• Αναζήτηση
 • Λιού – Τσακαλώτος: Καλές προθέσεις για το χρέος

  Την πεποίθησή του ότι πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάκ Λιού.

  Τα καλά λόγια για την ανάγκη να βρεθεί σταθερή και μόνιμη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους από τον υπουργς Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου κυριάρχησαν στη συνέντεξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο στην Αθήνα.

  Ωστόσο ο κ. Λιού δεν μπήκε σε λεπτομέρειες παρά τα ερωτήματα των εκπροσώπων του Τύπου και επανέλαβε αξριβώς την ίδια δήλωση που είχε κάνει προ δύο μηνών στη Σύνοδο του G7 στην Ιαπωνία όταν είχε απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία στις συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτή τη φορά, απλώς, είπε ότι αυτό αναμένεται από το Φθινόπωρο και μετά.

  Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Λιου δεν θέλησε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πώς θα ελαφρυνθεί το χρέος, όπως και για το εάν πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά, όπως ζητεί η Ελλάδα. Ειδικά για τα πρωτογενή, ανέφερε ότι «το ζήτημα των στόχων πρέπει να λυθεί μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της».

  Σημείωσε, πάντως, με νόημα ότι πρέπει να υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο και «οι αριθμοί που βγαίνουν».Σε ένα περιβάλλον με υψηλό χρέος και υψηλά πλεονάσματα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει βιωσιμότητα χρέους, είπε ο Αμερικανός υπουργός τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση χρέους είναι το «κλειδί».

  Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσεις σε βιώσιμο χρέος και πολλές επιλογές για το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί», όμως όλα πρέπει να καταλήγουν στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Κατά τον κ. Λιου, οι αποπληρωμές του χρέους πρέπει να είναι συμβατές με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. «Στο τέλος του μονοπατιού, η Ελλάδα να μπορεί να αποπληρώνει και να αναπτύσσεται», δήλωσε επίσης χαρακτηριστικά.

  Ο κ. Λιου επιθυμεί την εκ νέου συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς, όπως είπε, «φέρνει σημαντική προοπτική και είναι πολύ σημαντικός εταίρος, παρότι η σχέση από τη φύση της δημιουργεί εντάσεις». Ωστόσο, παρέπεμψε στις συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το χρέος, για το εάν το Ταμείο θα επανέλθει στο πρόγραμμα.

  Σύμφωνα με τον υπουργό των ΗΠΑ, η Ελλάδα πρέπει πριν από τις συζητήσεις για το χρέος να συνεχίσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας με τους θεσμούς. Έκανε ειδική αναφορά στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, στο άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και στα «κόκκινα» δάνεια (στα «κόκκινα» και στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν γίνει ήδη βήματα). Δήλωσε πως η μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα έχει σημαντική σημασία στα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος και τόνισε ότι «ενθαρρύνω όλες τις πλευρές να είναι ευέλικτες για να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις. Πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλων διαπραγματεύσεων που αφορούν στην κρίση».

  Ο κ. Λιου απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί (τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές, διότι «έπρεπε να ξανακτιστούν τα θεμέλια για μια γερή Ελλάδα»), για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού και για τα σημάδια ότι η οικονομία φεύγει από την ύφεση και πάει σε ανάπτυξη. Τέλος, επισήμανε τη σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό δεν είναι κάτι νέο, εγώ το λέω για πολλά χρόνια τώρα».

  Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος καλωσορίζοντας τον κ. Λιου, επεσήμανε τη συμβολή του και τις προσπάθειές του να επηρεάσει τα πράγματα στην κατεύθυνση να υπάρξουν λύσεις. Είπε ότι κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκαν το ελληνικό πρόγραμμα, οι ευκαιρίες αλλά και οι δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας, το Brexit και τα γεγονότα στην Τουρκία.

  Συνάντηση με Τσίπρα

  Το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου

  Συνέντευξη στους Financial Times

  Στη συνέντευξή του στους Financial Times, ο Τζακ Λιου χρησιμοποίησε ως επιχείρημα τα γεγονότα στην Τουρκία, για να ενισχύσει το μακροχρόνιο επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να μπουν στέρεες βάσεις στην ελληνική οικονομία.

  «Θα ήθελα να ελπίζω ότι [η πρόσφατη αναταραχή στην περιοχή] θα αλλάξει το κλίμα με το οποίο θα γίνουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, απλά επειδή από μόνο του είναι το σωστό, και σε μία εποχή στην οποία η Ελλάδα είναι σε θέση γεωπολιτικής σημασίας και είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το δημοσιονομικό μέλλον της», είπε ο Τζακ Λιου, ο οποίος σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στη χώρα μας.

  Ο Αμερικανός τόνισε ότι ακόμη και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως περιοχή διέλευσης των προσφύγων που έρχονται από τη Συρία στην Ευρώπη, έδωσαν νέα έμφαση στη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας. «Πρέπει να διορθωθούν τα θεμέλια για να έχεις ισχυρή Ελλάδα», είπε, καλώντας την ελληνική ηγεσία να έχει πιο ενεργό ρόλο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με το όποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους.

  Αναφερόμενος στη διάσταση απόψεων μεταξύ των δανειστών για την ελάφρυνση χρέους, ο Λιου εξέφρασε την άποψη ότι φαίνεται πως τα δύο «στρατόπεδα» έχουν συμφωνήσει πλέον, τουλάχιστον επί της αρχής, σε μία αναδιάρθρωση που δεν θα μειώσει το ποσό που θα αποπληρωθεί στους δανειστές. Όπως ανέφερε, πλέον υπάρχει μία ευρύτερη συμφωνία για την ανάγκη της αναδιάρθρωσης χρέους. «Οι λεπτομέρειες προφανώς θα έχουν σημασία, σε μεγάλο βαθμό», συμπλήρωσε.

  Ακόμη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να παραμείνουν «φιλικοί» στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ επεσήμανε ότι έχασαν την ευκαιρία να «επιδιορθώσουν» τις ιταλικές τράπεζες νωρίτερα.

  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk