Εισπρακτικές Εταιρείες: Στο αρχείο η εκβίαση

Δεν συνιστά κακουργηματική εκβίαση των οφειλετών η επίμονη τηλεφωνική όχληση από εισπρακτικές εταιρείες. Στο πόρισμα αυτό κατέληξε η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ως προς την τακτική που υιοθετούν οι εισπρακτικές εταιρείες σε βάρος δανειοληπτών και των οικογενειών τους

Δεν συνιστά κακουργηματική εκβίαση των οφειλετών η επίμονη τηλεφωνική όχληση από εισπρακτικές εταιρείες. Στο πόρισμα αυτό κατέληξε η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ως προς την τακτική που υιοθετούν οι εισπρακτικές εταιρείες σε βάρος δανειοληπτών και των οικογενειών τους, στέλνοντας στο αρχείο τις σχετικές καταγγελίες εκατοντάδων πολιτών, καθώς και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα αναφέρεται
ότι «δεν προκύπτει ότι οι εταιρείες επεδίωκαν παράνομο όφελος από την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες, αλλά είχαν το δικαίωμα να ζητούν τα οφειλόμενα».
Τον τελευταίο λόγο για την έκβαση της υπόθεσης θα έχει εισαγγελέας Εφετών, ο οποίος και θα αποφασίσει αν θα υιοθετήσει ή όχι το πόρισμα.
Η εισαγγελέας κυρία Ευγενία Μαρούδα (που ολοκλήρωσε την προκαταρκτική που παρέλαβε από τον εισαγγελέα κ. Γιώργο Πέτρο) άσκησε πάντως ποινική δίωξη για το πλημμέλημα της παράνομης χρήσης αρχείων προσωπικού χαρακτήρα σε βάρος 15 προσώπων. Πρόκειται για εκπροσώπους – υπαλλήλους έξι εισπρακτικών εταιρειών καθώς και δυο τραπεζών.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συγκεκριμένες εταιρείες (που είναι θυγατρικές τραπεζών) δεν ήταν εγγεγραμμένες στο Μητρώο Καταναλωτών, συνεπώς δεν είχαν νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά στοιχεία των δανειοληπτών.
Συνολικά, από το μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας πέρασαν 29 εισπρακτικές και 17 δικηγορικά γραφεία. Εκτός από τις 6 που διώκονται, για τις υπόλοιπες προέκυψε ότι είχαν συμβάσεις με τις Τράπεζες και άρα νομίμως ήταν στην κατοχή τους ονόματα, τηλέφωνα και προσωπικά στοιχεία οφειλετών.
Οι καταγγελίες
Η έρευνα για τις εισπρακτικές εταιρείες άρχισε το 2008 ύστερα από μήνυση του ΔΣΑ, και καταγγελίες εκατοντάδων πολιτών και ρεπορτάζ σε τηλεοπτικούς σταθμούς.
Τα αδικήματα που ερεύνησε ο εισαγγελέας ήταν, μεταξύ άλλων, για εκβίαση, παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων με την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 22, επειδή προκύπτει σκοπός οφέλους, παράνομη βία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Οι εισπρακτικές εταιρείες που έδωσαν ανωμοτί εξηγήσεις υποστήριξαν ότι έκαναν τη δουλειά τους σύμφωνα με τον νόμο, «πέφτοντας» συνεχώς πάνω σε κακοπληρωτές που απέφευγαν να διακανονίσουν την οφειλή τους.
Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, οι εργαζόμενοι στις εισπρακτικές δεν τηρούσαν το νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι οι εταιρείες μπορούν να τους τηλεφωνούν μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Επίσης, ότι απαγορεύεται να ενημερώνουν τρίτους για την οφειλή του δανειολήπτη, ενώ απαγορεύεται να επικοινωνούν σε επαγγελματικό τηλέφωνο, εκτός εάν είναι το μόνο που έχει δοθεί στην τράπεζα.
Πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών έφθαναν στο σημείο να χρησιμοποιούν ψευδώς την ιδιότητα του δικηγόρου για να πιέσουν τον εκάστοτε οφειλέτη.
Πληροφορίες από τον φάκελο της υπόθεσης αναφέρουν ότι εισπρακτικές εταιρείες επεδείκνυαν ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους πολίτες, γεγονός που συνιστά πλημμέλημα. Το αδίκημα διώκεται ωστόσο μόνον κατόπιν έγκλησης (μήνυσης) του παθόντος.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk