Η ιδιοφυΐα που λέγεται Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έκανε το θαύμα της και η ανέλπιστη νίκη της Ζαλγκίρις Κάουνας επί της Μπασκόνια στη Βιτόρια έστειλε τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να διασταυρωθεί με τον Παναθηναϊκό και την έτερη τουρκική Αναντολού Εφές να συγκρουσθεί με τον Ολυμπιακό στον δρόμο προς το φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης (19-21 Μαΐου). Το σημαντικό για τους «αιωνίους» είναι ότι εξασφάλισαν το πλεονέκτημα της έδρας και έτσι οι δύο πρώτοι αγώνες των πλέι οφ που κρίνονται στις τρεις νίκες θα διεξαχθούν στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ, αρχής γενομένης από την Τρίτη του Πάσχα. Πλέον, αυτό που δεν έχουν δει οι Ελληνες είναι τις δύο ομάδες στον τελικό. Θα φθάσουν, όμως, ως εκεί;
Μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του εφετινού μαραθωνίου της κανονικής περιόδου (για πρώτη φορά 30 αγωνιστικές) και ελάχιστες πριν από το τζάμπολ των πλέι οφ της Ευρωλίγκας, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η αποστολή του Παναθηναϊκού απέναντι στη Φενέρμπαχτσε είναι δυσκολότερη από εκείνη που θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν οι Ερυθρόλευκοι απέναντι στην Αναντολού Εφές. Και αυτό γιατί οι κυπελλούχοι Ελλάδος θα συγκρουσθούν με μια ομάδα που έχει ξοδέψει πολλά εκατομμύρια ευρώ για να βρίσκεται στην κορυφογραμμή της Ευρώπης έχοντας επενδύσει στον κατά πολλούς κορυφαίο προπονητή όλων των εποχών και σε ορισμένες απαστράπτουσες μονάδες που θα έβρισκαν εύκολα δουλειά (ίσως με λιγότερα χρήματα και δευτερεύοντες ρόλους) στο ΝΒΑ. Είναι η περυσινή φιναλίστ στο Βερολίνο ενώ το εφετινό φάιναλ φορ διεξάγεται στο σπίτι της. Οχι στο γήπεδό της αλλά στο γειτονικό «Σινάν Ερντέμ», όπου είχε θριαμβεύσει ο Ολυμπιακός το 2012.
Ισως το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να κάνει ο Παναθηναϊκός θα ήταν να πιστέψει ότι το πλεονέκτημα της έδρας –το οποίο κατέκτησε με το σπαθί του σημειώνοντας πέντε σερί νίκες (Ρεάλ Μαδρίτης, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας εντός, Μπασκόνια, Μακάμπι Τελ Αβίβ εκτός) στην τελευταία στροφή της κανονικής περιόδου –εγγυάται και πρόκριση στο φάιναλ φορ. Οι Πράσινοι, οι οποίοι έχουν σημειώσει θεαματική πρόοδο τον τελευταίο μήνα, καλούνται να τελειοποιήσουν το παιχνίδι τους και να εμφανιστούν απέναντι στη Φενέρμπαχτσε με τη μέγιστη συνέπεια σε όλα τα επίπεδα.
Σαφέστατα, η ομάδα του Ομπράντοβιτς έχει εμφανίσει σημαντική αστάθεια κατά τη διάρκεια της σεζόν γνωρίζοντας αναπάντεχες ήττες, όπως από την Ούνιξ Καζάν και τη Μακάμπι στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο αναμένεται να εμφανιστεί πλήρης επιχειρώντας με τη δεδομένη σκληράδα της (άμυνα στο όριο του φάουλ) να κλέψει μια νίκη στην Αθήνα για να αποκτήσει το πάνω χέρι στην υπόθεση πρόκριση. Εάν όμως ο Παναθηναϊκός έχει την πνευματική διαύγεια που απαιτείται σε αυτά τα ματς προσεγγίζοντας μέσω της άμυνάς του ξεχωριστά το κάθε παιχνίδι, αν καταφέρει να εστιάσει στις αδυναμίες της Φενέρμπαχτσε και οι Πράσινοι να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, είτε έπειτα από νίκη είτε έπειτα από ήττα, τότε η ομάδα του Πασκουάλ θα έχει αρκετές πιθανότητες να τερματίσει την πενταετή περίοδο ξηρασίας και να προκριθεί στο φάιναλ φορ για πρώτη φορά στη μετά Ομπράντοβιτς εποχή και φυσικά για πρώτη φορά έχοντας το πλεονέκτημα έδρας.
Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός συγκεντρώνει αρκετούς λόγους ώστε να αισθάνεται πιο άνετα αντιμετωπίζοντας την Αναντολού Εφές με πλεονέκτημα έδρας. Οχι γιατί τη διέλυσε στην εντός έδρας αναμέτρηση της κανονικής περιόδου –άλλωστε εκείνο το 90-66 κατεγράφη μόλις τη 2η αγωνιστική, όταν η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς αναζητούσε ακόμη την ταυτότητά της –αλλά γιατί δεν διαθέτει το ειδικό βάρος για να μπορεί να κοιτάξει τους πρωταθλητές Ελλάδος στα μάτια. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ερυθρόλευκοι θα περάσουν χωρίς να κοπιάσουν, ειδικά στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται τον τελευταίο καιρό. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, απόγευμα Παρασκευής, δεν θα ήταν παράλογο αν σκεφτόταν κανείς ότι στο τελευταίο ματς της κανονικής περιόδου με την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα το πιο λογικό σενάριο ήταν να ηττηθεί ολοκληρώνοντας τη regular season με τέσσερις ήττες στους πέντε τελευταίους αγώνες.
Αν μάλιστα ο Ολυμπιακός δεν είχε αποδράσει νικηφόρα από το Βελιγράδι, ενδεχομένως να είχε χάσει και το πλεονέκτημα έδρας για το οποίο μόχθησε τόσο πολύ από την αρχή της σεζόν, επιδεικνύοντας μνημειώδη σταθερότητα και συνέπεια αλλά και τις γνωστές γκέλες που έκαναν οι περισσότερες ομάδες. Ολα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και η μεγαλύτερη ανησυχία του Ολυμπιακού, που καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο μιας πολύ αθλητικής και απρόβλεπτης ομάδας με 8-9 σούπερ παίκτες, έγκειται στο ιατρικό δελτίο που ακόμη φιλοξενεί ηχηρά ονόματα, όπως του Ματ Λοτζέσκι και δευτερευόντως του Ερικ Γκριν, ο οποίος ετοιμάζεται να επιστρέψει στη δράση. Με σταθερό κορμό ελλήνων παικτών που έχουν διαβεί τον δρόμο τον επιτυχιών (Κωνσταντινούπολη 2012, Λονδίνο 2013), άρα γνωρίζουν καλά τι πρέπει να κάνουν, τον ίδιο προπονητή επί τρία χρόνια (Σφαιρόπουλος), τον αρχηγό Βασίλη Σπανούλη, που πάντοτε αφήνει τα καλύτερα για το τέλος και τη δύναμη της έδρας, ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί για την πρόκριση. Ολα τα άλλα θα απαντηθούν στα παρκέ, όπου θα κριθεί ο μεγάλος στόχος των «αιωνίων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ