Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, την οποία είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ο λόγος της αναβολής είναι πως δεν μπορούσε να συμμετέχει κάποιος από τους θεσμούς.
Η τηλεδιάσκεψη ίσως πραγματοποιηθεί αύριο πριν από την αναχώρηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα, ή να υπάρξει δια ζώσης επαφή πριν από την έναρξη της συνόδου αυτής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος»
«Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος» έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Twitter, μετά το πέρας της συνάντησης με τους Τσακαλώτο, Χουλιαράκη και Αχτσιόγλου, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν απόψε.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το επιτελείο με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και τον αναπληρωτή Οικονομικών επιστρέφει στην Αθήνα, και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η ίδια πηγή επισήμανε ότι βάση της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Το σχετικό μήνυμα στο twitter του Ντάισελμπλουμ, αναφέρει ότι έγινε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες:
Meeting on #Greece with institutions and Greek government finished: we made good progress, talks will continue on Wednesday
— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) 4 Απριλίου 2017
Ντάισελμπλουμ: «Οι εργασίες συνεχίζονται»Πάλι μέσω twitter επέλεξε ο πρόεδρος του Εurogroup να ενημερώσει για τις εξελίξεις στις συνομιλίες θεσμών και ελληνικής πλευράς που συνεχίζονται σήμερα από τις έδρες τους. «Κατά τη διάρκεια της ημέρας είχα συνομιλίες και επαφές» με τις ελληνικές αρχές έγραψε ο Ντάισελμπλουμ συμπληρώνοντας ότι «οι εργασίες συνεχίζονται». Had talks and contacts on #Greece during the day. Work continues — Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) April 5, 2017 Κομισιόν: Σύγκλιση στα σημαντικά ζητήματα μετά τη συνάντηση της Τρίτης
Την επίτευξη σύγκλισης μεταξύ των διαφορετικών πλευρών κατά τη χθεσινή συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, ανάνεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς, επιβεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ερωτηθείσα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ, απάντησε πως ήταν μία «πολύ καλή συνάντηση, κατά την οποία ακούστηκαν οι απόψεις των θεσμών και των Ελλήνων». «Η Επιτροπή θεωρεί πως επιτεύχθηκε σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα», πρόσθεσε.
Έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση υπήρξε ενός είδους «προκαταρκτική συμφωνία» στη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής πλευράς.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ μεταξύ των ίδιων παικτών, θα φανεί κατά πόσο αυτός ο συμβιβασμός έχει την πολιτική έγκριση όλων των πλευρών για να πάει στο Eurogroup της Παρασκευής.
Στόχος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Νάισελμπλουμ, δεν είναι άλλος από το να μπορέσει να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μάλτα, μία «πολιτική συμφωνία» που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας αμέσως μετά, σημείωνε η ίδια πηγή.Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν αναμένονται αποφάσεις σήμερα Τετάρτη, ωστόσο στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για μια επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής. Στη συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ την Πέμπτη η συνέχεια των διαπραγματεύσεων
Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων την Τρίτη το βράδυ θα είναι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη ο κ. Ντάισελμπλουμ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία αναμένεται ότι θα δώσει «κατεύθυνση» και στις σύντομες συζητήσεις για την Ελλάδα, στη συνεδρίαση του Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Στόχος της ελληνικής πλευράς, μετά τις σοβαρές δυσκολίες των τελευταίων ημερών στις διαπραγματεύσεις, είναι πλέον να υπάρξει ένα πολιτικό προσύμφωνο, στη βάση του οποίου οι υπουργοί Οικονομικών θα εγκρίνουν την επάνοδο των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, ει δυνατόν και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και οπωσδήποτε πριν κλείσει η Κομισιόν για τις αργίες του Πάσχα.
Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται τουλάχιστον από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, αλλά και για τα μέτρα μετά το 2018, που έχει ζητήσει το ΔΝΤ, ώστε σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup να επικυρωθεί η συμφωνία και να ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί το θέμα των πλεονασμάτων και της ελάφρυνσης του χρέους μεταξύ των δανειστών, ως την επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, στις 22 Μαΐου.
Τη σοβαρότητα των χθεσινοβραδινών διαπραγματεύσεων αποδεικνύει το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι απέφυγαν «διαρροές» πληροφοριών και η μόνη ενημέρωση για τις συζητήσεις ήλθε από το λακωνικό tweet Ντάισελμπλουμ. Η ελληνική πλευρά απέφυγε οποιαδήποτε επίσημη ή άτυπη ενημέρωση, ενώ μυστική παραμένει και η νέα πρότασή της για το θέμα της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, ούτε όμως και έχουν διαψευσθεί, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιπαρέλθει την ακαμψία του ΔΝΤ στο θέμα της επιβολής όλων των μειώσεων στις συντάξεις μέσα στο εκλογικό έτσι κι αλλιώς 2019, προτείνοντας στους δανειστές μια μεγαλύτερη μείωση στο αφορολόγητο όριο, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, που θα αξιοποιηθούν για να μετριασθούν οι συνέπειες της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς σε χαμηλές και μέσες συντάξεις.
Με άλλα λόγια, κατά τις πληροφορίες αυτές, η κυβέρνηση δέχεται να εφαρμοσθούν οι μειώσεις σε μία δόση, αλλά επιχειρεί να «λειάνει» τις επιπτώσεις τους, προτείνοντας μια αλλαγή στο μείγμα των μέτρων για την εξοικονόμηση 3,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, να πέσει μεγαλύτερο βάρος στην αύξηση των εσόδων, παρά στη μείωση των συντάξεων, που θεωρείται απαγορευτική σε μια χρονιά εκλογών.
Πάντως, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται υπό ασφυκτική πίεση, που κάνει τις «κόκκινες γραμμές» του παρελθόντος να ξεθωριάζουν. Από το πρωί της Τρίτης, Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε προειδοποιήσει την Αθήνα ότι, εάν δεν ολοκληρωθούν τώρα οι διαπραγματεύσεις, θα αναθεωρηθούν προς το χειρότερο οι βασικές μακροοικονομικές εκτιμήσεις, να σημειωθεί ότι η σχετική αναθεώρηση από το ΔΝΤ θα γίνει τον Απρίλιο, και οι συζητήσεις θα πρέπει να αρχίσουν από διαφορετική βάση, κάτι που θα σήμαινε την έγερση περισσότερων απαιτήσεων από τους δανειστές για μέτρα λιτότητας.
Σε αυτό το κλίμα, προκάλεσε νέα δυσφορία στα κυβερνητικά στελέχη η «διαρροή» από την Τράπεζα της Ελλάδος στους «Financial Times» πληροφοριών περί επικείμενης σημαντικής αναθεώρησης των προβλέψεων για το ΑΕΠ του 2019 από την κεντρική τράπεζα, που θεωρήθηκε ότι «ρίχνει νερό στο μύλο» των πιέσεων από τους δανειστές.
Νέο σχέδιο στο τραπέζι
Νέο σχέδιο φέρεται να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσων για την άρση του αδιεξόδου σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.
Σύμφωνα με δύο ευρωπαίους αξιωματούχους το σχέδιο που συζητήθηκε χθες περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019 και ύψους 1% του ΑΕΠ το 2020 στο φορολογικό τομέα. Όμως σε περίπτωση που οι προβλέψεις για το 2018 δεν βγουν αληθινές και η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, τότε τα μέτρα στο σύνολο τους (1% του ΑΕΠ ασφαλιστικό και 1% του ΑΕΠ φορολογικό) θα τεθούν σε εφαρμογή όλα μαζί από το 2019.
Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
Η διαφωνία αφορά τις διαφορετικές προβλέψεις των θεσμών σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, αναφέρουν από την κυβέρνηση και σημειώνουν πως αυτό που επιδιώκεται είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός, ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών, την ίδια στιγμή που θα τηρεί τα συμφωνηθέντα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.