Η υποχώρηση βασικών οικονομικών δεικτών, ο κίνδυνος το πρώτο εξάμηνο του 2017 να έχουμε ύφεση αλλά κυρίως η προοπτική να μη βγούμε στις αγορές το 2018 οδήγησαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δώσει εντολή για το άμεσο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του vima.gr η κυβέρνηση τα έδωσε σχεδόν όλα και πλέον είναι ζήτημα ημερών να ανακοινωθεί η επίτευξη της συμφωνίας. «Ο Αλέξης πήρε τις αποφάσεις του…» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους.
Δεν είναι τυχαία και η χθεσινή παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη που έβαλε τέλος στα σενάρια για τέταρτο μνημόνιο.
Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα της τελικής συμφωνίας το περιέγραψε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς : «Στόχος είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) να επιτευχθεί έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Θα προηγηθεί η συνεδρίαση προετοιμασίας του ΕuroWorking Group την ερχόμενη Πέμπτη 30 Μαρτίου».
Στις μειώσεις αφορολόγητου και συντάξεων θα προστεθεί ακόμη μια βαριά ήττα στα εργασιακά αφού οι συλλογικές συμβάσεις δεν επανέρχονται, το όριο των απολύσεων αυξάνει και ο συνδικαλιστικός νόμος αλλάζει. Ένα αντίμετρο που φαίνεται να έχει κερδηθεί είναι ότι τα εισοδήματα που θα φορολογηθούν για πρώτη φορά λόγω μείωσης του αφορολόγητου θα φορολογηθούν με χαμηλότερο συντελεστή.
Επίσης, έχει κλείσει και η πώληση μεγάλου κομματιού του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ αλλά εδώ γίνεται μια προσπάθεια να μην περιληφθούν τα υδροηλεκτρικά -λίγο δύσκολο- αλλά και να μεταβιβαστεί το 17% της επιχείρησης που σήμερα βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο.
Πλέον μένει η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας και πως αυτή θα περάσει χωρίς παρατράγουδα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Η χθεσινή άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά 1,7% αλλά και η σημερινή επίδοση με κέρδη 1,49% για το Γενικό Δείκτη δείχνει ότι η αγορά προεξοφλεί το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Staff level Agreement ως τις 7 Απριλίου

Την πεποίθησή του ότι «θα έχουμε Staff level Agreement) ως την Παρασκευή 7 Απριλίου που συνεδριάζει το Eurogroup στη Μάλτα εξέφρασε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι την Πέμπτη στο EwG θα συζητηθεί η πρόοδος των συνομιλιών αλλά ο σταθμός για συμφωνία είναι η 7η Απριλίου κι αυτό προυποθέτει να έρθουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να κλείσει η τεχνική συμφωνία (SLA).

Για το πρόγραμμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (MEFP) είπε ότι θα «κουμπώνει» χρονικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (MoU). Κατά συνέπεια, επισήμανε, και το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα πρέπει να ολοκληρώνεται στα μέσα του 2018.

Η ίδια πηγή σημείωσε μάλιστα ότι το MEFP είναι πιο εύκολο, «δεν έχει τόσα πολλά θέματα», καθώς τα στελέχη του ΔΝΤ «δεν είναι control freaks όπως οι Ευρωπαίοι που βάζουν τόσα πολλά θέματα».
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «είναι ανοικτό ένα πολύ μικρό θέμα στα εργασιακά», ενώ δεν απάντησε για το ύψος του αφορολόγητου.

Στη σύνοδο του EWG την Πέμπτη, παρουσία του ΔΝΤ αλλά και των κρατών – μελών που θα μετέχουν σε επίπεδο επιτελών των υπουργών Οικονομικών θα παρουσιαστούν οι γραπτές θέσεις της κυβέρνησης με επίκεντρο το εργασιακό και το ασφαλιστικό από τις οποίες θα εξαρτηθεί η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα.

Μετά τα Brussels Group η πιο μεγάλη σύγκλιση καταγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο των φορολογικών μέτρων/αντίμετρων με κεντρικό σενάριο ένα αφορολόγητο στα 5.900 ευρώ και αντίμετρα τη μείωση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης και μείωση συντελεστών φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ.