Η αγάπη για τη φύση και τα υψηλής ποιότητας αρωματικά φυτά που διαθέτει η Σύρος αποτέλεσαν την ιδέα δημιουργίας της Blue Cycladic Herbs. Πρόκειται για μια οικογενειακή εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2013 στη Σύρο και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και επεξεργασία και στο εμπόριο αρωματικών φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων, ενώ στοχεύει να επεκταθεί στο εξωτερικό.

«Η αγάπη για τη φύση και η ενδόμυχη ανθρώπινη ανάγκη να είμαι σε επαφή με αυτήν οδήγησαν στην απόπειρα αποκέντρωσης από το αστικό περιβάλλον της Αθήνας και εγκατάστασης στο νησί της Σύρου. Τότε συνέβη η «αποκάλυψη» ενός κόσμου που δεν ήταν ορατός τα καλοκαίρια των διακοπών παρά μόνο ίσως από τη μυρωδιά του θυμαριού που έκοβε την ανάσα. Ετσι η ευχάριστη ασχολία στον ελεύθερο χρόνο μας να μαζεύουμε και να μαθαίνουμε μαζί με τα παιδιά μου τα άγρια χόρτα και βότανα έγινε επάγγελμα με στόχο την αξιοποίηση αυτής της πλούσιας προσφοράς από την κυκλαδίτικη γη»
ανέφερε η κυρία Βασιλική Σασσάλου, ιδρύτρια της εταιρείας επεξεργασίας και εμπορίας αρωματικών φυτών και βοτάνων Blue Cycladic Herbs.
Παρότι η Βασιλική Σασσάλου σπούδασε και ασχολήθηκε με την ιχθυοκομία και τη σκηνοθεσία, αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στη Σύρο και να στραφεί στον αρωματικό κόσμο των φυτών. Το γεγονός ότι οι ιδιαίτερες κλιματικές και γεωμορφολογικές συνθήκες των Κυκλάδων προσφέρουν υψηλής ποιότητας αρωματικά φυτά και βότανα –μερικά από αυτά μοναδικά στον κόσμο –αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσει την επαγγελματική της ενασχόληση σε μια έκταση 10 στρεμμάτων περίπου η οποία βρίσκεται στους λόφους της Νότιας Σύρου.
Με οδηγό τη γνώση και την εμπειρία των παλαιοτέρων και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές της βιολογικής γεωργίας φύονται και καλλιεργούνται άγριο θυμάρι, φασκόμηλο, μάραθος, ελίχρυσος, αλαδανιά, βάλσαμο, ρίγανη, λεβάντα και δεντρολίβανο. Ενας μικρός ελαιώνας είναι έτοιμος να δώσει την πρώτη ύλη για την παραγωγή φυτικών ελαίων, όπως το βαλσαμόλαδο ή σπαθόλαδο, που αποτελεί ένα από τα βασικά προϊόντα της Blue Cycladic Herbs, ενώ διαθέτει επίσης άλατα μπάνιου κ.ά.
Αμεσος στόχος είναι η ανάπτυξη, επέκταση και ειδίκευση σε νέα καινοτόμα προϊόντα αξιοποιώντας τη φυτική βιοποικιλότητα των Κυκλάδων, πάντα με σεβασμό προς τη φύση και τον άνθρωπο, όπως ανέφερε η ίδια. Η εταιρεία βρίσκεται στα πρώτα της βήματα αλλά η εξέλιξη είναι σημαντική από χρόνο σε χρόνο, σύμφωνα με την ίδια, γνωρίζοντας από τη μια τις δυνατότητες του τομέα και τις απαιτήσεις των καταναλωτών και από την άλλη αποκτώντας την απαραίτητη τεχνογνωσία και στο πεδίο αλλά και στον τομέα της μεταποίησης.
Στην Ελλάδα τα προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται στην Αθήνα, στη Σύρο, στη Σαντορίνη, σε περίπου δέκα σημεία πώλησης. Οσον αφορά τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας, η επιχειρηματίας από τη Σύρο στοχεύει σε περισσότερα σημεία πώλησης, σε προσέγγιση αγορών του εξωτερικού και σε παραγωγή νέων προϊόντων ώστε αφενός να αυξηθεί η γκάμα και αφετέρου να υπάρξει σχετική διαφοροποίηση από άλλες επιχειρήσεις του είδους. Αυτή την περίοδο η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε συζητήσεις έτσι ώστε να βρεθούν τα προϊόντα της Blue Cycladic Herbs σε καταστήματα του εξωτερικού σε Ευρώπη και Αμερική.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ