Κατασχέσεις ακινήτων για μεγαλοοφειλέτες

Με όπλα τις κατασχέσεις και του πλειστηριασμούς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να εισπράξει έστω μέρος των πολλών δισεκατομμυρίων που χρωστούν οι οφειλέτες με μέση οφειλή άνω των 150.000 ευρώ.

Με όπλα τις κατασχέσεις και του πλειστηριασμούς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να εισπράξει έστω μέρος των πολλών δισεκατομμυρίων που χρωστούν οι οφειλέτες με μέση οφειλή άνω των 150.000 ευρώ.

Ηδη, η εντολή που έχουν δοθεί είναι να γίνει καταγραφή των ακινήτων όλων των οφειλετών αλλά και των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των δημοσίων εσόδων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει ετοιμαστεί λίστα με ακίνητα που πρόκειται να βγουν στο σφυρί για οφειλέτες, ορισμένοι από τους οποίους χρωστούν 12,5 εκατ. ευρώ, 5 εκατομμύρια ευρώ, 500.000 ευρώ κοκ.

Στη λίστα των ακινήτων περιλαμβάνονται μονοκατοικίες, διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα, αγροτεμάχια, αποθήκες κτλ. Ωστόσο αυτό που προκύπτει από μία σύγκριση χρεών και περιουσιακών στοιχείων είναι ότι τα ακίνητα που πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό ακόμη και αν πιάσουν αυτό που λέμε καλή τιμή δεν φθάνουν με τίποτα για να καλύψουν τη χασούρα του κράτους από τα ληξιπρόθεσμα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων.

Ορισμένα παραδείγματα είναι αντιπροσωπευτικά ότι τα χρέη είναι πολλαπλάσια των περιουσιών.

Σε οφειλέτη με συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος 12.581.804 ευρώ βγαίνουν τα εξής περιουσιακά στοιχεία στο σφυρί: Ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη 64,12 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 26.000 ευρώ, ένα άλλο διαμέρισμα 47,11 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 36.800 ευρώ, ένα τρίτο διαμέρισμα 43,92 τ.μ. με πάρκινγκ 11,25 τ.μ. και τιμή εκκίνησης 34.000 ευρώ και ένα τέταρτο διαμέρισμα 60,36 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 24.000 ευρώ.

Αλλος οφειλέτης έχει ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία 5.035.892 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών βγάζει σε πλειστηριασμό τα εξής ακίνητα: διαμέρισμα 123,95 τ.μ. με πάρκινγκ 12,50 τ.μ. και τιμή εκκίνησης μόλις 80.000 ευρώ.

Από τα δύο αυτά παραδείγματα προκύπτουν τα εξής: Πρώτον ότι η ΓΓΔΕ έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο κατασχέσεων που άλλωστε είναι και μνημονιακή υποχρέωση και το δεύτερον ότι ακόμη και αν «πιάσουν» αξιοπρεπείς τιμές τα παραπάνω ακίνητα είναι σταγόνα στον ωκεανό των ληξιπρόθεσμων χρεών που αγγίζουν συνολικά τα 90 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk