Έντονη κινητικότητα στην περιοχή της Μαρμαρίδας απέναντι από τη Ρόδο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», από τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και από ελληνικής πλευράς.
Πληροφορία από την τουρκική ιστοσελίδα της «Χουριέτ» ανέφερε ότι μια μοίρα καταδρομέων που επιχείρησαν εναντίον του τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, καθώς εκεί είχε καταλύσει για τις διακοπές του, επιχειρούσε να κινηθεί με πλωτά προς την Ελλάδα. Οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρούσαν για να τους εντοπίσουν.

Την ίδια ώρα κατευθύνθηκαν στην περιοχή για έλεγχο πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυικού και του Λιμενικού ενώ περιπολίες πραγματοποιούσε ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκε από τη Ρόδο. Η επιχείρηση συνεχίζεται και το Super Puma αντικαθίσταται με άλλο από την Ελευσίνα.

Αυξημένη είναι η επιτήρηση σε όλη τη γραμμή της Δωδεκανήσου. Εντοπίστηκαν φουσκωτά σκάφη εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, κοντά στη Σύμη, τα οποία ως αυτή την ώρα δεν κινήθηκαν προς τα ελληνικά χωρικά ύδτα και παρακολουθούνται από σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι ελληνικές δυνάμεις ελέγχουν κάθε τι που εισέρχεται στον ελληνικό χώρο χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάτι ύποπτο. Παράλληλα εντολή για επιφυλακή εξέδωσε και το αρχηγείο της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», δύο τουρκικά F16 απογειώθηκαν από τη βάση του Ιντσιρλίκ και σάρωσαν όλη την περιοχή όπου γίνονται έρευνες, επιμένοντας ανατολικά της Σύμης. Τα πολεμικά αεροσκάφη παρέμειναν εντός του τουρκικού εναέριου χώρου.

Ήδη το απόγευμα της Τετάρτης ήταν σε εξέλιξη σύσκεψη στο Πεντάγωνο, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχο κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, επιτελείς των τριών όπλων όπως και του Λιμενικού.

Όπως αναφέρει στον ιστότοπό της η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», εκτεταμένες έρευνες γίνονται συγκεκριμένα στο Μπόζμπουρουν, που βρίσκεται απέναντι από τη Σύμη, και οι δέκα από τους καταδρομείς έχουν προσαχθεί.

Στο κόκκινο συναγερμό το Λιμενικό, σε εφαρμογή το σχέδιο «Ηρακλής»

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή από το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε εντολή προς τις υπηρεσίες του Σώματος σε όλη τη χώρα να αυξηθεί στον ύψιστο βαθμό –βάσει των όσων προβλέπονται στο σχέδιο «Ηρακλής» που εφαρμόζεται σε περίπτωση έκτακτων αναγκών– ο βαθμός επιτήρησης για τον άμεσο εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν τούρκους στρατιωτικούς που θέλουν να φύγουν από τη γειτονική χώρα και να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η εντολή συνέπεσε περίπου χρονικά με τη διακίνηση των πληροφοριών για κινητικότητα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σύμης με παρουσία σκαφών που μετέφεραν στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προκαλώντας την κινητοποίηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα με βάση το ίδιο σχέδιο αναπτύσσεται η διαδικασία της διακλαδικότητας και η στενή συνεργασία με τα άλλα Σώματα Ασφαλείας αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η εντολή για εφαρμογή του σχεδίου με την κωδική ονομασία «Ηρακλής» έρχεται ως συνέχεια της οδηγίας που είχε δοθεί από το Σαββατοκύριακο για να βρίσκονται σε επιφυλακή όλες τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής. Ειδικότερα στις οδηγίες ενημέρωναν το προσωπικό για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που παρουσιαστεί τούρκος στρατιωτικός που θα ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, μια κατάσταση αντίστοιχη με τα οκτώ στελέχη της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού.

Στελέχη των διωκτικών αρχών ανέφεραν πως ενδεχομένως συνάδελφοι των οκτώ αξιωματικών να αναμένουν να δουν την εξέλιξη που θα έχει η υπόθεση τους και αναλόγως να πράξουν ή ενδεχομένως να κινηθούν και πριν τις τελικές αποφάσεις για την υπόθεση στην Αλεξανδρούπολη.