Στο επίκεντρο οι εκλογές των ΗΠΑ

Καθώς οι αμερικανικές εκλογές ιστορικά επηρεάζουν το επενδυτικό και το οικονομικό κλίμα παγκοσμίως, η εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου Νοεμβρίου παραμένει στο επίκεντρο αναλυτών,

Καθώς οι αμερικανικές εκλογές ιστορικά επηρεάζουν το επενδυτικό και το οικονομικό κλίμα παγκοσμίως, η εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου Νοεμβρίου παραμένει στο επίκεντρο αναλυτών, οικονομολόγων και επενδυτών.

«Θα ήταν επικίνδυνο να πιστεύουμε ότι οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές έχουν προαποφασισμένο αποτέλεσμα και ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είναι σίγουρα η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ»
αναφέρει ο Christopher Dembik της Saxo Bank. Πολλοί ψηφοφόροι, παρατηρεί ο ίδιος, θα γοητευθούν από τις λαϊκιστικές και αντικαθεστωτικές απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ. Αντιθέτως, τα δημογραφικά στοιχεία λειτουργούν υπέρ της Χίλαρι Κλίντον.
Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί έντονα από το ποσοστό συμμετοχής της νεολαίας και των εθνικών μειονοτήτων. Σύμφωνα με μια ιστορική ανάλυση της μέσης απόδοσης του S&P 500 κατά τις προεδρικές θητείες από το 1930 ως το 2015, οι προεδρίες των Δημοκρατικών αποδεικνύονται πιο επωφελείς για τις κεφαλαιαγορές από αυτές των Ρεπουμπλικανών. Ο S&P 500 αυξάνεται κατά μέσον όρο κατά 11,38% τον πρώτο χρόνο της προεδρικής θητείας ενός Δημοκρατικού και μειώνεται κατά 1,27% τον αντίστοιχο χρόνο ενός Ρεπουμπλικανού.
Το τέταρτο έτος ο S&P 500 αυξάνεται κατά 9,65% υπό τους Δημοκρατικούς έναντι αύξησης 0,62% για τους Ρεπουμπλικανούς. Για την αγορά η Χίλαρι Κλίντον θα ήταν πιο επωφελής για τον δείκτη-σηματωρό των διεθνών μετοχικών τάσεων S&P 500 από τον Ντόναλντ Τραμπ. Το σενάριο το οποίο δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί είναι μια εκλογή του Τραμπ με παράλληλη επικράτηση των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο ανάλογο με τη δημοσιονομική κατάρρευση που προέκυψε στα τέλη του 2012. Για το ποιος μπορεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ η Hirsch ερεύνησε τη συμπεριφορά του δείκτη Dow Jones σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1900 ως σήμερα την περίοδο από το τελευταίο συνέδριο των κομμάτων ως την ημέρα των εκλογών.
Σε 17 από αυτές από το 1900 ως σήμερα η νίκη και η επιδοκιμασία του κόμματος που ήταν στην εξουσία προβλέφθηκε μέσω της ανόδου του δείκτη Dow Jones σε 15 από αυτές. Αντιθέτως, η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων και η ήττα του κυβερνώντος κόμματος προβλέφθηκαν μέσω της πτώσης του εν λόγω δείκτη σε επτά από τις δέκα.
Επίσης, αν ο Dow Jones έχει ανεβεί κατά 3,3% ή και περισσότερο τον Οκτώβριο, έναν μήνα πριν από τις εκλογές, τότε το κυβερνών κόμμα δεν χάνει ποτέ, ενώ αν ο Dow Jones το ίδιο διάστημα έχει υποχωρήσει κατά 0,5% ή και περισσότερο, το κυβερνών κόμμα δεν κερδίζει ποτέ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk