«Μια αλλαγή αφήνει την πόρτα ανοιχτή για να μπουν και άλλες» είχε πει ο Μακιαβέλι, και μερικούς αιώνες αργότερα ένας συμπατριώτης του από το Μανταλόνι, μια πόλη 40.000 κατοίκων στη Νότια Ιταλία, συνηθίζει στην ιδέα της δεύτερης μεγάλης αλλαγής στην καριέρα του σε ηλικία 24 ετών! Το ζήτημα, βέβαια, στην περίπτωση του Αλεσάντρο Τζεντίλε, γιου του παλαίμαχου άσου του Παναθηναϊκού Νάντο Τζεντίλε, ο οποίος είχε πανηγυρίσει τρία πρωταθλήματα και την Ευρωλίγκα κατά την τριετή θητεία του στο Τριφύλλι (1998-2001), δεν αφορά μόνο τη δική του προσαρμοστικότητα σε ένα (οικείο μεν, αλλά) νέο περιβάλλον.
Μια ομάδα μόνος του


Ο Τζεντίλε δεν είναι απλά ένας ρολίστας, ένας παίκτης που θα μπορούσε να αρκεστεί σε δεκάλεπτες συμμετοχές στους αγώνες του Παναθηναϊκού, αλλά από πολύ νεαρή ηλικία έχει υπάρξει… μια ομάδα μόνος του και στο Τρεβίζο και στο Μιλάνο. Διετέλεσε αρχηγός της Αρμάνι και την περασμένη σεζόν 2015-16 σημείωνε 20 πόντους κατά μέσον όρο στην Ευρωλίγκα! Αυτό σημαίνει ότι ο προπονητής του Παναθηναϊκού Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος εισηγήθηκε την απόκτησή του και η διοίκηση της ΚΑΕ ανταποκρίθηκε αστραπιαία ντύνοντας στα πράσινα τον δευτερότοκο γιο του Νάντο (ο 27χρονος Στέφανο αγωνίζεται στη Ρέτζο Εμίλια), έχει την ευθύνη για την ομαλή προσθήκη μιας ισχυρής προσωπικότητας στον οργανισμό μιας ομάδας που ακόμη κτίζεται σε επίπεδο «χημείας» και αγωνιστικής ταυτότητας. Αυτή η καθοριστική λεπτομέρεια, ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει ακόμη σταθεροποιήσει τον βηματισμό και προσανατολισμό του, λειτουργεί υπέρ του Καταλανού, ο οποίος εκτός του Μάικ Τζέιμς, που επέστρεψε από σοβαρό τραυματισμό στο χέρι, και του Κένι Γκέιμπριελ, που αντικατέστησε τον άτυχο Τζέιμς Γκιστ, καλείται να εντάξει στο πλάνο του και έναν αστραφτερό αθλητή με ισχυρή προσωπικότητα, που δεν έχει μάθει να είναι παίκτης ομάδας αλλά η πριμαντόνα!
Μαθημένος στις αλλαγές


Ο Τζεντίλε τζούνιορ, που ως πιτσιρικάς μπλεκόταν στα πόδια του πατέρα του όταν εκείνος –μεθυσμένος από το νέκταρ της επιτυχίας –στεκόταν μπροστά στα μικρόφωνα των ελλήνων δημοσιογράφων μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο Φάιναλ Φορ 2000 της Θεσσαλονίκης, έχει μάθει από μικρός τις αλλαγές. Προσέξτε πόσα «deja vu» έχει βιώσει. Μετά το εφηβικό τμήμα της Μπενετόν Τρεβίζο και αφού προβιβάστηκε στην ανδρική ομάδα, υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς επέκτασης τον Ιούνιο του 2011, αλλά η άρση του λοκ άουτ στο ΝΒΑ και η διαφαινόμενη αποχώρηση του Ντανίλο Γκαλινάρι ανάγκασαν την Αρμάνι Μιλάνο του Σέρτζο Σκαριόλο να καταβάλει μισό εκατομμύριο ευρώ στην Μπενετόν για την αποδέσμευσή του. Τον Ιούλιο του 2014 και ενώ ο εκρηκτικός φόργουορντ με την τέλεια σωματοδομή (ύψος 2,01 μ. και βάρος 104 κιλά) έχει προσυπογράψει την κατάκτηση του ιταλικού πρωταθλήματος και ανακηρυχθεί σε Πολυτιμότερο Παίκτη (MVP), υπέγραψε νέο τριετές συμβόλαιο με την Αρμάνι και έναν χρόνο αργότερα αναπροσάρμοσε τους όρους κάνοντας επέκταση ως το 2018. «Οταν», όμως, «ο άνθρωπος σκέφτεται, ο Θεός γελάει», σύμφωνα με μια εβραϊκή παροιμία και έτσι, έπειτα από ένα ταραχώδες εξάμηνο, κατά το οποίο ο πρόεδρος της Αρμάνι Λίβιο Πρόλι αποφάσισε να του αφαιρέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και η σχέση του με τον προπονητή Γιάσμιν Ρέπεσα θύμιζε παγόβουνο, συνυπέγραψε την κοινή συναινέσει παραχώρησή του με τη μορφή δανεισμού στον Παναθηναϊκό!
Ο ρόλος του προπονητή


«Η προσθήκη του Τζεντίλε θα περιορίσει δραματικά τον χρόνο συμμετοχής του Νίκου Παππά και θα εξαφανίσει εντελώς τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο» είναι η άποψη που ακούγεται έντονα τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο η αίσθηση που εισπράττει «Το Βήμα» είναι διαφορετική. Εξερευνώντας τα αχαρτογράφητα ύδατα της ολοκαίνουργιας Ευρωλίγκας, ο Τσάβι Πασκουάλ, ένας ευφυέστατος άνθρωπος και προπονητής, που αν καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο του μένοντας αρκετά χρόνια στην τεχνική ηγεσία του Τριφυλλιού θα έχει την ευκαιρία να ευεργετήσει το οικοδόμημα του ελληνικού μπάσκετ με την τεχνογνωσία και τη φιλοσοφία του, έχει προ πολλού συνειδητοποιήσει ότι για να πρωταγωνιστήσει μια ομάδα χρειάζεται βάθος, ποιότητα σε όλες τις θέσεις και προσωπικότητες που δεν θα κρυφτούν στα δύσκολα. Συνεπώς, δεν αποδέχεται τα κλισέ και τις ταμπέλες και αν μη τι άλλο, στη σύντομη έως τώρα θητεία του στον Παναθηναϊκό, έχει αποδείξει ότι δίνει έμφαση στην έννοια της δικαιοσύνης. Οσοι πραγματικά αξίζουν παίζουν και όσοι δεν παίζουν πολύ, όπως π.χ. ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, δεν παίζουν για κάποιον λόγο. Πρώτον, γιατί ο Καταλανός έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο ανάδειξης του νεαρού άσου και επιπροσθέτως γιατί ο ηγέτης της Εθνικής Εφήβων και Νέων δεν είναι έτοιμος να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωλίγκα, όπως ο 17χρονος Λούκα Ντόντσιτς, το παιδί-φαινόμενο της Ρεάλ Μαδρίτης!


Αλλαγή σελίδας
Διακρίσεις, εμπειρία και απόρριψη

Επειτα από πέντε σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (η παρθενική 2011-12 και η εφετινή ήταν μισές) ο Τζεντίλε έρχεται γεμάτος παραστάσεις και εμπειρία, τίτλους και ατομικές διακρίσεις, απογοητεύσεις και απόρριψη. Ακόμη και η ταμπέλα του «προβληματικού», που κουβαλάει μαζί του από το Μιλάνο, μπορεί να χαλυβδώσει τον χαρακτήρα του και να μετατραπεί σε ισχυρό κίνητρο, ώστε να αποδείξει ότι δεν είναι αληθή όσα του προσάπτουν (καζίνο, αλκοόλ κ.λπ.). Αναμφισβήτητα, θα τον βοηθήσουν να επικεντρωθεί μόνο στο μπάσκετ το προστατευμένο περιβάλλον και τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού καθώς και η παρουσία του Τσάβι Πασκουάλ, ωστόσο η αλλαγή σελίδας και το πόσο ουσιαστική θα είναι η συμβολή του στον δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκας (τότε θα έχει δικαίωμα συμμετοχής) εξαρτώνται αποκλειστικά από τον ίδιο τον αθλητή. Ο οποίος με το χαμόγελο, τη θέρμη και το συναίσθημα που έβγαλε για την πρώην ομάδα του πατέρα του, έδειξε σαν να έχει ήδη λυτρωθεί από την άρρωστη σχέση που (και με δική του ευθύνη) δημιουργήθηκε στο Μιλάνο. Οι υπόλοιπες απαντήσεις θα δοθούν στο παρκέ…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ