Συμφωνία Ιράκ – πετρελαιοβιομηχανιών για το αργό

Το Ιράκ κατέληξε σε συμφωνία με τις εταιρείες BP, Shell και Lukoil ώστε να αρχίσουν και πάλι έργα που είχαν παγώσει φέτος και να αυξηθεί το 2017 η παραγωγή αργού πετρελαίου, αναφέρουν ιρακινοί αξιωματούχοι της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Το Ιράκ κατέληξε σε συμφωνία με τις εταιρείες BP, Shell και Lukoil ώστε να αρχίσουν και πάλι έργα που είχαν παγώσει φέτος και να αυξηθεί το 2017 η παραγωγή αργού πετρελαίου, αναφέρουν ιρακινοί αξιωματούχοι της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Οι συμφωνίες, που έκλεισαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ουσιαστικά καθυστερούν έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους έργα που σχεδιαζόταν αρχικά να υλοποιηθούν κατά το πρώτο εξάμηνο, αλλά ανεστάλησαν λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Ως αποτέλεσμα της επένδυσης, η παραγωγή αργού του Ιράκ αναμένεται να αυξηθεί κατά 250.000-350.000 βαρέλια την ημέρα τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Η χώρα παράγει σήμερα περίπου 4,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, τα περισσότερα εκ των οποίων από τις νότιες περιοχές.

Το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία, και μια αύξηση στην παραγωγή του, παράλληλα με αυτή του Ιράν, θα μπορούσε να επιτείνει τον κορεσμό στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και να περιπλέξει τις συνομιλίες μεταξύ του ΟΠΕΚ και παραγωγών εκτός του Οργανισμού για τα όρια παραγωγής, που στόχο έχουν να ενισχυθούν οι τιμές.

Οι Shell, BP και Lukoil αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Σύμφωνα με έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters, και οι τρεις εταιρίες συμφώνησαν να δαπανήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2016 περίπου το μισό από τους προϋπολογισμούς που πρότειναν για το 2015. Η BP συμφώνησε να δαπανήσει 1,8 δισ. δολάρια φέτος, ενώ η αρχική συμφωνία προέβλεπε ποσό 3,5 δισ, δολαρίων, το οποίο στη συνέχεια μειώθηκε στα 2,5 δισ. δολάρια. Η Shell συμφώνησε να δαπανήσει 742 εκατ. δολάρια ενώ πέρυσι πρότεινε 1,5 δισ., ενώ η Lukoil 1,08 δισ. δολάρια, συγκριτικά με τα 2,1 δισ. που είχε προτείνει πέρυσι.

Ο προϋπολογισμός των εργασιών που πραγματοποιούν οι πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες βοηθούν το Ιράκ στην ανάπτυξη των πετρελαιοπηγών του, πρέπει να έχει κάθε χρόνο την έγκριση της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, οι εταιρίες πληρώνονται από τα έσοδα που αντλούνται από τις ιρακινές εξαγωγές αργού από τις υφιστάμενες πετρελαιοπηγές. Αυτή η συμφωνία λειτουργούσε χωρίς προβλήματα όταν οι τιμές του αργού ήταν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, αλλά μετά την κατάρρευση του αργού στα 40 δολάρια, το Ιράκ δυσκολεύεται να πληρώσει τις εταιρίες για τις επενδύσεις τους.

Το Ιράκ βασίζει σχεδόν το σύνολο των εσόδων του στο πετρέλαιο και δαπανά πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος στις βόρειες και δυτικές επαρχίες. Πέρυσι, το Ιράκ ζήτησε από τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες να δαπανήσουν λιγότερα από όσα πρότειναν, και σχεδόν να ακυρώσουν τις επενδύσεις σε μεγάλα έργα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

«Οι προϋπολογισμοί των επενδύσεων που συμφωνήθηκαν καλύπτουν σχεδόν το υπόλοιπο του 2016 και είναι εμφανώς μια συμφωνία από την οποία είναι όλοι κερδισμένοι», δήλωσε στέλεχος της South Oil Company που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Οι εταιρίες θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν και πάλι πολλά καθυστερημένα έργα που θα βοηθήσουν να αυξηθεί η παραγωγή του Ιράκ στις αρχές του 2017».

«Μιλάμε για τουλάχιστον 250.000 με 350.000 επιπλέον βαρέλια την ημέρα τις αρχές του 2017», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk