Αβέβαιο διαγράφεται το οικονομικό μέλλον της Toshiba καθώς η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου με καθυστέρηση και χωρίς την έγκριση των ορκωτών ελεγκτών, ρισκάροντας έτσι τη διαγραφή της από το χρηματιστήριο του Τόκιο.
Η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες ύψους 532 δισ. γεν (4,8 δισ. δολάρια) για το διάστημα από τον Απρίλιο έως το Δεκέμβριο. «Υπάρχουν σημαντικά γεγονότα και συνθήκες που εγείρουν υψηλές αμφιβολίες για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει ως κυρίαρχη οικονομική μονάδα» ανέφερε στην επίσημη δήλωσή της η Toshiba. Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συνόδευε και μια επιστολή αποποίησης ευθύνης από την PricewaterhouseCoopers (PwC), που έχει αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της Toshiba. Η PwC σημείωνε ότι δεν ήταν σε θέση να σχηματίσει γνώμη για τα αποτελέσματα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ο ιαπωνικός κολοσσός να διαγραφεί από το εθνικό χρηματιστήριο.
Αποτυχία
Πλέον εναπόκειται στο TSE να αποφανθεί για την οικονομική επιβίωση της Toshiba, μετά την πρωτοφανή για τα επιχειρηματικά δεδομένα της χώρας κίνηση της εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σατόσι Τσουνακάουα, ωστόσο, σε μια μάλλον άνευ περιεχομένου δήλωση, δεδομένων των συνθηκών, επισήμανε ότι «η Toshiba θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τη διαγραφή της από το Χρηματιστήριο του Τόκιο».
Η αποτυχία του TSE να διατηρήσει μια αυστηρή στάση απέναντι στην εταιρεία θα θέσει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των οικονομικών οργάνων της χώρας αναφορικά με τη διατήρηση προτύπων για τους επενδυτές, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Reuters. Ταυτόχρονα, μια διαγραφή θα περιέπλεκε την κρίση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια η Toshiba, που πλέον θα κινδυνεύει από πιθανή αύξηση του κόστους χρηματοδότησης αλλά και από την οργισμένη αντίδραση των μετόχων της.
Η Toshiba έχει αφήσει πίσω της τα ηλεκτρονικά είδη και είναι σήμερα μια πολύ διαφοροποιημένη επιχείρηση, με δραστηριότητες που εκτείνονται ως την πυρηνική ενέργεια. Τα συνεχή σκάνδαλα και προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, όμως, της έχουν στερήσει τον τίτλο του «συνώνυμου της αξιοπιστίας» που την ακολουθούσε. Το 2015, η αποκάλυψη ότι από το 2007 και εντεύθεν η εταιρεία «μαγείρευε» τα οικονομικά της στοιχεία για να παρουσιάζει «φουσκωμένα» λογιστικά κέρδη οδήγησε στην παραίτηση πολλών ανώτερων διευθυντικών στελεχών της, συμπεριλαμβανομένου και του τότε διευθύνοντος συμβούλου της, Σινγκενόρι Σίγκα.
Στις αρχές του τρέχοντος έτους η εταιρεία ξεκαθάρισε ότι η πηγή του κακού, που την οδήγησε στην άσχημη οικονομική κατάσταση, ήταν η αρνητική πορεία της θυγατρικής της στις ΗΠΑ, Westinghouse Electric, που δραστηριοποιείται στην αγορά των πυρηνικών. Η WE τέθηκε τον περασμένο Μάρτιο σε καθεστώς πτώχευσης ενώ πρόκειται να υποβληθεί και σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ