Την πεποίθησή του ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν πράος, δεν είχε διάθεση για καβγά, και σε κάθε περίπτωση η παρέα του δεν πήγαινε «γυρεύοντας», εξέφρασε ο μάρτυς Δημήτρης Χατζησταμάτης, αστυνομικός φρουρός που κατέθεσε δεύτερη ημέρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στο Εφετείο. Ο μάρτυρας εκτίμησε ότι στην ομάδα που επιτέθηκε στον Φύσσα υπήρχε κάποιος που επέδειξε αρχηγική τάση, ενώ επανέλαβε τα περί ωμής παρέμβασης της αστυνομίας κατά την προανάκριση. Έκρινε μάλιστα ότι η ομάδα της επίθεσης επέδειξε έπαρση, αντί να αποθαρρυνθεί, παρουσία της αστυνομίας. Η υπεράσπιση κατέβαλε προσπάθεια αποδόμησης της αξιοπιστίας του, ζητώντας όλα τα έγγραφα που αφορούν τον πειθαρχικό έλεγχο που του ασκείται, ενώ ζήτησε να μάθει τους ακριβείς λόγους για τους οποίους μετακινήθηκε μετά τη δολοφονία Φύσσα από τις φυλακές Κορυδαλλού στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Νωρίς το πρωϊ πάντως, ο κ. Χατζησταμάτης δεν κατάφερε να προβεί σε αναγνώριση πρόσωπον που εμπλέκονται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Κληθείς από την πρόεδρο κυρία Μαρία Λεπενιώτη να θυμηθεί «προσεκτικά» και να υποδείξει κατηγορούμενους που έπαιξαν ρόλο το μοιραίο βράδυ, «στάθηκε» ανάμεσα στους Ιωάννη Αγγο και Ελπιδοφόρο Καλαρίτη, ως το πρόσωπο με το όποιο συνομίλησε έξω από την καφετέρια «Κοράλλι», πλην όμως δεν ήταν βέβαιος: «ανάμεσα σε αυτούς τους δύο είμαι, αλλά δεν μπορώ…».

Παρά το γεγονός ότι ο μάρτυρας είπε ότι είχε επιλέξει μόνον έναν για να συνομιλήσει, καθώς του «φάνηκε ότι είχε μια προσωπικότητα, δεν ήθελε να μιλάει με πολλούς», εντούτοις η μνήμη του αποδείχθηκε ασθενής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες δεν είναι και οι 18 κατηγορούμενοι, παρότι έχει διαταχθεί η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στο εδώλιο, αλλά μόνον οι 16 από αυτούς (ο ένας για ιατρικούς λόγους).

Ο μάρτυς ανέφερε πάντως ότι είναι σε γνώση του οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και το Μεσολόγγι («οι Χρυσαυγίτες ήταν οι τσαμπουκάδες της πολιτικής ζωής», είπε χαρακτηριστικά), καθώς και η ιεραρχία της – βάσει πληροφοριών από το Διαδίκτυο -, με πυρηνάρχες και περιφερειάρχες.

«Τα τάγματα εφόδου αντιλαμβάνομαι ότι είναι οι ομάδες που χτυπάνε. Λειτουργούν με στρατιωτική δομή, έχουν ομοιόμορφη εμφάνιση και είναι εκπαιδευμένοι (…). Εκαναν βίαια χτυπήματα», συμπλήρωσε ο ιδιος.

Αν. Εισαγγελέας: από τις δυο ομάδες, ποια συμμορφωνόταν περισσότερο, ποια θα υποχωρούσε;

Μάρτυς: η παρέα Φύσσα είπε «άντε πάμε για μια μπύρα», ήρθε η ομάδα ΔΙΑΣ και θεώρησα το επεισόδιο λήξαν, μετά όμως συνέβησαν όλα…

Ο «πράος Φύσσας» και ο «αρχηγός» των χρυσαυγιτών

Τη σκυτάλη πήραν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής.

Σε ερώτηση της κυρίας Χρύσας Παπαδοπούλου για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Παύλος Φύσσας, ο μάρτυς απάντησε ότι «ήταν πράος, ηρεμότατος, με την κοπέλα του ο άνθρωπος…»

Η μνήμη του μάρτυρα τον πρόδωσε ακόμη μια φορά, όταν τον λόγο πήρε ο κ. Ανδρέας Τζέλλης, συνήγορος της οικογένειας Φύσσα.

Συνήγορο: επιβεβαιώνετε αυτό που είπατε οτι ακούγατε έναν, να είναι επικεφαλής, καθοδηγητής της επίθεσης;

Μάρτυς: ένας, ας πούμε, είχε πιο αρχηγική τάση. Ολοι φώναζαν.

Συνήγορος: συγκρατήσατε τα χαρακτηριστικά του;

Μάρτυς: όχι.

Συνήγορος (του δείχνει φωτογραφία): σας θυμίζει αυτός κάποιον από εκείνη τη νύχτα;

Μάρτυς: δεν μπορώ να θυμηθώ.

Συνήγορος: σας έχει επιδειχθεί και παλαιότερα αυτή η φωτογραφία, και είχατε πει ότι σας θυμίζει κάτι το άτομο αυτό… Τώρα;

Μάρτυς: δεν μπορώ να πω, η μνήμη μου ήταν καλύτερη τότε.

Στο συντεταγμένο της επίθεσης επέμεινε με ερωτησεις ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κ. Κώστας Παπαδάκης, ωθώντας τον μάρτυρα να πει ότι το ποδοβολητό γινόταν «από βαριά παπούτσια», παρότι ήταν αργά το βράδυ, καλοκαίρι, και να παραδεχθεί ότι γινόταν σκόπιμα, για να τρομοκρατήσει.

Σε ερώτηση του κ. Παπαδάκη για τη στάση της αστυνομίας, και αν έδειξε «αυτή η ομάδα με το ποδοβολητό να αποθαρρύνεται η να φοβάται την αστυνομία», η απάντηση του μάρτυρα ήταν κατηγορηματική: «όχι».

Συνήγορος: Εδειξε η ομάδα που πυροβολούσε ενόχληση από την ύπαρξη της ΔΙΑΣ;

Μάρτυς: Επαρση έδειξε.

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, για λογαριασμό των αιγυπτίων ψαράδων, κ. Θανάσης Καμπαγιάννης, ρώτησε τον μάρτυρα για τους σωματότυπους της παρέας του Φύσσα. «Μόνο ο Φύσσας ήταν μασίφ, γεροδεμένος, οι άλλοι τίποτα ιδιαίτερο (…) «, απάντησε.

Συνήγορος: η παρέα Φύσσα προκάλεσε με κάποιο τρόπο;

Μάρτυς: όχι, καθόλου.

Διεκόπη η διαδικασία

Με χειροκροτήματα διεκόπη η δίκη, όταν ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κ. Παναγιώτης Σαπουντζάκης ζήτησε απο τον μάρτυρα να σχολιάσει προηγούμενη κατάθεσή του σύμφωνα με την οποία ο Ρουπακιάς σκότωσε για να ανεβεί στην ιεραρχία της Χρυσής Αυγής.

Συνήγορος: τι είδους οργάνωση είναι αυτή που πρέπει να σκοτώσει κανείς για να ανελιχθεί;

Υπό τις αντιδράσεις της υπεράσπισης και τα χειροκροτήματα μερίδας του κοινού, η διαδικασία διεκόπη προσωρινά.

Το «προφίλ» της Χρυσής Αυγής

Στο προφίλ του κόμματος της Χρυσής Αυγής εστίασε ο κ. Άγγελος Βρεττός, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής για λογαριασμό του ΠΑΜΕ, ωθώντας τον μάρτυρα να εκφράσει την πεποίθησή του
ότι απαρτίζεται από άτομα με «ακροδεξιές, φιλοναζιστικές αντιλήψεις».

Συνήγορος: Πού πάει το μυαλό τού μέσου ανθρώπου όταν ακούει για την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή;

Μάρτυς: στον Κασιδιάρη, τον Λαγό, τον Μιχαλόπουλο… (το ακροατήριο γελάει με το λάθος).
Ο συνήγορος, επίσης για λογαριασμό του ΠΑΜΕ, κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, εντόπισε διαφορά ανάμεσα στις καταθέσεις του μάρτυρα τότε και τώρα.

«Είχατε πει, «κατάλαβα γρήγορα ότι ο τσαμπουκάς δεν είχε γίνει για το ποδόσφαιρο η κάποια κοπέλα, αλλά για ιδεολογικούς – πολιτικούς λόγους». Τώρα γιατί λέτε «την επόμενη μέρα, συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν ιδεολογικοί λόγοι; » ρώτησε χωρίς να πάρει ουσιαστική απάντηση από τον μάρτυρα.

Οι «παρεμβάσεις» της αστυνομίας και ο πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος του μάρτυρα

Από την πλευρά της υπεράσπισης, τον λόγο πήρε ο κ. Βασίλης Οπλαντζάκης (για Καζαντζόγλου μεταξύ άλλων).
Συνήγορος : καταλάβατε ποιος έχει πειράξει ποιον;

Μάρτυς: δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα.

Συνήγορος: είπατε ότι ο Φύσσας ήταν πράος. Σας φάνηκε όταν πήγατε με την παρέα του, ότι μίλησε ειρωνικά;

Μάρτυς: είχε μια ειρωνεία… (…) με δεδομένη τη στιγμή, φυσιολογικά μου μίλησε.

Συνήγορος: είπατε ότι ήταν ένας νεαρός που έλεγε εδώ είναι Κερατσίνι, δεν περνάει ο φασισμός, και από την άλλη ένας χρυσαυγίτης που μιλούσε στο κινητό. Ποια ομάδα σας φάνηκε ότι φοβόταν περισσότερο;

Μάρτυς: του Φύσσα…

Συνήγορος: λέτε ποτέ σε κάποιον που δείχνει φοβισμένος, φύγετε, θα σας δείρουν, αυτοί είναι χρυσαυγίτες;

Μάρτυς: ήρεμοι ήτανε… φοβισμένοι όχι. Εσείς είπατε ποιοι ήταν πιο φοβισμένοι και σας είπα του Φύσσα…
(…)

Συνήγορος: αποκαλείτε σήμερα αυτή την ομάδα συντεταγμένη, την είχατε όμως χαρακτηρίσει μπουλούκι στο παρελθόν…

Μάρτυς: στο δικό μου το μυαλό, το μπουλούκι και το συντεταγμένο είναι το ίδιο.

Συνήγορος: ποιο ήταν το ζητούμενο των χρυσαυγιτών;

Μάρτυς: να φύγουν…
(…)

Συνήγορος: Πώς καταλάβατε ότι το «νάτος» αφορούσε τον Παύλο Φύσσα και όχι τον νεαρό που είπε «δεν περνάει ο φασισμός»;

Μάρτυς: τους άλλους θα τους έκαναν μια χαψιά…
(…)

Η κυρία Δήμητρα Βελέντζα, συνήγορος υπεράσπισης, ζήτησε από το δικαστήριο να προσκομίσει ο μάρτυρας τα έγγραφα του πειθαρχικού ελέγχου που διενεργείται σε βάρος του. Η ίδια επεχείρησε πάντως να αποδομήσει την αξιοπιστία του μάρτυρα, αντιπαραβάλλοντας καταθέσεις του.

Συνήγορος : Αναφέρατε ότι η Ασφάλεια Εσωτερικών Υποθέσεων σας είπε, και τι σε νοιάζει εσένα κι’ αν σφαχτούνε;

Μάρτυς: ναι, μου το είπαν…

Συνήγορος: δεν σας παραξένεψε;

Μάρτυς: δεν έδωσα σημασία.

Συνήγορος: καταθέσατε ότι ο Φύσσας ήταν μέσα στα αίματα… Τώρα μας λέτε άλλα, (…), τα άλλαξε η αστυνομία;

Μάρτυς: Μάλλον…
(…)

Συνήγορος: πήγατε τέσσερις φορές στην παρέα Φύσσα, απομακρύνθηκαν;

Μάρτυς: όχι.

Συνήγορος: το «νάτος» πως σας ήλθε τώρα; Δεν το έχετε αναφέρει ξανά.

Μάρτυς: έχω ήδη απαντήσει σ αυτό.

Συνήγορος: η μαύρη μπλούζα κι ένα τζιν είναι ρούχα που φοριούνται συχνά;

Μάρτυς: ναι, φοριούνται.

Συνήγορος: ρωτήσατε την κοπέλα που κρατούσε τον Φύσσα γιατί δεν έφυγαν;

Μάρτυς: ήταν με τον μαχαιρωμένο…

Η υπεράσπιση (κ. Τσεμπετζής) ζήτησε ακόμη μια φορά να διευκρινιστούν οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους ο μάρτυς αστυνομικός μετακινήθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τον πλήρη σχετικό φάκελο, σημειώνοντας ότι η αξιοπιστία του είναι ελεγχόμενη.
Ο μάρτυς αμέσως μετά τη δολοφονία, είχε καταθέσει στην υπηρεσία του αναφορά σχετικά με τα περιστατικά της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα.
Τον λόγο πήρε εν συνεχεία ο συνήγορος κ. Χριστόφορος Τσάγκας, ο οποίος εξετάζοντας τον μάρτυρα εστίασε στο αν μπορεί να διαχωρίσει τις τεχνικές αυτοάμυνας απέναντι σε όπλα.

Συνήγορος: Στη φωτογραφία που σας έδειξε ο συνάδελφος της Πολιτικής Αγωγής, γνωρίζετε αν ήταν άμυνα;

Μάρτυς: Ναι, ήταν…

Συνήγορος: Γνωρίζετε αν αυτά τα μαθήματα είναι νόμιμα;

Μάρτυς: ναι, είναι…