Σε πολύχρονο πονοκέφαλο για φορείς και αρχές έχει μετατραπεί το κυριακάτικο παζάρι στην «είσοδο» του Πειραιά, στην οδό Αλιπέδου. Το παρεμπόριο ανθεί και έξω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού, όπου διακινούνται καθημερινά χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, την ίδια στιγμή που οι έμποροι της πόλης δίνουν μάχη επιβίωσης λόγω της οικονομικής κρίσης.
Μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Μανεσιώτης επεσήμανε ότι «το κυριακάτικο παζάρι αυτή τη στιγμή έχει επεκταθεί πάρα πολύ, ακόμα και σε σημεία που δεν ήταν μέχρι πρότινος. Ενώ είχαμε το κανονικό παζάρι, στο επάνω μέρος της οδού Αλιπέδου, σιγά-σιγά επεκτάθηκε στο κάτω μέρος ως τον σταθμό του ΗΣΑΠ. Επειδή όμως δεν υπάρχουν οι αρμόζουσες και αναγκαίες παρεμβάσεις και από πλευράς Αστυνομίας και από πλευράς Δήμου, αυτή τη στιγμή το παρεμπόριο είναι ακριβώς όπως το νερό. Οπου βρίσκει χώρο απλώνεται. Και έχει καλύψει και τους παρακείμενους δρόμους».

Ακόμη πρόσθεσε ότι «αυτό που ζητούμε είναι να υπάρχει μια επίμονη και διαρκής παρέμβαση των αρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων. Αυτό που παρατηρήσαμε ως τώρα είναι αποσπασματικές ενέργειες. Ναι, μεν για τρεις ώρες ήταν η Αστυνομία και δεν πατούσε ψυχή, μόλις έφευγε η Αστυνομία σε 20 λεπτά έστρωναν τα προϊόντα τους».
Ο κ. Μανεσιώτης σημείωσε ότι η σχετική ενημέρωση που έχουν είναι η έλλειψη προσωπικού στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά και ζήτησε να υπάρχει πιο έντονη παρουσία και της Δημοτικής Αστυνομίας έτσι ώστε να υπάρξει μια μόνιμη παρουσία τους στους χώρους όπου γίνεται παράνομο εμπόριο για να μπορέσει να περιοριστεί.
Παράνομα τσιγάρα σε φρεάτια

Επιπλέον κατήγγειλε ότι «επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, μας αναφέρθηκε ότι αστυνομικοί πήραν δείγματα από κατασχεθέντα τσιγάρα και κατά τη διάρκεια των αναλύσεων διαπιστώθηκε ότι περιείχαν διάφορα αντικείμενα όπως τρίχες ζώων, ξύλα αλλά και καρκινογόνες ουσίες και όλα αυτά τα εντόπισαν σε φρεάτια όπου τα είχαν κρύψει όσοι ασχολούνται με την παράνομη πώληση τσιγάρων. Τίθεται πια και θέμα δημόσιας υγείας!».

Ο κ. Μανεσιώτης σημείωσε ότι η σχετική ενημέρωση που έχουν είναι η έλλειψη προσωπικού στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά και μάλιστα την Κυριακή αρκετοί αστυνομικοί διατίθενται για μέτρα φύλαξης αθλητικών χώρων όπως στο ΣΕΦ και στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκη».
Συμπλήρωσε ακόμη ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα το αίτημά τους για καταστροφή των κατασχεθέντων προϊόντων με ειδικό σπρέι. Οπως λέει «παλαιότερα είχαμε κάνει δωρεά στον Δήμο σπρέι για να καταστρέφονται τα εμπορεύματα που κατάσχονται αλλά δεν το έχουμε δει στην πράξη να εφαρμόζεται. Δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ στην ουσία».
Μώραλης: Το παρεμπόριο μείζον ζήτημα

Επίσης μιλώντας στο «Βήμα» ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σημείωσε ότι «το παρεμπόριο είναι ένα μείζον ζήτημα στον Πειραιά, το οποίο απασχολεί έντονα τον Δήμο, τον εμπορικό κόσμο και τους δημότες. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που υποβαθμίζει την εικόνα της πόλης και επηρεάζει ως έναν βαθμό την εύρυθμη λειτουργία των νόμιμων επιχειρήσεων».

Και πρόσθεσε: «Ως Δημοτική Αρχή, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να συνδράμουμε –με το ελάχιστο έμψυχο δυναμικό της Δημοτικής Αστυνομίας –στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι ο αρμόδιος θεσμικός φορέας για την πάταξη του παρεμπορίου. Αυξήσαμε τις περιπολίες και προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, τη νομιμότητα τόσο στην Κυριακάτικη Αγορά και τους γύρω δρόμους όσο και στον Ηλεκτρικό Σταθμό και σε άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης».

Επιπλέον, ο κ. Μώραλης τόνισε: «Θέλω ωστόσο να είμαι ξεκάθαρος στο εξής: δεν πιστεύω ότι στην παρούσα χρονική στιγμή υπάρχει η δυνατότητα να εξαλείψουμε το παρεμπόριο και ο Δήμος Πειραιά δεν έχει τη δυνατότητα να περιορίσει από μόνος του το φαινόμενο αυτό, το οποίο τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Για τον λόγο αυτόν, βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας, με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, με την Αντιπεριφέρεια Πειραιά και με άλλους θεσμικούς φορείς, προκειμένου να συντονίσουμε τις απαιτούμενες ενέργειες και παρεμβάσεις, για να περιορίσουμε –και όχι για να εξαλείψουμε –το παρεμπόριο στον Πειραιά».

Συσκέψεις για το θέμα

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται συσκέψεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του παρεμπορίου με πιο πρόσφατη τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς με τον δήμαρχο Πειραιά και τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Σ. Θωμαδάκη, στην οποία παρευρέθηκαν ο διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά ταξίαρχος κ. Α. Φουτάκης, ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά κ. Β. Θώδος, ο προϊστάμενος του τμήματος χορήγησης αδειών ανάπτυξης ενέργειας και φυσικών πόρων της Αντιπεριφέρειας Πειραιά κ. Ν. Βατικιώτης, ο γεν. γραμματέας του Δήμου κ. Β. Ταταρόπουλος και ο γεν. γραμματέας του ΕΣΠ κ. Θ. Καπράλος.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «οι παριστάμενοι διατύπωσαν την πρόθεσή τους για ουσιαστική βοήθεια στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος και αποφασίστηκε η κοινή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε με συντονισμένες ενέργειες να παταχθεί το φαινόμενο που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και προσβάλλει στο έπακρο την εικόνα του Πειραιά».

HeliosPlus