Φόβοι για αντικατάσταση φθηνών φαρμάκων με ακριβότερα

Για αποσύρσεις γενοσήμων φαρμάκων και αντικατάστασή τους με άλλα ακριβότερα έως και κατά 15 φορές, προειδοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) με αφορμή τις προγραμματισμένες μειώσεις τιμών για το 2016 και το 2017.

Για αποσύρσεις γενοσήμων φαρμάκων και αντικατάστασή τους με άλλα ακριβότερα έως και κατά 15 φορές, προειδοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) με αφορμή τις προγραμματισμένες μειώσεις τιμών για το 2016 και το 2017.

Σύμφωνα με μελέτη της IMS, oι τιμές των γενοσήμων στην Ευρώπη σχετίζονται άμεσα με το ύψος του μεριδίου αγοράς που κατέχουν. Στις χώρες όπου ο όγκος των πωλήσεων είναι μεγάλος, όπως π.χ. στη Γερμανία, οι τιμές είναι αντίστοιχα σε πιο χαμηλά επίπεδα, ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν οι όγκοι πωλήσεων βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο (όπως στην Ελλάδα που είναι περίπου στο 26%).

Έτσι, συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ με παρόμοια χαρακτηριστικά (π.χ. μέγεθος αγοράς, δημοσιονομική ικανότητα), η μέση ονομαστική τιμή γενοσήμων στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι αναλογικά με το βαθμό της διείσδυσής τους στην αγορά.

Όμως, για να είναι βιώσιμη η παραγωγή των γενοσήμων φαρμάκων θα πρέπει να επιτυγχάνεται ισορροπία μεταξύ τιμής και όγκου πωλήσεων.

Η ΠΕΦ έχει κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ότι, αφενός το ισχύον σύστημα τιμολόγησης είναι στρεβλό και οδηγεί σε ιδιαιτέρως χαμηλές τιμές γενοσήμων, αφετέρου δεν υπάρχουν κίνητρα για την αύξηση του όγκου πωλήσεων τους.

Τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα λαμβάνουν τιμή ίση με το 65% του Μέσου Όρου των τριών χαμηλότερων τιμών του φαρμάκου αναφοράς στην Ευρώπης.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις τιμών, ειδικά όταν μεταβληθεί προς τα κάτω – έστω και παροδικά – η ισοτιμία του ευρώ με νομίσματα από χώρες που κατά κανόνα μπαίνουν στο καλάθι των χαμηλότερων τιμών σε μεγαλύτερη συχνότητα (Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ουγγαρία). Παράλληλα, η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει την αύξηση των τιμών όταν οι συναλλαγματική ισοτιμία μεταβάλλεται προς τα πάνω» λέει η ΠΕΦ.

Επιπλέον στη χώρα μας οι φαρμακευτικές εταιρίες καλούνται να καταβάλλουν rebate και clawback, που μπορεί να ξεπερνούν το 25% της αξίας των φαρμάκων που αποζημιώνει η δημόσια ασφάλιση.

Για παράδειγμα, γενόσημο αξίας €3,68 στο οποίο ο ΕΟΠYΥ πληρώνει €2,02 και ο ασθενής συμμετέχει με €0,94, το rebate και το clawback φθάνουν το 28%. Αν από αυτά αφαιρεθούν το μικτό κέρδος φαρμακοποιού, φαρμακαποθήκης και ο ΦΠΑ, το έσοδο για την εταιρία φθάνει το €1,83.

«Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική τιμή των γενοσήμων βρίσκεται κάτω από το επίπεδο που τους αναλογεί σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή πολλών ελληνικών φαρμάκων να καθίσταται πλέον ασύμφορη. Η πιθανή δε απόσυρσή τους, οδηγεί στο γνωστό φαινόμενο της υποκατάστασης από άλλα ακριβότερα φάρμακα» τονίζουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk