
Ακολούθησε και το φάιναλ φορ (με όλο αυτό το διάστημα να βρίσκονται χωρίς δύο βασικότατους παίκτες τους, τον Λοτζέσκι και τον Χάκετ) και δεν ήθελε πολύ. Η πειραϊκή ομάδα έχει μείνει από ενέργεια αλλά στα τελευταία 40 λεπτά της χρονιάς μπορεί να παίξει και η καρδιά και η ψυχή και αυτό ειδικά στον Ολυμπιακό το αντιλαμβάνονται πολύ καλά.
Θα πρέπει όμως να είναι και το μυαλό καθαρό καθώς ουσιαστικά στην πνευματική ετοιμότητα που θα δείξουν οι δύο ομάδες θα παιχτούν τα πάντα στο τελευταίο σαραντάλεπτο της χρονιάς. Δύο άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τη ροή και να στέψουν τον Ολυμπιακό πρωταθλητή. Ο προπονητής του Γιάννης Σφαιρόπουλος και ο αρχηγός του Βασίλης Σπανούλης. Το αν θα τα καταφέρουν ή το αν θα έχουμε τον Μπουρούση σε ρόλο Οικονόμου του 1999 να σηκώνει το πρώτο του πρωτάθλημα στο ΣΕΦ θα το μάθουμε σε λίγες ώρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ