Μια ποινική έρευνα για τις πρακτικές της Airbus κατά την πώληση των αεροσκαφών και την οργάνωση της χρηματοδότησης στο εξωτερικό επιχειρεί να ρίξει φως στις σκιώδεις γωνιές της βιομηχανίας και στον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνονται οι παραγγελίες που με τόση αίγλη παρουσιάστηκαν σχετικά πρόσφατα στο Σαλόνι Αεροναυπηγικής του Φάρνμπορο.
Ηβρετανική υπηρεσία αντιμετώπισης Σοβαρών Υποθέσεων Απάτης (SFO), που ελέγχει ζητήματα διαφθοράς και αθέμιτων πρακτικών, ανακοίνωσε ότι ξεκινά επίσημη δικαστική έρευνα εις βάρος της Airbus για να εξακριβώσει την πιθανή ύπαρξη παρατυπιών στη χρήση μεσαζόντων για την εξασφάλιση των συμβολαίων. Η υπόθεση έχει την αφετηρία της στον περασμένο Απρίλιο, όταν η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία αεροδιαστημικής είχε παραδεχθεί ότι βρισκόταν σε συζητήσεις με τη βρετανική ρυθμιστική αρχή καθώς δεν είχε ενημερώσει για την αξιοποίηση τρίτων σε συμφωνίες όπου ζητούσε από την κυβέρνηση της χώρας την κάλυψη με εγγυήσεις χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τους «Financial Times», τα υπό αμφισβήτηση συμβόλαια αφορούν συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν στις αναδυόμενες αγορές, ένα υψηλού ενδιαφέροντος πεδίο δραστηριοποίησης για τής αεροναυπηγικές επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία.
Κίνδυνος προστίμων


Η οικονομική ανάπτυξη που σημειώνεται σε αυτές τις χώρες τις έχει μετατρέψει σε πλέον ελκυστικές αγορές για τις παραγγελίες αεροσκαφών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το επίπεδο της διαφθοράς οδηγεί σε ταχύτερη ολοκλήρωση των συμφωνιών. Αντίθετα, σχολιάζει η εφημερίδα, το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στον δυτικό κόσμο και το οποίο επιχειρεί να περιορίσει φαινόμενα «εκτροχιασμού» των επιχειρήσεων δυσχεραίνει το κλείσιμο των συμβολαίων.
Ενα δυσμενές αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει την Airbus σε πρόστιμα εκατομμυρίων και να βλάψει τη φήμη της, επισημαίνει το Bloomberg.
H έρευνα προσθέτει επιπλέον πίεση σε έναν αυξανόμενο κατάλογο προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εταιρεία, όπως οι καθυστερήσεις στα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη A400M, η επιβράδυνση των πωλήσεων των A380 Super-Jumbo αλλά και η «προσγείωση» του ελικοπτέρου Super Puma έπειτα από ένα μοιραίο ατύχημα.
Επιπλέον μια καταδικαστική απόφαση στην έρευνα της SFO, η οποία, σημειωτέον, πρόκειται να διαρκέσει από 4 ως 6 χρόνια, θα έπληττε το γόητρο της Airbus απέναντι στον μεγάλο ανταγωνιστή της, την αμερικανική Boeing. Οι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης πρόκειται να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ανταγωνίζονται οι δύο εταιρείες, που κυριαρχούν στον κλάδο της κατασκευής εμπορικών αεροπλάνων.
Το αμερικανικό νομοθετικό πλαίσιο για τις αεροδιαστημικές εταιρείες χαρακτηρίζεται από δρακόντειους κανόνες και λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς τη χρήση (με το αζημίωτο) τοπικών συνεργατών σε ξένες αγορές για την εξασφάλιση των συμβολαίων.
Αντίθετα, η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πιο διαλλακτική σε τέτοιες πρακτικές. Οι ειδικοί της αγοράς χαρακτηρίζουν αυτή τη διαφοροποίηση το «παραθυράκι» που ευνοεί την υιοθέτηση αθέμιτων πρακτικών από τις ευρωπαϊκές εταιρείες προκειμένου να απολαμβάνουν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των πωλήσεων αεροσκαφών.
Είναι ευθύνη της Airbus πλέον να αποδείξει ότι δεν εκμεταλλεύεται αυτή τη «χαλαρότητα» του νόμου αλλά αντίθετα ότι διαθέτει ένα ισχυρό σύστημα για την αποφυγή φαινομένων διαφθοράς και δωροδοκιών.
Το Reuters σημειώνει ότι σε μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία αποφάσισε να καταργήσει την προμήθεια που καταβάλλει προς τους τοπικούς πράκτορες σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Ωστόσο το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί πονοκέφαλος για την Airbus, η οποία έχει δηλώσει ανοιχτά στις βρετανικές αρχές στο παρελθόν ότι στηρίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο αντιπροσώπων για να παραμείνει ανταγωνιστική.

Επίδειξη δύναμης
Παραγγελίες ύψους 35 δισ. δολαρίων στο Φάρνμπορο

Σε επίδειξη δύναμης μεταξύ της Boeing και της Airbus εξελίχθηκε για ακόμη μια χρονιά η διοργάνωση της Διεθνούς Αεροπορικής Επίδειξης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο Φάρνμπορο της Βρετανίας, με τη δεύτερη να στέφεται τελικά «βασίλισσα» του σόου.
H Airbus έλαβε παραγγελίες ύψους 35 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της εφετινής δημοφιλέστερης στον κόσμο της αεροναυπηγικής εκδήλωσης. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία μετά το πέρας του σόου, οι συμφωνίες αφορούνσυνολικά 279 αεροσκάφη, που ήταν κατηγορίας μονού διαδρόμου και ευρείας ατράκτου. Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν παραγγελίες για 197 αεροσκάφη αξίας26,3 δισ. δολαρίων και δεσμεύσεις για 82 αεροσκάφη αξίας 8,7 δισ. δολαρίων.
Boeing: Εμείς θα κόψουμε το νήμα

Από το σύνολο των παραγγελιών ξεχώρισε εκείνη της AirAsia για 100 αεροσκάφη Airbus A321neos, αξίας περίπου 12,6 δισ. δολαρίων. Ταυτόχρονα, η νέα έκδοση του τζετ Α320 της ευρωπαϊκής εταιρείας ήταν η πιο δημοφιλής ανάμεσα στα νέα αεροπλάνα που παρουσιάστηκαν στο σόου.
Ωστόσο, όπως τονίζει η «Wall Street Journal», παρά το γεγονός ότι η Airbus κατέλαβε την πρώτη θέση στο Φάρνμπορο, η Boeing συνεχίζει να υποστηρίζει ότι θα είναι εκείνη που θα κόψει το νήμα στο τέλος της χρονιάς έχοντας καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό παραγγελιών. Η αμερικανική εταιρεία δήλωσε ότι θα εξασφαλίσει περίπου 740 παραγγελίες το 2016, σε σύγκριση με τις 650 παραγγελίες που αποτελεί ετήσιο εφετινό στόχο για την Airbus.

«Οι παραγγελίες μας κατά την έκθεση στο Φάρνμπορο επιβεβαιώνουν την ανοδική μας πορεία και για άλλη μία φορά ξεπερνάμε τους ανταγωνιστές μας. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες αναβαθμίζουν τον στόλο στο A321neo αποδεικνύει ότι αυτό το μοντέλο είναι αδιαμφισβήτητα ο πρωταθλητής στα αεροσκάφη μεσαίας ατράκτου»
δήλωσε από την άλλη ο Τζον Λέιχι, γενικός επιχειρησιακός διευθυντής της Airbus.
Πάντως, εκτός από τις δύο κορυφαίες εταιρείες, νικήτριες από την εκδήλωση βγήκαν και άλλες μικρότερες, που ανταγωνίζονται για ιδιωτικά αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιούνται από τις περιφερειακές αεροπορικές εταιρείες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ