Κύπρος στηρίζει Ελλάδα για ανάκαμψη

Την πάγια θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της Ελλάδας για να πετύχει και η ίδια την ανάκαμψη της οικονομίας της, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης,

Την πάγια θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της Ελλάδας για να πετύχει και η ίδια την ανάκαμψη της οικονομίας της, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας τη θέση του πως οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις σε καιρό ύφεσης είναι αντιπαραγωγικές και πρέπει ν` αποφεύγονται.
Ο Χάρης Γεωργιάδης μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε την Πέμπτη, στο Υπουργείο Οικονομικών, με το Βουλευτή ΝΔ και πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστο Σταϊκούρα.
Αναφερόμενος στη συνάντηση είπε ότι είχαν «μια πολύ γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για την οικονομική πολιτική. Την οικονομική πολιτική στην Κύπρο, στην Ελλάδα και ασφαλώς στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον».
Πρόσθεσε ότι «είμαι πεπεισμένος, έχω έντονη την άποψη, ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να τα καταφέρει και να ξεφύγει από τη δίνη της ύφεσης, από τις δυσκολίες τις οποίες βιώνει τα τελευταία χρόνια».
«Έχει η Ελλάδα, θεωρώ, μια αστείρευτη παραγωγική δυνατότητα, μια τεράστια προοπτική, η οποία μπορεί και πρέπει ν` αξιοποιηθεί», σημείωσε.
Προϋπόθεση βεβαίως, πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, «είναι η δημιουργία συνθηκών σταθερότητας κι εμπιστοσύνης».
«Η αβεβαιότητα και οι καθυστερήσεις προφανώς δεν υποβοηθούν αυτό το στόχο», είπε.
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι και στο Eurogroup είχε εκφράσει την αντίθεσή του και τον προβληματισμό του «στη συνέχιση πολιτικών που χαρακτηρίζονται από επιπρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις» και πρόσθεσε: «Έχω την άποψη, είπε, «πως οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις σε καιρό ύφεσης είναι αντιπαραγωγικές και πρέπει ν` αποφεύγονται».
Έτσι, σημείωσε, «λειτουργήσαμε στην Κύπρο». Βεβαίως, συνέχισε, «για να το πετύχουμε αυτό έπρεπε να μειώσουμε δημόσιες δαπάνες, αλλά έκτοτε κρατώντας μια σταθερή πορεία και ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μπορέσαμε να δώσουμε σημαντικά φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις».
Ο Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει ν` απελευθερώσουμε στις χώρες μας τις παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας, να δώσουμε στήριγμα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις για να ενθαρρυνθεί και να διευκολυνθεί η οικονομική δραστηριότητα».
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών επανέλαβε «την ξεκάθαρη τοποθέτηση της κυπριακής κυβέρνησης ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της Ελλάδας για να πετύχει και η ίδια την ανάκαμψη της οικονομίας της».Για την Ελλάδα, ανέφερε, «επανέλαβα την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, κατά τον βέλτιστο για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος».
Από την πλευρά του ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως: «ανέπτυξα το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο από την κρίση, το οποίο εδράζεται σε μια διαφορετική προσέγγιση υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, με εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, με βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση στοχευμένων μειώσεων φορολογικών συντελεστών με ισοδύναμο από το σκέλος των δαπανών – και συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Υπουργό – με ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk