Στον δρόμο οι αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής

Την απόσυρση της τροπολογίας που παγώνει τους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση για τα επομένα 2 χρόνια «διεκδίκησαν» με συγκέντρωση τους έξω από τη Βουλή αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής και συνδικαστικές οργανώσεις.

Την απόσυρση της τροπολογίας που παγώνει τους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση για τα επομένα 2 χρόνια «διεκδίκησαν» με συγκέντρωση τους έξω από τη Βουλή αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής και συνδικαστικές οργανώσεις.

Οι αναπληρωτές ειδικής αγωγής, κάποιοι από αυτούς παραμένουν αναπληρωτές για 15 χρόνια, φωνάζοντας με συνθήματα «Ό,τι περισεύει σωστά δεν εκπαιδεύει. Η αναπηρία δεν είναι κοροϊδία απαιτεί κατάρτιση και βασικό πτυχίο» διεκδίκησαν μόνιμους και μαζικούς διορισμούς για τους αναπληρωτές γενικής και ειδικής αγωγής και τη νομοθετική κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στο βασικό τίτλο σπουδών τους.
Όπως οι ίδιοι λένε χαρακτηριστικά στο Βήμα «στους υπόλοιπους κλάδους της εκπαίδευσης βασικό προσόν αποτελεί ο βασικός τίτλος σπουδών. Στην ειδική αγωγή συμβαίνει το αντίθετο. Προηγούνται τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά αλλά και σεμινάρια που παρέχουν εξειδίκευση στην ειδική αγωγή».
Η τροπολογία του άρθρου 48 του νόμου 4415/2016, που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών, εξισώνει, ουσιαστικά, τον βασικό τίτλο σπουδών στην Ειδική Αγωγή με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ειδική Αγωγή αφού δημιουργεί δύο πίνακες, έναν κύριο στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και αναπληρωτές με διδακτορικό/μεταπτυχιακό/ μόνο προϋπηρεσία χωρίς σπουδές στην ΕΑΕ, και έναν επικουρικό στον οποίο εντάσσονται αναπληρωτές με σεμινάριο 400ωρών, προϋπηρεσία σε ΕΑΕ ενός διδακτικού έτους καθώς και οι γονείς παιδιών με 67% χωρίς σπουδές στην Ε.Α.Ε.
Εξαιρετικά ανησυχητικό για τους εκπαιδευτικούς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι ότι «τόσο ο κύριος πίνακας όσο και ο επικουρικός θα προσδιοριστούν σε όλα τα σημεία τους με απόφαση Υπουργού και κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής ελέω «ιδιαίτερων συνθηκών» στην Ε.Α.Ε

Η Ανακοίνωση του υπουργείου
Με αφορμή ανησυχίες και αντιδράσεις σχετικές με τη διάταξη που αφορά στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε οτι η προτεινόμενη ρύθμιση σκοπεύει στη διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος πρόσληψης αναπληρωτών υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ για τα επόμενα 2 σχολικά έτη. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει και δεν έρχεται σε αντίθεση με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης που αφορά την πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση.
Για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση η τροπολογία προβλέπει την έκδοση ΥΑ για τον καθορισμό κριτηρίων πρόσληψης, όπως προβλεπόταν και στο ν.4186/2013. Σε αντίθεση με τον προαναφερόμενο νόμο η συγκεκριμένη εξουσιοδότηση ορίζει το σαφές νομοθετικό πλαίσιο που θα κινηθεί η ΥΑ και είναι αυτό του πρόσφατα ψηφισθέντος ν.4415/2016.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk