Ποιος είναι ο 35χρονος Φλοριάν Φιλιπό, «δεξί χέρι» της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που θεωρείται ο άνθρωπος πίσω από την μεταμόρφωση του Εθνικού Μετώπου από κόμμα του περιθωρίου σε πρώτη δύναμη στις δημοσκοπήσεις, με 25% των προτιμήσεων εν όψει του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου;
Πολλοί αποδίδουν την επιτυχία της «λαίλαπας» Μαρίν στο πρόσωπο του υπεύθυνου στρατηγικής και επικοινωνίας της, που είχε δείξει από μικρός τις εθνικο-πατριωτικές προτιμήσεις του.
Μεγαλωμένος σε προάστιο της πόλης Λιλ, στα βόρεια της χώρας, από γονείς εκπαιδευτικούς, ο Φιλιπό είχε «δυνατά πατριωτικά πιστεύω» και ακράδαντη πεποίθηση στη δύναμη της εθνικής κυριαρχίας από τα σχολικά ακόμα χρόνια.
Λάτρης του Σαρλ Ντε Γκώλ, είχε γεμίσει το πατρικό του με αφίσες του Γάλλου στρατηγού, που μαχόταν κατά της γερμανικής κατοχής το ’40. Στον αντίποδα, ο Φλοριάν μισούσε πάντα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, στην ηλικία των 11 ετών ξέσπασε σε κλάματα, όταν κατάλαβε ότι το κοινό νόμισμα της ΕΕ θα αντικαταστήσει το γαλλικό φράγκο.
Ακολούθησαν και άλλες παρόμοιες αντιδράσεις του κατά της ενωμένης Ευρώπης. Στην διάρκεια των σπουδών του στην Ecole Nationale d’Administration, σχολή από την οποία αποφοιτά παραδοσιακά η ελίτ της γαλλικής διοίκησης, αρνήθηκε να κάνει την προβλεπόμενη πρακτική σε κάποιο από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας ότι είναι «παράνομα και αντιδημοκρατικά». Αντ’αυτού προτίμησε να περάσει τους τέσσερις μήνες στην γαλλική πρεσβεία της Κοπεγχάγης. Συμφοιτητές του θυμούνται πως μόρφαζε κάθε φορά που έβλεπε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νωρίτερα, το 2002, ως φοιτητής στην κορυφαία σχολή επιχειρήσεων του Παρισιού, HEC, είχε υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του Ζαν Πιερ Σεβενεμάν, του Σοσιαλιστή πρώην υπουργού, που είχε και αυτή έντονα αντιευρωπαϊκή απόχρωση. Ο Φλοριάν δήλωνε τότε ότι δεν ήταν «ούτε αριστερός ούτε δεξιός».
Η γνωριμία με την Μαρίν Λε Πεν ξεκίνησε να «ζυμώνεται» στο μυαλό του Φιλιπό όταν την πρωτοείδε το 2007 στην τηλεόραση, σε μία πολιτική εκπομπή. Τότε η Λεπέν προειδοποιούσε την κυβέρνηση να σταματήσει να θεωρεί τους Γάλλους «ανόητους» και επιχειρηματολογούσε κατά της ΕΕ. Μαγεμένος από την τηλεοπτική της παρουσία, θέλησε απεγνωσμένα να την γνωρίσει από κοντά.
Η ευχή του έμελλε να πραγματοποιηθεί δύο χρόνια αργότερα στο Παρίσι, σε ένα δείπνο για υποστηρικτές της ακροδεξιάς. Η ίδια η Λεπέν περιγράφει την πρώτη τους συνάντηση σαν «πνευματικό έρωτα με την πρώτη ματιά». Σύντομα ο ένας άρχισε να αλληλοσυμπληρώνει τον άλλον.
Το 2009, ο 28χρονος τότε Φλοριάν, δούλευε ως κατώτερος δημόσιος υπάλληλος στο υπουργείο Εσωτερικών και, όπως δηλώνει, δεν είχε ψηφίσει ποτέ μέχρι τότε το Εθνικό Μέτωπο. Την ίδια περίοδο η Μαρίν Λεπέν ήταν φανερά προβληματισμένη με την εσωτερική κρίση που αντιμετώπιζε για άλλη μια φορά το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας της, αντιλαμβανόμενη πως χρειαζόταν νέα πρόσωπα, τεχνοκράτες και πολιτικούς σχολιαστές, που θα ανέπτυσσαν και θα πρόβαλαν τις ιδέες της. Η συνεργασία με τον Φλοριάν δεν άργησε να έρθει.
Στην αρχή ο Φιλιπό δεν παραιτείται από το υπουργείο, και για τουλάχιστον δύο χρόνια εξασκεί τα δύο επαγγέλματα ταυτόχρονα, κάτι που ήταν παράνομο, λόγω της συμμετοχής του σε κόμμα. Η ιδιαίτερη ικανότητά του να ετοιμάζει σε μικρό χρονικό διάστημα πλήρεις σημειώσεις για ομιλίες, με βάθος και ανάλυση, ενθουσιάζει την Μαρίν, που αποφασίζει πως το κόμμα πρέπει να «αποδαιμονοποιηθεί» και να πάρει αποστάσεις από τους πολύ ακραίους (αντι-σημίτες, νεο-ναζιστές κλπ).
Γνωρίζοντας ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων ψηφοφόρων προέρχεται από την εργατική και μεσαία τάξη που φοβούνται μήπως χάσουν όσα έχουν αποκτήσει, ο Φιλιπό αρχίζει να σχεδιάζει ένα νέο πολιτικό πρόγραμμα. Αυτό επικεντρώνεται στον προστατευτισμό στην οικονομία, στο ισχυρό κράτος και στις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Στο μεταναστευτικό πεδίο, το κόμμα προβάλλει την «προτεραιότητα στους Γάλλους».
Γεγονότα – «σταθμοί» της συνεργασίας τους, υπήρξαν η απομάκρυνση από το κόμμα του πατέρα της Μαρίν, Ζαν Μαρί Λεπέν, αλλά και η πρόσφατη δήλωση του Φιλιπό ότι είναι ομοφυλόφιλος. Σε ένα κόμμα, που στο παρελθόν είχε εκφραστεί η άποψη ότι η ομοφυλοφιλία είναι μία «βιολογική και κοινωνική ανωμαλία», η παραπάνω δήλωση προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, τις οποίες δεν έλαβε καθ΄όλου υπ’ όψιν η Λεπέν.
Το σίγουρο είναι πως σήμερα, η ηγέτις του FN δεν μπορεί να λάβει καμία απόφαση χωρίς να ακούσει πρώτα με προσοχή την άποψη του έμπιστου συνεργάτη της. Κάπως έτσι, στα 35 χρόνια του, ο Φλοριάν Φιλιπό έχει καταφέρει να γίνει η «φωνή» του Εθνικού Μετώπου, υποσχόμενος μετά την νίκη Τραμπ στην Αμερική, πως σειρά για την αντι-συστημική «αλλαγή» έχει τώρα η Γαλλία.