Γ.Αργείτης: Στο 95,2% του συνόλου οι επιχειρησιακές συμβάσεις το 2016

Η απόλυτη κυριαρχία των επιχειρησιακών συμβάσεων, που το 2016 ανήλθαν στο 95,2% του συνόλου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι μειώσεις των ονομαστικών αποδοχών των εργαζομένων και η εξάπλωση των ευέλικτων μορφών εργασίας ήταν κάποια από τα ανησυχητικά στοιχεία που ανέφερε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης σε ομιλία του στη Βουλή.

Η απόλυτη κυριαρχία των επιχειρησιακών συμβάσεων, που το 2016 ανήλθαν στο 95,2% του συνόλου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι μειώσεις των ονομαστικών αποδοχών των εργαζομένων και η εξάπλωση των ευέλικτων μορφών εργασίας ήταν κάποια από τα ανησυχητικά και σημαντικά στοιχεία που ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο «Κρίση – Μεταρρυθμίσεις – Ανάπτυξη», που διοργάνωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και, συγκεκριμένα, στην ενότητα «Εργασιακές Σχέσεις & Ανάπτυξη».

«Το 2016 υπογράφηκαν μόνο 10 κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Αντίθετα, ο αριθμός των επιχειρησιακών συμβάσεων ανέρχεται πλέον στο 95,2% του συνόλου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επίσης, παρατηρούνται μειώσεις των ονομαστικών αποδοχών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις. Οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση, έχουν υποχωρήσει στο 45,3% το 2016. Ενώ το 2009, οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας αντιστοιχούσαν στο 21% του συνόλου των προσλήψεων, το 2016 αντιστοιχούσαν στο 54,7%» ανέφερε, μεταξύ άλλων..

Σύμφωνα με τον κ. Αργείτη, οι αρνητικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας αποτυπώνονται στους βασικούς κοινωνικούς δείκτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk