Οι απόψεις κάποιων στελεχών της κυβέρνησης για τις καταλήψεις των δημόσιων κτιρίων αποκαλύπτουν πρόδηλα μια νοητική σύγχυση.
Και κάνω αναφορά στην αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας κυρία Αναγνωστοπούλου η οποία υποστήριξε για τις καταλήψεις ότι «όταν λείπει ο δημόσιος χώρος οι άνθρωποι πρέπει να βρουν δημόσιο χώρο»!
Με άλλα λόγια η αναπληρώτρια υπουργός είπε ότι μπορεί να βρεθεί «δημόσια στέγη» για τους αντιεξουσιαστές –ή τους φτωχούς –μέσα από τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων (γιατί η κατάληψη δημόσιων κτιρίων είναι έγκλημα κατά το άρθρο 334 του ΠΚ)!
Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται με συστηματικό τρόπο μια τέτοια επικίνδυνη άποψη, γιατί μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η «εξεύρεση στέγης» συνιστούσε αντικείμενο στοχευμένων πολιτικών εκ μέρους των κυβερνήσεων.
Ετσι ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ παλαιότερα στην Αμερική είχε προωθήσει το περίφημο New Deal για «τους ξεχασμένους» μέσω του οποίου πολλοί φτωχοί Αμερικανοί είχαν εξασφαλίσει –με κρατική βοήθεια –στέγαση.
Θα μπορούσε επίσης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κάτι παρόμοιο, αντί να σπαταλά εκατομμύρια ευρώ για την πρόσληψη αχρείαστων κομματικών συμβούλων στα υπουργεία (όπως ο διαβόητος προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού κ. Καρανίκας).
Ωστόσο είναι «ιδεολογικά τρελό» να υποστηρίζεται ότι μέσα από τη διάπραξη παράνομων καταλήψεων θα διευρυνθεί ο διατιθέμενος «δημόσιος χώρος»!
Βεβαίως η κυρία Αναγνωστοπούλου σε ένα δεύτερο επίπεδο μας εξηγεί ότι «προτιμά τις καταλήψεις από αυτά που γίνονται στη Γαλλία ή στη Γερμανία»!
Ωστόσο η αναπληρώτρια υπουργός λησμονεί απαράδεκτα σε αυτό το σημείο τα λόγια του Σαίξπηρ, δηλαδή ότι «η ατιμωρησία συχνά γεννάει μιμητές παρόμοιων πράξεων» («Ερρίκος Ε’»).
Με άλλα λόγια, οι ανωτέρω απόψεις της, που εκμηδενίζουν πλήρως τη σημασία των καταλήψεων, «ανοίγουν την όρεξη» και σε άλλους αντιεξουσιαστές να διενεργήσουν στο μέλλον και άλλες έκνομες ενέργειες!
Και αυτό θα είναι πραγματικά ολέθριο!
Τέλος, δεν είναι καν σοβαρή η άποψη της κυρίας Αναγνωστοπούλου ότι μπορούμε να «ανεχθούμε» και κάποιες καταλήψεις εφόσον δεν συμβαίνουν στη χώρα μας τα χειρότερα, δηλαδή η άγρια τρομοκρατική δράση που εκτυλίσσεται στη Γαλλία!
Απέναντι σε τέτοιες προσεγγίσεις μένει κανείς άφωνος, αλλά δυστυχώς φανερώνουν ότι ένα τμήμα της κυβέρνησης «φλερτάρει» επικίνδυνα με την ανομία!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ