Ο Τζίζους Κουιντάνα (Jesus Quintana) δεν αφήνει τίποτε στην τύχη. Το (μοβ) κορδόνι στο (μοβ) παπούτσι του είναι γερά δεμένο, οι (μοβ) κάλτσες του τεντωμένες στην εντέλεια, ο φιλές στα μαλλιά του αψεγάδιαστα προσαρμοσμένος, η κινησιολογία του με τη (μοβ) μπάλα του μπόουλινγκ θαυμαστή –και ο συντονισμός του σύντομου νικητήριου χορού του μετά το στράικ με το «Hotel California» σε εκτέλεση Gipsy Kings άψογος. Οταν το 1998 οι Τζόελ και Ιθαν Κοέν γύριζαν τον «Μεγάλο Λεμπόφσκι», ο Τζον Τουρτούρο έκλεβε την παράσταση με μια ολιγόλεπτη παρέμβαση υψηλής ποιότητας στον ρόλο του ιδιόρρυθμου, προκλητικού, βρωμόστομου ερασιτέχνη αστέρα μπόουλερ. Δεκαοκτώ χρόνια μετά φαίνεται ότι ο Τζίζους αναστήθηκε: αν πιστέψουμε το περιοδικό «Variety», o Τουρτούρο ξεκίνησε μόλις τα γυρίσματα μιας ταινίας με τον τίτλο «Going Places», σε δικό του σενάριο και σκηνοθεσία, όπου ο Κουιντάνα επιστρέφει πανηγυρικά.
Ο διεστραμμένος ισπανόφωνος παίκτης απασχολεί τον Τουρτούρο εδώ και χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2009 αφηγούνταν σε μια εμφάνισή του ενώπιον κοινού στο Πανεπιστήμιο Νιου Σκουλ της Νέας Υόρκης πως με την άδεια των σκηνοθετών έχτισε ο ίδιος τον χαρακτήρα, από τον φιλέ και το βαμμένο (μοβ) νύχι του μικρού δακτύλου ως τα επιτόπια χορευτικά βηματάκια που ξεσήκωσε από τον Μοχάμεντ Αλι. «Πρόσθετα και πρόσθετα στοιχεία, δεν ήξερα αν θα τα χρησιμοποιήσουν γιατί οι ατάκες μου παρέμειναν οι ίδιες. Και όταν είδα πώς τα συνέθεσαν όλα αυτά βρέθηκα σε αμηχανία. Μου άρεσε, έμεινα όμως με το στόμα ανοιχτό. «Θα το παίζουν αυτό στην κηδεία μου» σκέφτηκα». Από τότε χρονολογείται και η ιδέα του για μια συνέχεια της ζωής του καταδικασμένου για παιδεραστία στο φιλμ Τζίζους Κουιντάνα: «βγαίνει από τη φυλακή και γίνεται οδηγός σχολικού λεωφορείου». Πέντε χρόνια αργότερα, το 2014, δήλωνε «αν πάρω την άδεια που χρειάζομαι, θα ήθελα να επιστρέψω σε αυτόν τον ρόλο». Η εν λόγω «άδεια» αφορά πιθανότατα την καλλιτεχνική ευλογία των αδελφών Κοέν, φίλων του ηθοποιού εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες.
Σύμφωνα τόσο με το «Variety» όσο και με το «Vanity Fair» οι λίγες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής για το περιεχόμενο είναι ότι θα βασίζεται στη γαλλική ταινία «Les Valseuses» του 1974 στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο Πατρίκ Ντεβέρ και η Μιού-Μιού, μια κωμωδία για ένα τρίο κοινωνικά ατίθασων που εμπλέκονταν σεξουαλικά μεταξύ τους διαπράττοντας ταυτόχρονα μικροπαρανομίες ανά τη Γαλλία. Το καστ που έχει επιλέξει για το δικό του φιλμ ο Τουρτούρο συμπεριλαμβάνει τους Μπόμπι Καναβάλε, Σούζαν Σαράντον και Οντρεΐ Τοτού. Για τους λάτρεις του Κουιντάνα βέβαια όλα αυτά μικρή σημασία έχουν. Μετά την επάνοδό του αυτό που όλοι περιμένουν είναι να δουν αν θα επιβεβαιωθεί φιλμικά η χαρακτηριστικότερη απειλή του καυχησιάρη ήρωα: «Nobody fucks with the Jesus».

HeliosPlus