Η επιρροή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν μετριέται σε τρόπαια! Σύμφωνοι, ο αμφιτρύωνας –καθώς ηγείται της τουρκικής Φενέρμπαχτσε, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη –του 30ού Φάιναλ Φορ είναι ο ρέκορντμαν της Ευρωλίγκας με οκτώ κατακτήσεις, ωστόσο η επίδρασή του στον τρόπο σκέψης και στρατηγικής έχει κτίσει ολόκληρες καριέρες, ή έστω έχει τελειοποιήσει δεκάδες σταρ του αθλήματος.

«Το Βήμα» επέλεξε τέσσερα πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με τον Ζοτς και από τις 19 έως τις 21 Μαΐου θα διεκδικήσουν το πολυπόθητο στέμμα στο «Sinan Erdem», όπου ο πρωταθλητής Ελλάδας Ολυμπιακός είχε κατακτήσει με επικό τρόπο τον τίτλο το 2012.

Α’ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
(Παρασκευή, 18.30, ΕΡΤ2, NS1)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Αρχηγός Ολυμπιακού
Ο αθλητής που άλλαξε την ιστορία του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ με την απόφαση ζωής να αφήσει τον μόνιμο πρωταθλητή Παναθηναϊκό για να εξελιχθεί σε απόλυτο ηγέτη του έως τότε δεύτερου Ολυμπιακού, ήταν ακόμη ακατέργαστο διαμάντι όταν αποφάσιζε να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς το 2005. Υπό τις οδηγίες του κορυφαίου προπονητή στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο «Kill Bill» (προσωνύμιο, που του είχε χαρίσει ο υπογράφων από τα χρόνια του στο Μαρούσι) δούλεψε σκληρά, βελτιώθηκε θεαματικά και κάθε καλοκαίρι, που είχε χρόνο για ατομικές προπονήσεις, τελειοποιούσε και ένα διαφορετικό κομμάτι του παιχνιδιού του. Το ευρωπαϊκό τρόπαιο με τους Πράσινους στο Βερολίνο το 2009 ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησαν άλλοι δύο τίτλοι με τον Ολυμπιακό συνοδευόμενοι από το βραβείο του MVP στα Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης και του Λονδίνου, ενώ το επικό κρεσέντο του στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη Μαδρίτη το 2015 δεν του άφησε δυνάμεις για τον τελικό, όπου η οικοδέσποινα Ρεάλ κατέκτησε τον τίτλο έπειτα από 20 χρόνια: η ζωή μερικές φορές κάνει κύκλους, καθώς οι Ισπανοί είχαν κερδίσει τον Ολυμπιακό στη Σαραγόσα το 1995 με προπονητή τον Ομπράντοβιτς. Εν έτει 2017 και οδεύοντας προς τα 35α γενέθλια, ο Σπανούλης είναι οπλισμένος με ισχυρό κίνητρο, γνωρίζει ότι ο τίτλος του αουτσάιντερ είναι μια απλή ταμπέλα και υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Σφαιρόπουλου θα κυνηγήσει άλλη μια υπέρβαση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ

Προπονητής ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Ο Δημήτρης Ιτούδης είχε την ευτυχία να συνεργαστεί επί 13 συναπτά έτη με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό, ωστόσο η σχέση τους δεν ήταν η τυπική σχέση πρώτου και δεύτερου προπονητή, αλλά πολύ πιο βαθιά. Εχοντας διατελέσει στην αρχή εκτός από συνεργάτης και μεταφραστής του Ζοτς στις συνεντεύξεις Τύπου, Ιτούδης και Ομπράντοβιτς δημιούργησαν σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού, ο ένας αγάπησε σφόδρα τον άλλον, συμφώνησαν και διαφώνησαν αμέτρητες φορές, τσακώθηκαν και συμφιλιώθηκαν, έγιναν κουμπάροι και έχουν ξεκαθαρίσει μέσα τους ότι η αδελφική σχέση που έχουν δεν πρόκειται να διαταραχθεί από έναν κερδισμένο ή έναν χαμένο τελικό, όπως ο περυσινός που ανέδειξε πρωταθλήτρια Ευρώπης την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Βερολίνο. Η προσφορά του Ιτούδη στην «ομάδα του στρατού» είναι ανυπολόγιστη, καθώς έπειτα από συνεχόμενες απογοητεύσεις σε Φάιναλ Φορ και δαπάνη δεκάδων εκατομμυρίων ήταν εκείνος που άλλαξε τη νοοτροπία του συλλόγου. Το κτίσιμο του ρόστερ έπαψε να γίνεται με βάση τη θέση του κάθε παίκτη στο star system, αλλά με γνώμονα τον χαρακτήρα και τη δίψα του να υπηρετήσει συγκεκριμένο ρόλο του σε μια ομάδα που βασίζεται σε δύο σουπερστάρ, τον Νάντο Ντε Κολό και τον Μίλος Τεόντοσιτς.

B’ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ – ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
(Παρασκευή, 21.30, ΕΡΤ2, NS1)

ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ

Παίκτης Φενέρμπαχτσε
Πάνω-κάτω ο Κώστας Σλούκας αποχώρησε από τον Ολυμπιακό για τον ίδιο λόγο που είχε οδηγήσει και τον πρώην συμπαίκτη του Βασίλη Σπανούλη από τους Πράσινους στους Ερυθρόλευκους. Δεν άντεχε άλλο να βρίσκεται στη σκιά του «Kill Bill» και έτσι όταν πριν από δύο καλοκαίρια του τηλεφώνησε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του είπε στα ελληνικά «γεια σου, φίλε», ο διακόπτης είχε ήδη γυρίσει. «Πριν από περίπου έναν χρόνο έφερα εδώ τον Κώστα Σλούκα για να γίνει ο ηγέτης της ομάδας. Παίζει πολύ καλά και πιστεύω ότι μπορεί να παίξει ακόμα καλύτερα» δήλωσε ο Ζοτς στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου μετά την άνετη νίκη επί της Ζαλγκίρις Κάουνας του πρώην παίκτη και φίλου του, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Δυστυχώς όμως για τον διεθνή γκαρντ η ατυχία δεν απομακρύνθηκε από την πόρτα του και μετά τη φοβερή περιπέτεια, που βίωσε πέρυσι με την πελματιαία απονεύρωση, τραυματισμός που τον κράτησε εκτός προολυμπιακού τουρνουά, εφέτος αναγκάστηκε να περάσει για πρώτη φορά το κατώφλι του χειρουργείου για να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση στο γόνατο. Εχασε έξι αγώνες, αλλά επέστρεψε την κατάλληλη στιγμή συμβάλλοντας στο επιβλητικό 3-0 επί του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ και τώρα ονειρεύεται τον τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο του μετά τους δύο που είχε πανηγυρίσει με τον Ολυμπιακό της χρυσής διετίας 2012-2013.

ΠΑΜΠΛΟ ΛΑΣΟ

Προπονητής Ρεάλ Μαδρίτης
Αν και μόλις επτά χρόνια νεότερος από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο 50χρονος σήμερα προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης έχει υπάρξει παίκτης του σέρβου ρέκορντμαν κατά το διάστημα 1995-97 πανηγυρίζοντας με τη φανέλα της «Βασίλισσας» το Κύπελλο Σαπόρτα το 1997. Υπό τις οδηγίες του Ζοτς ο γεννημένος στη Βιτόρια βάσκος προπονητής διδάχθηκε τη σημασία της λεπτομέρειας και αφού έκανε το αγροτικό του σε αρκετές ομάδες της Ισπανίας, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ το καλοκαίρι του 2011 και έκτοτε σαρώνει τους τίτλους. Τρία πρωταθλήματα, πέντε Κύπελλα, τρία Σούπερ Καπ, ένα Διηπειρωτικό και μία Ευρωλίγκα που αποτελούσε απωθημένο επί ακριβώς δύο δεκαετίες. Στο Φάιναλ Φορ της Μαδρίτης μάλιστα, όπου συμμετείχε η ίδια τετράδα ομάδων που θα εμφανιστούν και στο εφετινό Φάιναλ Φορ, η Ρεάλ παρουσιάστηκε σαρωτική ισοπεδώνοντας σαν οδοστρωτήρας (96-87, αλλά το σκορ είχε φτάσει 61-35) τη Φενέρμπαχτσε στον ημιτελικό και τον Ολυμπιακό (78-59) στον τελικό. Πέρυσι, ο Ομπράντοβιτς πήρε το αίμα του πίσω κατατροπώνοντας τον Λάσο στα πλέι οφ (3-0) και εφέτος οι δύο άνδρες θα ξαναβρεθούν αντιμέτωποι, αλλά αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη, όπου για την ιστορία οι bookmakers μοιράζουν τις πιθανότητες κατάκτησης με την εξής σειρά: Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης, Ολυμπιακός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ