Σε έντονη κριτική προς αναρχικούς για τις καταστροφές των τρόλεϊ και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως και σε αποκάλυψη για συνάντηση αγνώστου ατόμου με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή προκειμένου να δοθεί άδεια από τις φυλακές σε σημαντικό μέλος της 17Ν, προχώρησε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βαθύ Κόκκινο ηγετικό μέλος της οργάνωσης ακτιβιστών «Ρουβίκωνας». Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε διαφθορά αστυνομικών από το Τμήμα Εξαρχείων ενώ δηλώνει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» με τμήμα της πολιτοφυλακής των Εξαρχείων. Ωστόσο αναφέρεται στην υποβοήθηση ατόμων από τον αναρχικό χώρο που βρίσκονται στην παρανομία.
«Βίαιη κίνηση» το κάψιμο των τρόλεϊ

Ο δραστήριος ακτιβιστής ανέφερε για τις πυρπολήσεις των τρόλεϊ και τις καταστροφές σε μέσα μαζικής μεταφοράς: «Δεν θέλουμε οι φτωχοί, οι μετανάστες, αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα ταξί, αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν δικό τους αυτοκίνητο ή μηχανή, δηλαδή οι από τα κάτω είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς, θεωρούμε ότι μια βίαιη κίνηση ενάντια στα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς χάνει το όποιο νόημα μπορεί να έχει και δεν γίνεται κατανοητό και από την άλλη μπορεί να θεωρήσουμε ότι είναι και άδικο σε σχέση με την πολιτική και επαναστατική μας ηθική.

Σε κάθε περίπτωση εγώ δεν μπορώ να δικαιολογήσω χτύπημα ενός μέσου το οποίο στην παρούσα φάση το χρησιμοποιούν οι φτωχοί της κοινωνίας. Προφανώς θεωρούμε πολύ πιο δίκαιο ένας κόσμος να επιτεθεί σε εφοπλιστές, σε καπιταλιστές, σε εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος και της κυβέρνησης παρά να χτυπάει μέσα μεταφοράς φτωχών ανθρώπων. Αν αυτό δεν είναι κατανοητό, τότε υπάρχει πρόβλημα στους ανθρώπους που το κάνουνε».


Καταγγελία διαφθοράς

Για την καταγγελία διαφθοράς σε βάρος αξιωματικού που υπηρετούσε παλαιότερα στο Τμήμα Εξαρχείων σημείωσε: «Αναφέρομαι στον διοικητή του 5ου Αστυνομικού Τμήματος, για τον οποίο γνώριζαν και οι γλάστρες στην περιοχή ότι το «λαδάκι» του το έχει στην τσέπη. Είναι φοβερό και συνάμα αστείο ότι όταν έμπαιναν οι Δελτάδες στα Εξάρχεια, σάρωναν και περνούσαν με τα μηχανάκια τους πάνω από αγωνιστές και την ίδια ώρα έβλεπες κάποιους ανθρώπους που πουλούσαν ναρκωτικά να είναι αμετακίνητοι, να καπνίζουν και να παίζουν το κομπολόι τους χωρίς να τρέχει τίποτα και να περνάνε οι Δελτάδες από δίπλα τους».

Το ίδιο ηγετικό μέλος του «Ρουβίκωνα» αναφέρθηκε σε συνάντηση ιδιώτη, που δεν τον προσδιορίζει, με τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να δοθεί άδεια στο ηγετικό μέλος της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα. Οπως σημειώνει, «προσφάτως πήγε άνθρωπος και μίλησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κοντονή και ο Κοντονής είπε ότι «δεν είναι ο θεσμικός μου ρόλος να παρέμβω στην υπόθεση της άδειας του Δ. Κουφοντίνα (το οποίο είναι ψέμα), αλλά δεν θέλω κιόλας». Γιατί, όπως είπε ευθαρσώς, «έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση για να πάρει άδεια αλλά δεν δικαιούται να πάρει την άδεια». Αυτά ήταν τα λόγια του Κοντονή και μάλιστα με ένα αλέγκρο ύφος ανέφερε: «Να πείτε σ’ αυτούς που ήρθαν κάτω απ’ το σπίτι μου (εννοεί τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα και σε άλλες υποθέσεις όπως του Μάριου Σεϊσίδη, στη συγκέντρωση που κάναμε έξω από το σπίτι του στο Κολωνάκι) ότι δεν πρόκειται να αλλάξω την απόφασή μου, όσες φορές και να ‘ρθουν στο σπίτι μου»».


Η πολιτοφυλακή

Τέλος, το ίδιο κορυφαίο μέλος του «Ρουβίκωνα» αναφέρεται (για πολλοστή φορά) σε δημοσίευμα του «Βήματος» που κατέγραφε εκτιμήσεις αστυνομικών ότι ίσως οι δράστες της –προ τριών εβδομάδων –επίθεσης στην κλούβα των ΜΑΤ στα Εξάρχεια (προέκυψε ότι είναι μέλη της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα») προέρχονται από τον χώρο της πολιτοφυλακής των Εξαρχείων.
Οπως σημειώνει, «το τελευταίο παράδειγμα της προσπάθειας ποινικοποίησης του «Ρουβίκωνα» είναι η σύνδεσή μας με ένοπλες κινήσεις που έχουν γίνει στην περιοχή των Εξαρχείων». Συμπληρώνει ότι στο δημοσίευμά μας αναφέρθηκε «οι άνθρωποι που είναι στην Επαναστατική Αυτοάμυνα, την ένοπλη επαναστατική οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία του ΠαΣοΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, ότι είναι οι «Λαϊκές Πολιτοφυλακές των Εξαρχείων», έτσι όπως έχουν ονομάσει δημοσιογραφικοί κύκλοι συγκεκριμένων συμφερόντων όσους εμπλέκονται στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά».

Σημειώνεται ότι στο σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» μνημονευόταν ότι «οι διωκτικές αρχές έχουν σαφείς ενδείξεις για τους συμμετέχοντες στην Επαναστατική Αυτοάμυνα από τις αναλύσεις των τριών προηγούμενων επιθέσεών της (πάλι στα γραφεία του ΠαΣοΚ, στις πρεσβείες του Μεξικού και της Γαλλίας) αλλά και από δεδομένα της δράσης τμήματος των «πολιτοφυλάκων των Εξαρχείων». Οι τελευταίοι πριν από έναν χρόνο προχωρούσαν σε επίδειξη όπλων στα Εξάρχεια με σύνθημα «το μέλλον είναι εδώ»».

Δηλαδή υπήρχε μια γενική αναφορά σε τμήμα των «πολιτοφυλάκων» και δεν υπάρχει κανένας προσδιορισμός ή υπαινιγμός για τον «Ρουβίκωνα». Εξάλλου και ο ίδιος ακτιβιστής σε προηγούμενο κείμενό του στις 20 Μαρτίου 2016 επεσήμαινε ότι «υπήρχαν και άλλες συλλογικότητες στους ένοπλους διαμαρτυρόμενους στα Εξάρχεια» αλλά και στην επονομαζόμενη πολιτοφυλακή των Εξαρχείων. Τώρα ο ίδιος αυτοπροσδιορίζει –τον «Ρουβίκωνα» –μονοσήμαντα.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ενοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων είχαν αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία εμπόρου ναρκωτικών στα Εξάρχεια τον περασμένο Ιούλιο, ο οποίος είχε γίνει στόχος κριτικής από ομάδες αντιεξουσιαστών της περιοχής. Υπογραμμίζεται ότι οι αστυνομικοί απορρίπτουν οποιαδήποτε υπόνοια για συσχετισμό του συγκεκριμένου μέλους του «Ρουβίκωνα» ή άλλου και με τη δολοφονία αυτή. Και αυτό επειδή, εκτός των άλλων, είχαν ακλόνητο και προφανές άλλοθι. Εκείνη την ώρα ήσαν κοντά στην ΓΑΔΑ, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, και είχαν επικοινωνία με «γνωστά» στην ΕΛ.ΑΣ. πρόσωπα.


«Υποστήριξη»

Οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζουν το ενδιαφέρον τους και σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ίδιου μέλους του «Ρουβίκωνα» που αναφέρεται «σε στήριξη ενόπλων που είναι στην παρανομία». Οπως σημειώνει, «υπήρχαν και υπάρχουν σύντροφοι οι οποίοι και τους στηρίξαμε στην παρανομία και θα εξακολουθούμε να τους στηρίζουμε όντας στην παρανομία, άσχετα με τον κίνδυνο ότι μπορεί οποιοσδήποτε δικαστής αύριο να θεωρήσει οποιονδήποτε σύντροφο που δίκαια στηρίζει έναν αγωνιστή ο οποίος είναι στην παρανομία ως μέλος μιας ένοπλης οργάνωσης ή οτιδήποτε άλλο. Εμείς θα στηρίζουμε ανθρώπους που είναι στην παρανομία για τις επιλογές τους, πόσο μάλλον δε όταν είναι επιλογές ένοπλου αγώνα απέναντι σε ένα τέτοιο καθεστώς».

HeliosPlus