Ξανθός: Θα διαψευστούν όσοι επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ

Δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα, αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της θνησιμότητας -είναι η εικόνα ενός συστήματος υγείας που καταρρέει, γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα.

Δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα, αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της θνησιμότητας -είναι η εικόνα ενός συστήματος υγείας που καταρρέει, γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα.

«Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, άνθρωποι που θα μπορούσαν να επιζήσουν πεθαίνουν» λέει στη Χελένα Σμιθ ο Μιχάλης Γιαννάκος, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

«Τα νοσοκομεία μας έχουν μετατραπεί σε ζώνες κινδύνου […] Υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα για κάθε 40 ασθενείς».

Για την κατάσταση αυτή δεν υπάρχουν μόνο ανεκδοτολογικές αναφορές αλλά και επίσημα δεδομένα: Στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δείχνουν ότι το 10% των νοσοκομειακών ασθενών στην Ελλάδα κινδυνεύει από δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις, στις οποίες αποδίδονται 3.000 θάνατοι.

Η συχνότητα των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι ακόμα μεγαλύτερη στις μονάδες εντατικής θεραπείες και τις μονάδες νεογνών, επισήμανε το Κέντρο. Τα δεδομένα καλύπτουν μόνο την περίοδο 2011-2012, την οποία αφορούν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ο κ. Γιαννάκος εκτιμά ότι η κατάσταση είναι σήμερα χειρότερη.

«Οι ασθενείς συχνά τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Τα μέλη του προσωπικό είναι τόσο φορτωμένα ώστε δεν έχουν χρόνο να πλύνουν τα χέρια τους και ούτως ή άλλως συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό».

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα προσλάβει πάνω από 8.000 γιατρούς και νοσοκόμες το 2017.

Από το 2009, δείχνουν στοιχεία του ΟΑΣΑ, η κατά κεφαλήν δαπάνη για τη δημόσια υγεία έπεσε κατά σχεδόν το ένα τρίτο, ή κάτι περισσότερο από 5 δισ. ευρώ. Μόνο το 2016, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 350 εκατ. ευρώ.

Οι δημόσιες δαπάνες για υγεία μπορεί να ήταν φουσκωμένες πριν από την κρίση, φτάνοντας το 9,9% του ΑΕΠ, ωστόσο μέχρι το 2014 είχαν πέσει στο 4,7%.

Το προσωπικό του ΕΣΥ μειώθηκε κατά 25.000 άτομα και πλέον πολλά νοσοκομεία ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες και σεντόνια.

Σε μια σπάνια δημόσια παραδοχή του, το ΔΝΤ αναγνώρισε ότι οι περικοπές ήταν τόσο βάρβαρες ώστε «απειλούν βασικές δημόσιες υπηρεσίες όπως η υγεία και οι μεταφορές».

Με πολλούς έλληνες γιατρούς να προτιμούν πλέον να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, καταλήγει ο Guardian, πολλοί φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.

Τι απαντά ο υπουργός Υγείας

«Όσοι επενδύουν στην «κατάρρευση» του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης θα διαψευστούν για άλλη μια φορά», τονίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian για την κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα.

«Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται σε στοιχεία του 2011 και του 2012, και δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ», σημειώνει ο υπουργός Υγείας και προσθέτει: «Δυστυχώς το δημοσίευμα αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη. Επαναλαμβάνουμε, για όσους δεν κατάλαβαν: Η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, «γιατρεύει τις πληγές» τής προηγούμενης εξαετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5,1% του ΑΕΠ (από το 4,6-4,9% της προηγούμενης τριετίας), τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν, χωρίς διακρίσεις, όλους τους ανασφάλιστους πολίτες περιορίζοντας δραστικά την «υγειονομική φτώχεια», ενώ προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της».

Και τονίζει κ. Ξανθός: «’Οσοι, λοιπόν, επενδύουν στην «κατάρρευση» του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Η ανυπόστατη κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν. Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».

Ανακοίνωση Ποταμιού

Ο υπεύθυνος βουλευτής για θέματα Υγείας του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας σχολίασε τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την κατάσταση στην Υγεία, αναφέροντας ότι «…τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Επαγγελματικές ενώσεις, κόμματα το επισημαίνουν από χρόνια. Ασθενείς που είχαν τη δυσάρεστη εμπειρία των επειγόντων ή την τραυματική εμπειρία να νοσηλευτούν σε τρύπια σεντόνια, αγοράζοντας φάρμακα από απέναντι το γνωρίζουν. Οι αποκαμωμένοι και αποκαρδιωμένοι γιατροί και νοσηλευτές απέμειναν μόνοι».

Ο κ. Μπαργιώτας καταφέρεται κατά της κυβέρνησης, που, όπως λέει, φαίνεται να διαφωνεί. «Ανακοινώνει διορισμούς, έτσι χωρίς πρόγραμμα και ναι, συνεχίζει τις περικοπές προϋπολογισμών τόσο από τον ΕΟΠΥΥ όσο και από τα νοσοκομεία, σε πλήρη συνεννόηση με την τρόικα», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι το σύστημα διαλύεται.

Και τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη από αλλαγές, συγχωνεύσεις, οικονομίες κλίμακας και, πάνω απ’ όλα, εθνικό σχέδιο για τις επιδημίες, τον καρκίνο, προτεραιότητες και δράσεις για τις υπηρεσίες επειγόντων και στήριξη των μονάδων που πιέζονται από την υγειονομική κρίση.

«Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτα. Έχει αλλεργία στις αλλαγές και πολύ εύκαμπτη μέση στις απαιτήσεις της τρόικας ταυτοχρόνως.

Το 2017 θα εξελιχθεί στην ίδια γκρίζα ζώνη της σταδιακής διάβρωσης των πάντων», υπογραμμίζει ο βουλευτής του Ποταμιού.

Το σχόλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

«FAZ, Financial Times, Guardian, περιγράφουν τη ζοφερή πραγματικότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η Ελλάδα χάνει, όσο παραμένουν στην εξουσία Τσίπρας-Καμένος», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σε ανάρτησή του στο twitter, ενώ η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Υγείας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της: «Το δημοσίευμα της Guardian αναδεικνύει τα συστηματικώς καταγγελλόμενα από εμάς προβλήματα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, ασθενείς και μη και διασύρει διεθνώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου τονίζει ότι για φέτος προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ παρά το περσινό φιάσκο, δεν έχουν γίνει! «Είμαστε ακάλυπτοι, μήνα Ιανουάριο, εν μέσω έξαρσης της γρίπης! Οι μόνιμες προσλήψεις που θα αντιμετώπιζαν οριστικά το πρόβλημα έχουν αντικατασταθεί, με τεχνάσματα, από επιχορηγούμενα ολιγόμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ», σημειώνει και επικρίνει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που αναλώνεται σε «μεγαλοστομίες και τζάμπα μαγκιές».

«Θυμίζουμε την κατάπτυστη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη για τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα: “…βγάζουν πολύωρα ρεπορτάζ ότι λείπει ένα σεντόνι από κάποια νοσοκομεία, που δεν λείπει πια, ή μια σύριγγα, που δεν λείπει πια…”.Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε ήδη να έχουν πάει σπίτι τους!» καταλήγει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk