Σε υψηλό εξαετίας ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν έξι ετών αυξήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Markit

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν έξι ετών αυξήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Markit, η οποία έδειξε επίσης ότι το ασθενέστερο ευρώ ενίσχυσε τη ζήτηση για εξαγωγές.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της ευρωζώνης, που αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ανήλθε τον Φεβρουάριο στις 55,4 μονάδες – το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011 – από τις 55,2 τον Ιανουάριο. Η τιμή αναθεωρήθηκε οριακά πτωτικά από τις αρχική εκτίμηση των 55,5 μονάδων αλλά παρέμεινε πάνω από το όριο των 50 μονάδων που σηματοδοτεί την ανάπτυξη.

Ο δείκτης της παραγωγής ανήλθε στις 57,3 μονάδες, που είναι επίσης το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου έξι χρόνια.

«Οι παραγωγοί στην ευρωζώνη αναφέρουν την ισχυρότερη ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη αύξηση των παραγγελιών εδώ και σχεδόν έξι χρόνια, σε μια ολοένα και ισχυρότερη, όπως φαίνεται, ανάκαμψη», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

«Αυτή η χρονιά έχει δει τις επιχειρήσεις να είναι περισσότερο αισιόδοξες για το μέλλον από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Οι εταιρίες αναφέρουν ισχυρότερη ζήτηση στην εγχώρια αγορά και το εξωτερικό, με το εξασθενημένο ευρώ να αποτελεί ευνοϊκό παράγοντα βοηθώντας τις πωλήσεις».

Το κλίμα αισιοδοξίας για τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενισχυθεί από το αδύναμο ευρώ, το οποίο καθιστά τις εξαγωγές της περιοχής σχετικά φθηνές στις παγκόσμιες αγορές.

Ο υποδείκτης νέων παραγγελιών από το εξωτερικό ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2011 στο 55,5 από το 55,2 του Ιανουαρίου. Το ευρώ προβλέπεται να υποχωρήσει περαιτέρω κατά 3% έναντι του δολαρίου φέτος, σύμφωνα με αναλυτές συναλλαγματικών ισοτιμιών που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα του Reuters.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk