Ο Στιβ Μπάνον, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στον Λευκό Οίκο, και ο Τζάρεντ Κούσνερ, επίσης ανώτερος σύμβουλος του αμερικανού προέδρου και σύζυγος της «πρώτης κόρης» Ιβάνκα Τραμπ που πρόσφατα ανέλαβε και τη διεύθυνση του νεοσύστατου «Office of American Innovation» με στόχο την αναμόρφωση του αμερικανικού δημοσίου, συναντήθηκαν και συνομίλησαν την Παρασκευή έπειτα από σχετικό αίτημα του προσωπάρχη του Τραμπ, Ρέινς Πρίμπους ο οποίος ζήτησε να μπει ένα τέρμα στις «ανακτορικές ίντριγκες» που επιδεινώνουν περαιτέρω την χαοτική κατάσταση που φαίνεται να επικρατεί στον Λευκό Οίκο.

Τέσσερις πρώην σύμβουλοι του Τραμπ, υποστήριξαν ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, παρόλο που είναι συνηθισμένος να εργάζεται υπό πίεση χάρη στην πολυετή καριέρα του στον κόσμο των επιχειρήσεων, εμφανίζεται πλέον και ο ίδιος εξαντλημένος από την αντιπαράθεση των δύο πιο πιστών και στενών συνεργατών του. Πάντως ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις φήμες για ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Τραμπ. «Το μοναδικό που αλλάζουμε είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Ουάσινγκτον καθώς προωθούμε την επιθετική ατζέντα του προέδρου», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αποτελεί, ωστόσο, γεγονός πως από την 20η Ιανουαρίου, ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του, στον Λευκό Οίκο επικρατεί κάθε άλλο παρά η ομαλότητα. Αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την αποτυχημένη προσπάθεια για την κατάργηση και την αντικατάσταση του Obamacare ενώ ισχυρούς τριγμούς έχει προκαλέσει και το σίριαλ – όπως εξελίχτηκε – του προεδρικού διατάγματος περί της απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών έξι μουσουλμανικών χωρών.

Ο Στιβ Μπάνον, ο πρώην επικεφαλής του ακροδεξιού ειδησεογραφικού οργανισμού Breitbart News, βρισκόταν εδώ και καιρό σε ανοιχτή αντιπαράθεση όχι μόνο με τον Τζάρεντ Κούσνερ αλλά και με τον Γκάρι Κον, τον επικεφαλής του εθνικού οικονομικού συμβουλίου του Τραμπ.

Σύμφωνα με τους πρώην συμβούλους του αμερικανού προέδρου, ο Τζάρεντ Κούσνερ υποστηρίζει πως ο πεθερός του θα πρέπει να υιοθετήσει μια περισσότερο συμβατική στάση όσον αφορά την εφαρμογή των όποιων πολιτικών του και τη διακυβέρνηση της χώρας, την ώρα που ο Μπάνον εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ ενός άκρατου εθνικισμού, η επίκληση του οποίου κατά την προεκλογική εκστρατεία είχε ως αποτέλεσμα την ανέλπιστη επικράτηση του Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Μπάνον, ωστόσο, χρεώνεται μέρος της ευθύνης για τις όποιες αποτυχίες – ή, έστω, μη επιτυχίες – της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς – επισήμανε ένας από τους πρώην συμβούλους του Τραμπ – «ο πρόεδρος απαιτεί αποτελέσματα». Και πολλοί στην Ουάσινγκτον εκλαμβάνουν την πρόσφατη απομάκρυνσή του Μπάνον από το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας ως ένδειξη της φθίνουσας επιρροής του στον Λευκό Οίκο.