«Κινητικός» Σεπτέμβριος στη Σύρο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Αnimation αniμasyroς βρίσκεται ακριβώς ένα βήμα προτού καθιερωθεί ως ένας «σοβαρός θεσμός της χώρας».

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Αnimation αniμasyroς βρίσκεται ακριβώς ένα βήμα προτού καθιερωθεί ως ένας «σοβαρός θεσμός της χώρας». Και τούτο επειδή η φετινή διοργάνωση στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν η ένατη στη σειρά, μια ανάσα από τη συμπλήρωση μιας δεκαετίας γεμάτης δημιουργικότητα, με άνοιγμα των οριζόντων και βεβαίως με επανειλημμένες συστάσεις μεταξύ της μαγείας της Σύρου και του εξίσου μαγικού κόσμου του animation. Εχοντας ορμητήριο το Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη, το όμορφο αυτό φεστιβάλ, περισσότερο από οτιδήποτε, αποτελεί μια «κατάσταση» όπου παλιοί και νέοι φίλοι κάθε φθινόπωρο καταγοητεύονται από προσεκτικά επιλεγμένα φιλμ animation αλλά και από workshops και συζητήσεις.

Η σοδειά του 2016 ήταν εφάμιλλη της φήμης του φεστιβάλ. Τα δύο φιλμ που κέρδισαν τα βασικά βραβεία αποτελούν θαυμάσιες προτάσεις για τους φίλους τόσο του animation όσο και του καλού σινεμά. Αφενός η «Περιφέρεια» (δεξιά) του Νταβίντ Κοκάρ-Ντασό, που κέρδισε το μεγάλο βραβείο του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος. Πρόκειται για ένα δυστοπικό animation με εντελώς απρόσμενο τέλος, που συγκίνησε την πολυμελή επιτροπή της διοργάνωσης. Οπως ειπώθηκε και κατά την απονομή: «Αν και έχει σκύλους ως πρωταγωνιστές, διαθέτει μια δυνατή ανθρωπιστική ματιά που αφήνει να εννοηθεί μια λανθάνουσα, αλλά δυνατή πολιτική θέση». Αφετέρου το καναδικό «Window Horses» (κάτω), που κατέκτησε το βραβείο κοινού. Το φιλμ προβλήθηκε στο πλαίσιο διαθρησκειακού διαλόγου που είχε λάβει χώρα προηγουμένως. Ξεκινώντας από μια αμερικανο-κινεζο-ιρανή ποιήτρια η οποία φτάνει στο Ιράν αναζητώντας τις ρίζες της, η ταινία ξετυλίγει και σχολιάζει τις συγκρούσεις και τις συγκλίσεις των πολιτισμών και το πόσο ποιητική παραμένει η ζωή μέσα σε έναν ψυχρό και διασυνδεδεμένο κόσμο. Και του χρόνου!

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

BHMAgazino
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk