Συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ για ναυτιλιακή συνεργασία

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ για τις θαλάσσιες μεταφορές υπεγράφη το μεσημέρι της Δευτέρας από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και την πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, κυρία Ιrit Ben-Abba.

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ για τις θαλάσσιες μεταφορές υπεγράφη το μεσημέρι της Δευτέρας από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και την πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, κυρία Ιrit Ben-Abba.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «οι διατάξεις της Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Μεταφορές αντανακλούν τις κύριες ελληνικές προτεραιότητες στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών που, μεταξύ άλλων, θέτουν στο επίκεντρο την προστασία του ελληνικού πλοίου και του Έλληνα ναυτικού. Ειδικότερα, τα κύρια σημεία της υπογραφείσας Συμφωνίας εστιάζουν: α) στην ανεμπόδιστη πρόσβαση των πλοίων των δυο χωρών στα διεθνώς διακινούμενα φορτία, υπό καθεστώς ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού, (β) στην παροχή αμοιβαίων διευκολύνσεων σε πλοία και ναυτικούς και την υποστήριξη σε όλους τους τομείς των ναυτικών που επιβαίνουν σε πλοία των δύο χωρών, (γ) στη διευκόλυνση εγκατάστασης ναυτιλιακών εταιριών των δυο χωρών στο έδαφος του άλλου κράτους, (δ) στην προώθηση της συνεργασίας των χωρών για την εξάλειψη των εμποδίων στον τομέα των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών και (ε) στην διμερή τεχνική συνεργασία επί ναυτιλιακών θεμάτων, μέσω της σύστασης Κοινής Επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των ναυτιλιακών διοικήσεων των δυο χωρών.»

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κουρουμπλής «αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία της υπογραφείσας Συμφωνίας, η οποία επιβεβαιώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενισχύει περαιτέρω το σταθερό και αξιόπιστο νομικό πλαίσιο για τις μεταξύ τους θαλάσσιες μεταφορές, και αποτελεί ορόσημο για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών ναυτιλιακών σχέσεων, λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά της η πρέσβης του Ισράηλ δήλωσε ότι η συμφωνία αντικατοπτρίζει την κοινή βούληση των δύο χωρών για την ενίσχυση των διμερών ανταλλαγών σε πολλαπλούς τομείς και πρόσθεσε «το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν εδώ και χρόνια σχέσεις στη ναυτιλία, ενώ οι λιμένες του Πειραιά, της Χάιφα και του Αστόντ πάντοτε ήταν σημαντικοί προορισμοί για τα εμπορεύματα». Υπογράμμισε ακόμα ότι «η συμφωνία θα εδραιώσει την ναυτιλιακή συνεργασία μας, ενώ η δημιουργία διμερούς ομάδας εργασίας θα προωθήσει την περαιτέρω ενίσχυση της».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk