Τις τελευταίες εβδομάδες θα έλεγες πως τα ζήσαμε πάλι όλα. Και καύσωνα περάσαμε, και διακοπές ρεύματος είχαμε, και στα μπαλκόνια και τις βεράντες μας δεν κουνιόταν φύλλο, και όλοι σιγοψιθυρίζαμε την επιθυμία μας: «Να είχαμε ένα παγωτάκι τώρα…».
Μπορεί για τους περισσότερους η ιδέα του σπιτικού παγωτού να φαντάζει εξωπραγματική, όμως στην ουσία είναι τόσο απλό να φτιάξεις ένα παγωτό όσο απλό είναι να πεταχτείς και μέχρι το περίπτερο για να αγοράσεις ένα. Δεν θα επιχειρήσω να συγκρίνω τη γλυκιά αμαρτία που λέγεται «πύραυλος» ή «ξυλάκι» με το παγωτό μου, έλα όμως που εμένα μου αρέσουν οι πιο ιδιαίτερες γεύσεις, όπως ο καφές ή το παγωμένο γιαούρτι, τα οποία θα ήθελα να με περιμένουν ανά πάσα στιγμή στην κατάψυξή μου. Δείτε πόσο εύκολα μπορεί να συμβεί αυτό.

Παγωτό γιαούρτι με λευκόσαρκα ροδάκινα

Υλικά για 500 ml. παγωτό

  • 350 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 80 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 150 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
  • 4 μικρά, πλακουτσωτά λευκόσαρκα ροδάκινα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • φρέσκα φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση

Ρίχνετε το γιαούρτι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε ώσπου να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το χτύπημα. Βάζετε το μείγμα στην κατάψυξη για 4-5 ώρες και μόλις παγώσει καλά το βγάζετε και το χτυπάτε πάλι. Προσθέτετε τα ροδάκινα, κομμένα σε κυβάκια, βάζετε το σκεύος ξανά στην κατάψυξη για άλλες 2-3 ώρες και, μόλις παγώσει καλά, το σερβίρετε διακοσμώντας το με φρέσκα φύλλα δυόσμου.

Tips

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγωτομηχανή για να φτιάξετε το παγωτό, αλλά μπορείτε και να το χτυπήσετε με ένα απλό μίξερ χειρός.

Αντικαταστήστε τα λευκόσαρκα ροδάκινα με οποιοδήποτε φρούτο της αρεσκείας σας που αντέχει να μπει στην κατάψυξη: κεράσια, μούρα, φράουλες. Θα πρέπει, όμως, να τα ψιλοκόψετε για να μην είναι έντονη η αίσθηση του παγωμένου φρούτου στο στόμα.

Παγωτό εσπρέσο

Υλικά για 750 ml ή 9 μερίδες παγωτό

  • 300 ml γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ λουβί βανίλιας, ανοιγμένο στη μέση με τη μύτη ενός μαχαιριού
  • 4 κρόκους αβγών
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 150 ml ή 2 δόσεις πολύ δυνατό καφέ εσπρέσο

Εκτέλεση

Βάζετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το αλάτι σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε το λουβί της βανίλιας και τα ζεσταίνετε για 10 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να τα αφήσετε να βράσουν. Χτυπάτε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσει το μείγμα. Ρίχνετε το ζεστό μείγμα του γάλακτος στους κρόκους και ανακατεύετε καλά. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» η κρέμα επάνω στην κουτάλα με την οποία την ανακατεύετε. Προσθέτετε τον καφέ, ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσει καλά το μείγμα προτού το μεταγγίσετε σε σκεύος παγωτού. Το βάζετε στην κατάψυξη και αφήνετε να παγώσει για 12-18 ώρες. Το βγάζετε, το χτυπάτε με το μίξερ χειρός και το αφήνετε να παγώσει για άλλες 4 ώρες προτού το σερβίρετε.

Tips

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε τύπο ή άρωμα καφέ, με ή χωρίς καφεΐνη. Αν θέλετε, προσθέτετε μαζί με τον καφέ και μερικές σταγόνες λικέρ της αρεσκείας σας (Amaretto, Tia Maria) ή ρούμι.

Αφού χτυπήσετε το παγωτό, μπορείτε να προσθέσετε μερικά σπασμένα μπισκότα, αμυγδάλου ή καφέ.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ