Διπλασιάστηκαν οι συναλλαγέςμε κάρτες μέσα σε έξι μήνες

Είναι ίσως η μόνη θετική επίδραση των capital controls. Από τον Ιούλιο του 2015 η χρήση καρτών μπήκε για τα καλά

Είναι ίσως η μόνη θετική επίδραση των capital controls. Από τον Ιούλιο του 2015 η χρήση καρτών μπήκε για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων, ανατρέποντας πρακτικές δεκαετιών και στερώντας… εν μια νυκτί από τα μετρητά τον τίτλο του «βασιλιά». Η σύγκριση πρώτου και δευτέρου εξαμήνου της περυσινής χρονιάς, πριν και μετά την εισαγωγή των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών, μιλάει από μόνη της. Η αύξηση του αριθμού των πληρωμών με χρεωστικές κάρτες προσέγγισε σε εξαμηνιαία βάση το 300%, ενισχύοντας το ποσοστό του τζίρου με το συγκεκριμένο μέσο σε 46% από 30% έναν χρόνο νωρίτερα.


Ο δρόμος για τη σύγκλιση

Η περυσινή χρονιά έκλεισε τελικώς με ετήσια άνοδο της τάξης του 90% ως προς την αξία των πληρωμών με «πλαστικό» χρήμα, θέτοντας τις βάσεις για τη μετάβαση της χώρας, με μεγάλη πάντως καθυστέρηση σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, στην ηλεκτρονική εποχή.
Οι καταναλωτές, ενώ αγνοούσαν επί χρόνια τις καμπάνιες των τραπεζών για τα οφέλη της χρήσης καρτών, όπως π.χ. τα προγράμματα επιβράβευσης, τα οποία «τρέχουν» τουλάχιστον μία δεκαετία, άλλαξαν τελικώς εξ ανάγκης τις συνήθειές τους.
«Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Παρά τη σχετική ομαλοποίηση της κατάστασης, μετά το αρχικό σοκ των capital controls, οι πελάτες μας συνεχίζουν να δείχνουν μεγάλη προτίμηση στα… άυλα χρήματα» επισημαίνει τραπεζικό στέλεχος που παρακολουθεί τη συγκεκριμένη αγορά. Οπως εξηγεί, ακόμη και για αγορές μικρής αξίας αρκετοί πολίτες δεν δίνουν πλέον ψιλά αλλά την κάρτα τους.
Αμεση ήταν και η προσαρμογή χιλιάδων επιχειρήσεων στο νέο περιβάλλον.
Μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο, μετά τα capital controls, τοποθετήθηκαν 50.000 νέα τερματικά, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 210.000 περίπου.


Οι ενδείξεις για εφέτος

Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, ως το τέλος του 2016 είναι πιθανό να φτάσουν τα 300.000.
Σε μεγάλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πρατηρίων καυσίμων και των σουπερμάρκετ, οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι πλέον κανόνας.
Ο ίδιος σημειώνει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του τζίρου με κάρτες κινήθηκε μέσα στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας ορισμένους μήνες ακόμη και το 100%. Βέβαια το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να συγκρίνει τα μεγέθη με τους μήνες που προηγήθηκαν της επιβολής των capital controls.
«Σε κάθε περίπτωση η άνοδος δεν έχει ανακοπεί, ωστόσο από εδώ και στο εξής οι συγκρίσεις θα μας δίνουν περισσότερες ενδείξεις για το πού μπορούμε να φτάσουμε. Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε τα στοιχεία του Ιουλίου για να πάρουμε μια πρώτη γεύση» υπογραμμίζει διευθυντής καρτών συστημικού ομίλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk