Οσο νομοτελειακή ήταν η αποχώρηση του Δημήτρη Διαμαντίδη από την ενεργό δράση σε ηλικία 36 ετών, άλλο τόσο αέναη θα είναι η αντιπαλότητα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στους αγωνιστικούς χώρους. Το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» χωρίς τον τέως αρχηγό του Τριφυλλιού, αλλά με κεντρικό πρόσωπο τον Γιάννη Μπουρούση, που επιστρέφει στο ΣΕΦ φορώντας τα πράσινα θα καταγραφεί αύριο το βράδυ (19.00, ΣΕΦ) ως ιστορικό γεγονός. Οι ισχυρότερες ομάδες της χώρας συναντιούνται για πρώτη φορά εφέτος στη 2η αγωνιστική της Α1, για να πάρουν μια γεύση της ποιότητας που διαθέτει ο αντίπαλος. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ούτε ο Ολυμπιακός ούτε ο Παναθηναϊκός εμφανίζονται απολύτως έτοιμοι στο ξεκίνημα της σεζόν και «Το Βήμα» εξηγεί τους λόγους.
Ενα από τα χαρίσματα που οφείλουν να έχουν οι ομάδες του πρώτου επιπέδου, όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, είναι να αναγνωρίζουν το πρόβλημα, να το διαχειρίζονται και εν συνεχεία να επιχειρούν να το επιλύσουν. Μια τέτοια κατάσταση βίωσαν οι Πειραιώτες την περασμένη Τετάρτη στη Μαδρίτη, όπου άντεξαν για τρία δεκάλεπτα, αλλά παραδόθηκαν στην ανωτερότητα της Ρεάλ κουβαλώντας το εύρος της ήττας (-18) για τους επόμενους μήνες και ευελπιστώντας να μην πέσουν σε ισοβαθμία με την νταμπλούχο Ισπανίας. Αν στοιχειοθετούσαμε τα βασικά προβλήματα δυσλειτουργίας του Ολυμπιακού, σε συνάρτηση πλέον με το επικείμενο ντέρμπι, το πρώτο θα ήταν η «αναιμική» front line του. Είναι ξεκάθαρο ότι ο μεγάλος άτυχος της περυσινής σεζόν Πάτρικ Γιανγκ δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του στο γόνατο, ο οποίος τον κράτησε δέκα ολόκληρους μήνες μακριά από τα παρκέ. Την ίδια στιγμή, ο Καναδός Κεμ Μπιρτς έδειξε ότι δεν θα αργήσει να βρεθεί στο επίπεδο της Ευρωλίγκας, ενώ ο τρίτος σέντερ Νίκολα Μιλουτίνοφ παραμένει ασταθής.
Το ατού των πρωταθλητών Ελλάδας είναι η ομοιογένεια και στην προκειμένη περίπτωση η δύναμη της έδρας, που ναι μεν έχει καταρριφθεί τα τελευταία χρόνια σε αρκετές περιπτώσεις (Κύπελλο, κανονική περίοδος και πλέι οφ), δεν παύει ωστόσο να εξυπηρετεί τους γηπεδούχους, που θα αγωνίζονται στο «σπίτι» τους ενώπιον των ένθερμων υποστηρικτών τους. Στη Μαδρίτη ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε άσχημα. Αντιθέτως, έτρεξε όποτε μπορούσε και όσο άντεξε, με την υποσημείωση ότι το «rotation» του Γιάννη Σφαιρόπουλου εμφάνισε ατέλειες και ειδικά ως προς τη χρησιμοποίηση των Ντάνιελ Χάκετ και Ερικ Γκριν, οι οποίοι μπορούν να δώσουν πολύ περισσότερα στην ομάδα τους. Οπως βέβαια και οι Κώστας Παπανικολάου, Δημήτρης Αγραβάνης και Ιωάννης Παπαπέτρου (αγωνίστηκε μόλις 3′), που όλοι μαζί συνεισέφεραν δέκα πόντους αφήνοντας ξεκρέμαστο τον αρχηγό Βασίλη Σπανούλη. Αν ο Ολυμπιακός μπορέσει να αναδείξει περισσότερους πρωταγωνιστές πλην της σεσημασμένης τριανδρίας (Σπανούλης, Πρίντεζης, Λοτζέσκι), σε αυτή την περίπτωση θα βάλει πολύ δύσκολο αγωνιστικό γρίφο στον Παναθηναϊκό, ενώ θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αμφότερες οι ομάδες διάγουν περίοδο… εκμοντερνισμού επιχειρώντας να ακολουθήσουν τις επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ, μια διαδικασία που είναι δύσκολη για παίκτες και (κυρίως) προπονητές!
Την ίδια στιγμή, ο Παναθηναϊκός καλείται να ξεπεράσει το σοκ της… ματωμένης γροθιάς του Μάικ Τζέιμς, ο οποίος μαζί με την τζαμαρία στο ΟΑΚΑ σμπαράλιασε και τους όποιους αυτοματισμούς του Τριφυλλιού. Δεν είναι μυστικό ότι ο κόουτς Πεδουλάκης είχε στηρίξει πολλά στο δίδυμο Τζέιμς – Μπουρούση, οι οποίοι γνωρίζονται με κλειστά μάτια λόγω της κοινής παρουσίας τους στην περυσινή ομάδα-έκπληξη της Ευρωλίγκας (μαζί με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα) Λαμποράλ Κούτσα. Η αντιεπαγγελματική συμπεριφορά του Τζέιμς ώθησε τους Πράσινους στην αναζήτηση αντικαταστάτη, ενώ σε αγωνιστικό επίπεδο αύξησε κατακόρυφα τις αρμοδιότητες των Νικ Καλάθη, Νίκου Παππά και (στο χέρι του είναι να αρπάξει την ευκαιρία, εφόσον πιστεύει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτό το επίπεδο) Λευτέρη Μποχωρίδη. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι Πράσινοι δεν είχαν βρει τη «χρυσή τομή» για την απόκτηση του Ομάρ Κουκ από την Εστουδιάντες και ενεργοποιούσαν τον Δομινικανό Τζέιμς Φελντίν στο ρόστερ του ελληνικού πρωταθλήματος.
Στο πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» χωρίς τον βασικό πυλώνα της τελευταίας 12ετίας Δημήτρη Διαμαντίδη, στυλοβάτης της προσπάθειας του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ θα είναι ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος όταν υπέγραφε στο Τριφύλλι γνώριζε ότι αργά ή γρήγορα θα ερχόταν αντιμέτωπος με το παρελθόν του. Οχι ως παίκτης της Ρεάλ ή της Λαμποράλ, αλλά φορώντας τη φανέλα του «ταξικού εχθρού» Παναθηναϊκού. Σαφέστατα, ο οικογενειάρχης πια διεθνής σέντερ έχει την ωριμότητα ώστε να μπορεί να διαχειριστεί όχι ένα, αλλά πολλά ντέρμπι στην έδρα της πρώην ομάδας του (2006-2011), δεν παύει ωστόσο να αισθάνεται ένα μικρό σκίρτημα στην καρδιά του λίγες ώρες πριν από την άφιξη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Γενικότερα, θα λέγαμε ότι ο Παναθηναϊκός υπερτερεί στη front line (Μπουρούσης, Γκιστ, Σίγκλετον, Φώτσης), ωστόσο απόντος του Τζέιμς οι Πράσινοι χάνουν σημαντικό ποσοστό της ισχύος τους στην περιφερειακή γραμμή και σύμφωνα με τη γλαφυρή περιγραφή του Αργύρη Πεδουλάκη «είναι σαν να παίρνεις αυτοκίνητο και σου φεύγει η μηχανή». Σε κάθε περίπτωση το αυριανό ντέρμπι της Α1 αποτελεί αναγνωριστικό τεστ ποιότητας και γοήτρου πριν από την επόμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ (18 Νοεμβρίου) για την αναδιαρθρωμένη Ευρωλίγκα. Η συνέχεια στο παρκέ του ΣΕΦ…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ