«Οι πρωταθλητές δεν φτιάχνονται στα γυμναστήρια. Οι πρωταθλητές γίνονται από κάτι που έχουν βαθιά μέσα τους. Μια επιθυμία, ένα όνειρο, ένα όραμα» είχε πει ο θρυλικός Μοχάμεντ Αλι, και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ένα παιδί από γονείς μετανάστες που πριν από μερικά χρόνια πουλούσε μικροαντικείμενα για τα προς το ζην στα πεζοδρόμια της Αθήνας, όχι μόνο ζει το όνειρό του στο ΝΒΑ, αλλά έχει θέσει στον εαυτό του έναν στόχο ζωής: να κατακτήσει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή με τους Μιλγουόκι Μπακς και όταν αποσυρθεί από την ενεργό δράση ως ένας από τους κορυφαίους παίκτες του ΝΒΑ, να καμαρώνει βλέποντας τη φανέλα του στην οροφή του γηπέδου.
Ετσι σκέφτεται ο 22χρονος (τα κλείνει στις 6 Δεκεμβρίου) πόιντ φόργουορντ και αυτό το πλάνο έχει θέσει σε εφαρμογή ο «Greek Freak», το «Ελληνικό Θηρίο», που μνημονεύτηκε από ολόκληρο πλανητάρχη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. «Οι Ελληνες και οι Αμερικανοί ζητωκραυγάζουμε για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερος!» αναφώνησε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος λατρεύει το άθλημα, έχει παίξει μπάσκετ στα κολεγιακά του χρόνια στο Οξιντένταλ, και στον ελεύθερο χρόνο του φλερτάρει με την μπάλα του μπάσκετ. Είναι 100% σίγουρο ότι η αναφορά στον διεθνή άσο των Μπακς δεν έγινε από ευγένεια με στόχο την ανταπόδοση της ελληνικής φιλοξενίας.

«Αυτό το παιδί είναι ηγέτης. Μετά από κάθε προπόνηση πηγαίνει στο δωμάτιο και παρακολουθεί στο βίντεο τον Σκότι Πίπεν, τον Σον Μάριον και άλλους σπουδαίους φόργουορντ. Είναι τρομερό να βλέπω αυτό το παιδί. Με κάνει υπερήφανο. Ξέρω πως όταν θα αποχωρήσω από την ενεργό δράση, η Λίγκα θα είναι σε καλά χέρια με παίκτες όπως ο Γιάννης, ο οποίος την εφετινή χρονιά θα γίνει All Star, θα μας οδηγήσει στα πλέι οφ και στο άμεσο μέλλον θα είναι ένας από τους δέκα κορυφαίους παίκτες του ΝΒΑ»
δήλωσε προσφάτως ο βετεράνος συμπαίκτης του στους Μπακς (πρωταθλητής με τους Ντάλας Μάβερικς του Ντιρκ Νοβίτσκι το 2011) Τζέισον Τέρι. Την εξέλιξη του Γιάννη διαπίστωσαν πρώτοι οι Μιλγουόκι Μπακς, οι οποίοι υπέγραψαν μαζί του τετραετές συμβόλαιο ύψους 100 εκατ. δολαρίων κάνοντάς τον έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος και πλέον ο χαρισματικός φόργουορντ αποτελεί σήμα κατατεθέν («franchise player») για την ομάδα του Γουισκόνσιν. Ολα περιστρέφονται γύρω του, από τη διαφημιστική αφίσα του επόμενου αγώνα ως τα επίσημα προϊόντα στις μπουτίκ του «BMO Harris Bradley Center».
Δεν είναι τυχαίο ότι στην καθιερωμένη ψηφοφορία των 30 general managers των ομάδων του ΝΒΑ ο Γιάννης αναδείχθηκε ο καλύτερος ξένος παίκτης που αγωνίζεται στο ΝΒΑ, αποσπώντας ποσοστό 27,6% και αφήνοντας πίσω του τεράστιες μορφές του παγκόσμιου μπάσκετ, όπως οι Ντιρκ Νοβίτσκι, Πάου και Μαρκ Γκασόλ. «Πρόκειται για μεγάλη τιμή, καθώς υπάρχουν σημαντικά ονόματα που θα μπορούσαν να βρίσκονται στη θέση του Γιάννη. Είναι ένα εξαιρετικό κομπλιμέντο για εκείνον και για όσα έχει κάνει, το πόσο έχει δουλέψει το παιχνίδι του και τη βελτίωσή του. Δεν πρέπει να αρκεστεί στην επιλογή του ως κορυφαίου ξένου, αλλά να γίνει μια μέρα ένας από τους κορυφαίους στον πλανήτη. Δεν με εκπλήσσει τίποτε» θα πει για τον Γιάννη ο προπονητής των Μπακς Τζέισον Κιντ και εύλογα θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η συμβολή του εκάστοτε κόουτς είναι κομβική στην εξέλιξη ενός παίκτη. Διότι είναι προφανές ότι η καριέρα του Γιάννη απογειώθηκε όταν ο παλαίμαχος σουπερστάρ αποφάσισε να του δώσει την μπάλα από τον περασμένο Φεβρουάριο και να μην τον έχει «παρκαρισμένο» σε μια γωνία να περιμένει. Του ανέθεσε την ευθύνη των αποφάσεων και εκείνος άλλαξε επίπεδο.

Επιστολή
«Δεν υπάρχει άλλο μέρος για να βρίσκομαι»…

Αντί επιλόγου, ας δώσουμε έμφαση στα λόγια του Γιάννη στο γράμμα που «έστειλε» στους φίλους των Μπακς προκειμένου να κατανοήσουμε το πάθος με το οποίο ο έλληνας σταρ θα κυνηγήσει το όνειρό του και δεν θα επαναπαυθεί στα 100 εκατομμύρια του διαστημικού συμβολαίου του: «Οι Μπακς με επέλεξαν πριν από τρία χρόνια και έχουν επενδύσει πολλά για να με κάνουν καλύτερο παίκτη και άνθρωπο. Υπόσχομαι να μετατρέψω όλο αυτό σε μία μεγάλη επένδυση για την ομάδα και την πόλη, μέσα και έξω από το παρκέ. Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να φέρω ένα πρωτάθλημα στους φοβερούς φιλάθλους μας και θα συνεχίσω να βελτιώνομαι ως μέλος αυτής της κοινωνίας για να την κάνω ένα καλύτερο μέρος για τις επόμενες γενιές. Εχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Εχω δει πόσο δύσκολο είναι να κερδίσεις ένα πρωτάθλημα στο ΝΒΑ και καταλαβαίνω πόσο σκληρά θα πρέπει να δουλέψουμε για να φτάσουμε εκεί. Εχουμε, όμως, όλα τα «όπλα» και τους καλύτερους φιλάθλους στον κόσμο, που είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν την ομάδα, όπως ακριβώς αγκάλιασαν εμένα και την οικογένειά μου. Χτίζουμε κάτι ξεχωριστό αυτή τη στιγμή και δεν υπάρχει άλλο μέρος για να βρίσκομαι»…

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ
Οι αριθμοί του Γιάννη επιβεβαιώνουν τη ραγδαία βελτίωσή του κάθε χρόνο και δεν είναι τυχαίο ότι χάρη στους μέσους όρους του (21,8 πόντοι, 8,9 ριμπάουντ, 5,5 ασίστ, 1,9 κλεψίματα και 2,1 τάπες σε 34,1’ συμμετοχής) συγκαταλέγεται σε μια πολύ κλειστή και άκρως τιμητική λίστα παικτών, την οποία συγκροτούν οι κορυφαίοι του αθλήματος Μάικλ Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον, Λάρι Μπερντ, Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και Σκότι Πίπεν ως οι μοναδικοί από το 1946 που είχαν περισσότερους από 21 πόντους, 8 ριμπάουντ και 5 ασίστ κατά μέσον όρο σε μία σεζόν!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ