Τα ταξίδια στην Κούβα και το ιδιαίτερο κλίμα της Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας οικοτεχνίας στην Κρύα Βρύση του Νομού Πέλλας που φτιάχνει τα μοναδικά χειροποίητα, premium πούρα στην Ευρώπη. Ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης, με καταγωγή από την Πέλλα και σπουδές αγροτικής οικονομίας στη Σκωτία, αποφάσισε μαζί με την οικογένειά του να ασχοληθεί με τον δύσκολο αλλά γοητευτικό χώρο του καπνού και σήμερα διαθέτει μια καθετοποιημένη μονάδα, με στόχο τις εξαγωγές από τη Ρωσία ως τη Μέση Ανατολή.

«Με αφετηρία το πέρασμα από την Κούβα και την ώσμωση με ανθρώπους και καπνό, καθώς και με τους τρόπους παραγωγής πούρων εκεί, και μετέπειτα με το πάντρεμα της γνώσης αυτής με την οικογενειακή παράδοσή μας στην παραγωγή καπνού, γεννήθηκε η οικοτεχνία μας, που παράγει τα χειροποίητα premium πούρα Vamma del Sol. Κύριο χαρακτηριστικό της αποτελεί η κάθετη οργάνωση και η παραγωγή από την πρώτη ύλη μέχρι και το τελικό προϊόν. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε και να μπορούμε να εγγυηθούμε για το προϊόν και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά»
ανέφερε ο ιδιοκτήτης, αγρότης και μεταποιητής κ. Κωνσταντινίδης της οικοτεχνίας πούρων.
Η καινοτομία της οικοτεχνίας έγκειται, όπως προσθέτει ο ίδιος, «στο ότι με μια ιδιαίτερη πρώτη ύλη, τα χαρακτηριστικά του κλίματος της χώρας μας και την πολυδιάστατη τεχνογνωσία στην παραγωγή και μεταποίηση δημιουργούμε ένα τελικό προϊόν υψηλών προδιαγραφών. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας (πούρα τύπου Premium) είναι μοναδικό σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μεταποιούμε το προϊόν βιολογικά χωρίς πρόσθεση κανενός είδους χημικού παράγοντα».
Γραφειοκρατικά προβλήματα


Η οικοτεχνία αδειοδοτήθηκε το 2012 ύστερα από αρκετά χρόνια προσπάθειας για την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος. Παράλληλα έπρεπε να ξεπεραστούν και γραφειοκρατικά προβλήματα γιατί δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία μικρών μεταποιητικών μονάδων παραγωγής καπνιστικών προϊόντων. Αυτό λύθηκε με την τροποποίηση του Ν. 3943/31-03-2011, άρθρο 100 Α, ο οποίος έρχεται να συμπληρώσει το άρθρο 100 του Ν. 2960/2001 περί «Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα» και να ρυθμίσει τυχόν εμπόδια σε θέματα φόρων και εγγυήσεων του προϊόντος. Με αυτόν τον τρόπο η οικοτεχνία κατάφερε να προχωρήσει στη σύσταση επαγγελματικού εργαστηρίου παραγωγής χειροποίητων πούρων.
Σήμερα παράγει και διαθέτει στην αγορά τρεις τύπους πούρων: Corona, Petit Corona και Robusto. Η βασική μεταποιητική διαδικασία που διαρκεί περίπου οκτώ μήνες γίνεται από τα μέλη της οικογένειας, ενώ απασχολεί εργαζομένους μόνο εποχικά για τις διαδικασίες της παραγωγής των φύλλων του καπνού.
Αναζήτηση αγορών


Στην Ελλάδα η εταιρεία συνεργάζεται με δύο εταιρείες διανομής καπνιστικών προϊόντων, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, καθώς και με πολλά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές που δεν είναι καπνοπωλεία αλλά πουλούν κυρίως ελληνικά προϊόντα και απευθύνονται σε τουρίστες.
Μετά τα πρώτα δύο χρόνια με ανοδική πορεία, σύμφωνα με τον ίδιο, η περυσινή χρονιά ήταν σχετικά δύσκολη, με τις πωλήσεις να είναι σχετικά μειωμένες, πράγμα που «μας ώθησε να κάνουμε πιο γρήγορα βήματα για την αναζήτηση αγορών στο εξωτερικό».
Αυτή την περίοδο η οικογένεια Κωνσταντινίδη έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη συνεργασία της με δίκτυο διανομής που θα αναλάβει τα προϊόντα της οικοτεχνίας και θα την εκπροσωπήσει σε τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ