Χειροπέδες στη μεγαλύτερη σπείρα διαρρηκτών στην Αττική

Τη μεγαλύτερη, τουλάχιστον από το 2010, εγκληματική οργάνωση που ενέχεται σε ληστείες και κλοπές από σπίτια σε όλη την Αττική εξάρθρωσε μετά από πολύμηνες έρευνες η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Σε αστυνομική επιχείρηση την Παρασκευή, συνελήφθησαν 30 μέλη της, ενώ ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή άλλων 125 μελών της, που αναζητούνται. Εκτιμάται ότι η λεία που αποκόμισε το εν λόγω δίκτυο διαρρηκτών ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ.

Τη μεγαλύτερη, τουλάχιστον από το 2010, εγκληματική οργάνωση που ενέχεται σε ληστείες και κλοπές από σπίτια σε όλη την Αττική εξάρθρωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής

Σε αστυνομική επιχείρηση την Παρασκευή, συνελήφθησαν 30 μέλη της, και συγκεκριμένα 25 Γεωργιανοί, τέσσερις Αλβανοί κι ένας Βούλγαρος. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή σε επιμέρους δράσεις της σπείρας, είτε σε εκτελεστικό είτε σε επιβοηθητικό ρόλο, άλλων 125 μελών της, που αναζητούνται.

«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στον διαρκή αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, γιατί καταφέραμε μετά από πολύμηνες και εξειδικευμένες έρευνες να αποδημήσουμε την εγκληματική δράση της οργάνωσης, που δρούσε οργανωμένα, με σχέδιο, συγκεκριμένη μεθοδολογία, καταμερισμό περιοχών και διασύνδεση των μελών της, έχοντας δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο διαρρηκτών» ανέφερε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης.

Εκτίμησε ότι με την εξάρθρωση της συγκεκριμένης πολυμελούς σπείρας «αποτρέψαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό διαρρήξεων και ληστειών που τα μέλη της είχαν προγραμματίσει να διαπράξουν τους επόμενους μήνες, λόγω και των καλοκαιρινών διακοπών».

Όπως προέκυψε, από το 2010 οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, που, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, έκανε συστηματικά διαρρήξεις, αλλά και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων ενοίκων σπιτιών, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Στην πράξη, τα μέλη της χρησιμοποιούσαν ως χώρο συγκέντρωσης-ορμητήριο κεντρική πλατεία, καθώς και διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ διοχέτευαν άμεσα τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους και ενεχυροδανειστήρια σε διάφορες περιοχές των Αθηνών.

Τα δε χρήματα που αφαιρούσαν από τους παθόντες ή αποκόμιζαν από την πώληση των κλοπιμαίων, τα έστελναν μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων απευθείας στη χώρα τους, τη Γεωργία.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί τέσσερις ληστείες και 137 κλοπές από κατοικίες, ενώ από την Αστυνομία θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή των κατηγορουμένων σε τουλάχιστον άλλες 50 παρόμοιες περιπτώσεις.

Εκτιμάται ότι η λεία που αποκόμισε το εν λόγω δίκτυο διαρρηκτών ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ.

Ενδεικτικά, το 2015 μέλη της οργάνωσης μπήκαν, με τη συνδρομή δύο αλλοδαπών γυναικών που εργάζονταν ως οικιακοί βοηθοί, σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη και, αφού φίμωσαν με μονωτική ταινία τον ένοικο, αφαίρεσαν κοσμήματα, λίρες και άλλα αντικείμενα συνολικής αξίας περίπου 50.000 ευρώ. Στην ίδια περιοχή, το 2011, μέλη της σπείρας μπήκαν σε διαμέρισμα και αφαίρεσαν από την ένοικό του τιμαλφή συνολικής αξίας περίπου 40.000 ευρώ, καθώς και 350 ευρώ σε μετρητά.

Το 2012 διαρρήκτες της οργάνωσης μπήκαν σε διαμέρισμα στου Ζωγράφου, όπου αφαίρεσαν κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής αξίας 20.000 ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά έκλεψαν ηλεκτρικές συσκευές, κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής αξίας περίπου 10.000 ευρώ από διαμέρισμα στην Καλλιθέα.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, έγιναν συνολικά 16 κατ’ οίκον έρευνες, καθώς και δύο έλεγχοι σε ενεχυροδανειστήρια των Αθηνών. Βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος όγκος κλοπιμαίων, μεταξύ των οποίων τεράστιος όγκος κλοπιμαίων (κοσμήματα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, tablet, διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές κ.ά.), πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, τέσσερα πιστόλια (ρέπλικα), χάρτες-σχεδιαγράμματα με σημειώσεις περιοχών και κατοικιών, αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, κλειδαριές ασφαλείας και κλειδιά «passe a partout» που χρησιμοποιούνταν από μέλη της οργάνωσης για «εκπαίδευση», καθώς και 2.120 ευρώ.

Σχεδόν στο σύνολό τους τα μέλη της εγκληματικής αυτής ομάδας έχουν συλληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για κλοπές ή ληστείες και έχουν εκτίσει διάφορες ποινές ή τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Οι δράστες, για να καθιστούν δυσχερή τον εντοπισμό τους, απέφευγαν να δηλώνουν στις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές την πραγματική διεύθυνση κατοικίας τους, ενώ δήλωναν συνεχώς διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας και εθνικότητας (κυρίως βουλγαρική).

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και ληστείες, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για τακτική ανάκριση.

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, http://hellenicpolice.gr, θα αναρτηθούν φωτογραφίες από τα κλοπιμαία, ώστε οι πολίτες που θα αναγνωρίσουν κάποια από αυτά να προσέλθουν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, κατά τις ώρες 09.00-17.00 ή να επικοινωνήσουν απευθείας στο τηλέφωνο 210 8695532.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk