Προβλήματα μάσησης σε ασθενείς με Πάρκινσον και αντιμετώπιση

Ακόμη και τις φυσιολογικές κινήσεις που κάνει το στόμα κατά την μάσηση μπορεί να δυσκολέψει η νόσος του Πάρκινσον.

Ακόμη και τις φυσιολογικές κινήσεις που κάνει το στόμα κατά την μάσηση μπορεί να δυσκολέψει η νόσος του Πάρκινσον.

Η κατάσταση αυτή έχει ως συνέπεια να προκαλούνται προβλήματα κατά τη σίτιση των ασθενών. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Ζήκο, υπεύθυνο του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και πρόεδρο της Εταιρείας Εθελοντών και Ασθενών για τη νόσο Πάρκινσον «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-Κίνηση», για να μασήσει κανείς πρέπει να συντονιστούν τα νεύρα που ελέγχουν την κίνηση των μυών της γνάθου και της γλώσσας, ούτως ώστε να κόψουν τα δόντια την τροφή σε μικρά κομματάκια, να τη μετακινήσουν μαζί με τη γλώσσα μέσα στη στοματική κοιλότητα για να δημιουργηθεί η αίσθηση της γεύσης και στη συνέχεια να τη σπρώξει η γλώσσα στο πίσω μέρος του στόματος, στη θέση που είναι απαραίτητη για την κατάποση.

Ωστόσο, σε πολλούς ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον η μάσηση καθίσταται δύσκολη. Ετσι, ο ασθενής μπορεί να χρειάζεται ασυνήθιστα πολλή ώρα για να μασήσει κάθε μπουκιά φαγητού και να δυσκολεύεται να ωθήσει το φαγητό στο πίσω μέρος του στόματος για να το καταπιεί, με συνέπεια κάθε του γεύμα να διαρκεί ακόμη και μία ή περισσότερες ώρες.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνιστάται στους φροντιστές τους να τους δίνουν μαλακές τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, για να μπορούν να τις καταπίνουν πιο εύκολα» λέει ο κ. Ζήκος.
Ειδικότερα:
Για να τρώνε οι ασθενείς αρκετές πρωτεΐνες, δοκιμάστε τις πιο μαλακές, όπως ο κιμάς κρέατος (κόκκινου ή πουλερικών) και τα τεμαχισμένα ψάρια σε κονσέρβα (π.χ. τόνος). Μία άλλη πολύ καλή επιλογή είναι το cottage cheese, το οποίο μπορείτε να προσθέτετε σε πολλά φαγητά κατσαρόλας (π.χ. όσπρια, λευκές σούπες κ.λπ.) και τα άλλα μαλακά τυριά, όπως το ανθότυρο. Το τριμμένο τυρί αναμεμειγμένο με μαγιονέζα επίσης μπορούν εύκολα να το καταπιούν, ενώ αν δεν υπάρχει αντένδειξη μπορούν να τρώνε και έως τρία αβγά την εβδομάδα (τη στραπατσάδα μπορούν να την καταπιούν πιο εύκολα απ’ ό,τι τα τηγανητά αβγά και τα μαλακά αβγά πιο εύκολα από τα σκληρά). Αν ο ασθενής δεν μπορεί να καταπιεί τον αρακά, τα φασόλια, τις φακές και άλλα όσπρια, μπορείτε να τα πολτοποιήσετε με το μπλέντερ και να φτιάξετε έναν σφικτό πουρέ ή πηχτή σούπα.
Φυτικής προελεύσεως πρωτεΐνες
«Για τους ασθενείς που παίρνουν το κύριο φάρμακο για τη νόσο Πάρκινσον, τη λεβοντόπα, και είναι πολύ ευαίσθητοι στις πρωτεΐνες, προτιμότερες είναι οι φυτικής προελεύσεως πρωτεΐνες (π.χ. όσπρια, αρακάς, φυτικά τυριά), γιατί οι ζωικές πρωτεΐνες δεσμεύουν το φάρμακο» σημειώνει ο γιατρός.
Φρούτα και λαχανικά πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση και σε επαρκείς ποσότητες, γιατί είναι σημαντικές πηγές βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών ουσιών και φυτικών ινών. Ωστόσο, συχνά είναι πολύ σκληρά για να τα μασήσουν οι ασθενείς. Σε τέτοια περίπτωση, η πολτοποίηση στο μπλέντερ είναι μια πολύ καλή επιλογή.
Αν οι ασθενείς δυσκολεύονται να καταπιούν φρούτα όπως οι μπανάνες, πολτοποιήστε τα και αραιώστε τα λίγο με υγρά (π.χ. λίγο γάλα) για να δημιουργήσετε ένα νόστιμο smoothie. Αλλες επιλογές είναι τα ξεφλουδισμένα, βραστά φρούτα, οι κομπόστες (σποραδικά αν έχουν πολλή ζάχαρη) και οι σπιτικές φρουτόκρεμες.
Τα λαχανικά που καταναλώνονται και βρασμένα (π.χ. πατάτες, κολοκύθια, ντομάτες, γλυκοπατάτες, καρότα) να τα βράζετε και να τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ ή να τα περνάτε από τον τρίφτη για να τα προσθέτετε σε σούπες και στα φαγητά με κιμά.
Τα δημητριακά αν και είναι πολύ απαραίτητα στους ασθενείς, μερικά μπορεί να τους δυσκολεύουν πολύ στην κατάποση. Να προτιμάτε δημητριακά που βράζονται, όπως οι νιφάδες βρόμης, το ρύζι και τα μικροσκοπικά ζυμαρικά, όπως το νυχάκι και το αστράκι, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή σε σούπες. Το ψωμί (χωρίς κόρα, αν δεν μπορούν να τη μασήσουν) μπορεί να το καταναλώσουν πιο εύκολα μουλιασμένο με γάλα. Οσο είναι εφικτό, να προτιμάτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Σε ό,τι αφορά το γάλα και το γιαούρτι, και τα δύο είναι εύκολα στην κατανάλωση και πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ειδικά το στραγγιστό γιαούρτι είναι πολύ θρεπτικό και συνήθως το καταπίνουν με άνεση οι ασθενείς.
Να σημειωθεί ότι ορισμένοι ασθενείς έχουν αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή διαπιστώνουν ότι οι πρωτεΐνες του γάλακτος εμποδίζουν την απορρόφηση του φαρμάκου λεβοντόπα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αντί για αγελαδινό γάλα μπορούν να δοκιμάσουν εναλλακτικά γάλατα, όπως αμυγδάλου, σόγιας ή καρύδας.
Θα πρέπει, πάντως, να επισημανθεί ότι «αν ο ασθενής δυσκολεύεται να καταπιεί ή πνίγεται όταν τρώει, είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο γιατρός του γιατί μπορεί να πάσχει από δυσφαγία» διευκρινίζει ο κ. Ζήκος. «Η δυσφαγία είναι μία διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε εισρόφηση τροφής στους πνεύμονες, η οποία ενέχει κίνδυνο ακόμα και πνευμονίας ή πνιγμονής και επομένως χρειάζεται εξειδικευμένη αντιμετώπιση».

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk