Ξεχάστε τις εποχές που η Εθνική Μπάσκετ Ανδρών ισοπέδωνε το Πουέρτο Ρίκο κατακτώντας πανηγυρικά την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Εκείνη η ομάδα είχε στις τάξεις της τους κορυφαίους γκαρντ στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού μπάσκετ (Διαμαντίδης, Σπανούλης, Παπαλουκάς), πλειάδα σημαντικών παικτών (Ζήσης, Τσαρτσαρής, Φώτσης, Μπουρούσης, Βασιλόπουλος, Σχορτσανίτης), έναν εκκολαπτόμενο σταρ (Πρίντεζης) και δύο ρολίστες με την εμπειρία των Γλυνιαδάκη και Πελεκάνου. Και το βασικότερο; Αγωνιζόταν στην έδρα της, το ΟΑΚΑ, όπου και μόνο οι φωνές των 20.000 ένθερμων υποστηρικτών αρκούσαν για να την οδηγήσουν στην Κίνα.
Η «Τάξη του 2016»


Οκτώ χρόνια αργότερα, η επονομαζόμενη και Επίσημη Αγαπημένη, λόγω των αμέτρητων συγκινήσεων που έχει προσφέρει στους έλληνες φιλάθλους, βρίσκεται ενώπιον μιας αντίστοιχης πρόκλησης, καθώς ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο (4-9 Ιουλίου), όπου θα διεκδικήσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο (5-21 Αυγούστου). Με τη διαφορά ότι η εφετινή έκδοση της Εθνικής, η «Τάξη του 2016», ξεκινά την προσπάθειά της με αρκετές ιδιομορφίες, οι οποίες καθιστούν αυτό το ταξίδι απρόβλεπτο, αλλά για αυτό και τόσο γοητευτικό. Μετά τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Θοδωρή Παπαλουκά και ο τρίτος μεγάλος, Βασίλης Σπανούλης, έκρινε ότι ήλθε και για αυτόν το πλήρωμα του χρόνου ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από την Εθνική μετά το περυσινό Ευρωμπάσκετ. Ενδεχομένως εκείνον τον καιρό να είχε πάρει την απόφασή του και ο κουμπάρος του Νίκος Ζήσης, ο οποίος όμως χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να επισημοποιήσει τη δική του απόφαση να αποσυρθεί.
Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση της προεπιλογής των 16 παικτών εκ μέρους του ομοσπονδιακού τεχνικού Φώτη Κατσικάρη, επιβεβαιώθηκαν οι αρχικοί φόβοι ότι ο Γιώργος Πρίντεζης δεν θα μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Εθνική λαβωμένος από πελματιαία απονεύρωση για να ακολουθήσει ο συμπαίκτης του στον Ολυμπιακό Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος υποφέροντας από οστικά οιδήματα ενημέρωσε ότι προέχει η αποκατάσταση της υγείας του. Το κερασάκι στην τούρτα των ατυχιών έβαλε προ ημερών ο άσος της Φενέρμπαχτσε Κώστας Σλούκας, ο οποίος παρά τη σφοδρή επιθυμία του να αγωνιστεί και τις διπλές θεραπείες καθημερινά, ειδοποιήθηκε ότι τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας έδειξαν μεν βελτίωση, αλλά δεν θα προλάβαινε να είναι έτοιμος κατά 100% στους επίσημους αγώνες, όπου η Εθνική θα διεκδικήσει το εισιτήριο για το Ρίο. Ετσι η ομάδα έχασε έναν ακόμη πρωτοκλασάτο γκαρντ, ο οποίος μετά τις αποχωρήσεις Σπανούλη – Ζήση είχε τρομερό κίνητρο να παίξει και να αναλάβει (επιτέλους) πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στον Νικ Καλάθη, που απέμεινε ως ο κινητήριος μοχλός στην περιφέρεια.
Η πρόκληση


Ολα αυτά δεν αποτελούν δικαιολογίες, αλλά γεγονότα, τα οποία σε συνδυασμό με τα πολλά νέα πρόσωπα (και ρόλους) που έχει η «Τάξη του 2016», οδηγούν στη σκέψη ότι η Εθνική Ανδρών όχι απλώς ετοιμάζεται, αλλά έχει ήδη γυρίσει σελίδα αντιμετωπίζοντας το προολυμπιακό τουρνουά ως την πρώτη μεγάλη πρόκληση αυτής της καινούργιας παρέας! Σε τόσο μικρό διάστημα, δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κανείς ότι ούτε ο ίδιος ο προπονητής γνωρίζει τέλεια τους παίκτες του, οι οποίοι είναι φυσιολογικό να στερούνται ακόμη ομοιογένειας και συνοχής. Για αυτό ακριβώς θεωρούνται πάρα πολύ χρήσιμοι ο αυριανός (19.00, ΕΡΤ2, OTE Sport 4) αγώνας της πρεμιέρας με το Ιράν και η δεύτερη αναμέτρηση της πρώτης φάσης απέναντι στο Μεξικό την Τετάρτη (19.00, ΕΡΤ1, OTE Sport 4). Σε αυτά τα ματς η Εθνική θα έχει τον διπλό στόχο να κατακτήσει τις νίκες που θα την οδηγήσουν στον πρώτο νοκ άουτ αγώνα της Παρασκευής απέναντι (φυσιολογικά) σε μία εκ των οικοδέσποινας Ιταλίας και Κροατίας, καθώς η Τυνησία αναμένεται να συμπληρώσει απλώς τον δεύτερο όμιλο. Θα έχει όμως και τον αγωνιστικό στόχο να «δέσει» ως ομάδα, να ξεκαθαρίσει τους ρόλους της, να διορθώσει τα λάθη που τη συντρόφεψαν στους τρεις φιλικούς αγώνες με την Τουρκία και (ειδικά) με τη Σερβία και να προετοιμαστεί για το κρίσιμο συναπάντημα με μια ποιοτική ομάδα, όπως είναι η συσπειρωμένη Ιταλία του Ετορε Μεσίνα και η Κροατία, την οποία η Εθνική τρόμαξε ώσπου να υποτάξει στο περυσινό Ευρωμπάσκετ, επιστρατεύοντας για πολλοστή φορά το «δολοφονικό» ένστικτο του Σπανούλη, που δεν αγωνίζεται πια…
Θα αγωνίζεται όμως ο νέος επίδοξος ηγέτης της Εθνικής, ο «πυραυλοκίνητος» σταρ των Μιλγουόκι Μπακς Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος όμως αν θέλει να είναι πραγματικά χρήσιμος, οφείλει να προσαρμόσει το αχαλίνωτο παιχνίδι του στον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού, να «διαβάζει» προσεκτικά το παιχνίδι και να αποφύγει τα λάθη, που κάνουν ευάλωτη την Εθνική στην άμυνα και στο ριμπάουντ, ειδικά όταν ο «Greek Freak» παρασύρεται από ενθουσιασμό έχοντας τον νου του στην εκδήλωση αιφνιδιασμού. Δίπλα του θα είναι ο κορυφαίος σέντερ της εφετινής Ευρωλίγκας Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος κάνοντας ντουέτο με τον σέντερ των Σακραμέντο Κινγκς Κώστα Κουφό, αποτελεί βασικό πυλώνα της Εθνικής, η οποία έχει να κερδίσει πολλά από την πολύπλευρη παρουσία (περιφερειακό σουτ και post up παιχνίδι) του Στράτου Περπέρογλου, την εμπειρία του Βαγγέλη Μάντζαρη, την αθλητικότητα και την ενέργεια που βγάζουν οι Καλάθης, Ιωάννης Παπαπέτρου, Δημήτρης Αγραβάνης, Θανάσης Αντετοκούνμπο και τις πινελιές που θα κληθούν να προσθέσουν οι παίκτες, που συμπληρώνουν το νεανικό ρόστερ. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το επόμενο καλοκαίρι θα μπει στην Ανδρών ο Γιώργος Παπαγιάννης, θα επιστρέψουν φυσιολογικά οι Σλούκας και Πρίντεζης, θα προκύψουν νέοι υποψήφιοι, ενώ η «Τάξη του 2016» θα έχει εμπλουτίσει τις εμπειρίες της, μπορεί να αντιληφθεί ότι η Εθνική Ανδρών δικαιούται να ονειρεύεται νέες, αξέχαστες στιγμές…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ