«Καμπανάκι» από Moody’s για τη μείωση των καταθέσεων

Ως πιστωτικό αρνητικό γεγονός για τις τράπεζες χαρακτηρίζει τη μείωση των καταθέσεων στο πρώτο δίμηνο του 2017 η Moody’s.

Ως πιστωτικό αρνητικό γεγονός για τις τράπεζες χαρακτηρίζει τη μείωση των καταθέσεων στο πρώτο δίμηνο του 2017 η Moody’s.

Η μείωση αποδίδεται κυρίως στις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έπληξε την εμπιστοσύνη των καταθετών. Σύμφωνα με την ανάλυση της αμερικανικής εταιρείας την οποία δημοσιεύει η Καθημερινή, οι καταθέτες εμφανίζονται εξαιρετικά ευαίσθητοι στις πολιτικές εξελίξεις, υπενθυμίζοντας τη μεγάλη μείωση των καταθέσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων και του αδιεξόδου στις συζητήσεις κυβέρνησης – δανειστών.

Η Moody’s σημειώνει ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφηκε αύξηση καταθέσεων, ωστόσο οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση οδήγησαν σε εκροές καταθέσεων 1,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ αρνητική είναι η εικόνα και τον Φεβρουάριο. Οπως σημειώνεται, αν οι εκροές συνεχιστούν τότε είναι πιθανό να δούμε αύξηση της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας ELA με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος χρήματος για τις τράπεζες, εξέλιξη που θα πλήξει την κερδοφορία τους.

Η Moody’s επισημαίνει ότι αν και περαιτέρω καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα ήταν επιβλαβείς για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών, μετά το Eurogroup της 28ης Φεβρουαρίου, είναι θετική εξέλιξη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk