Επιστήμονες στις ΗΠΑ καλλιέργησαν στο εργαστήριο οστά γνάθου, τα οποία εμφύτευσαν σε χοίρους. Τα οστά «δουλεύουν» μια χαρά, αφού τα πειραματόζωα τρώνε κανονικά (σαν…γουρούνια).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής Γκορντάνα Βούνιακ-Νοβάκοβιτς του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Η διαδικασία «γέννησης» των οστών

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα για να αναδημιουργήσουν τα οστά πάνω σε έναν τεχνητό σκελετό, ο οποίος είχε δημιουργηθεί στις σωστές αναλογίες της γνάθου κάθε ζώου, με τη βοήθεια υπολογιστή. Τα βλαστοκύτταρα και ο σκελετός τοποθετήθηκαν μέσα σε ένα θρεπτικό υγρό, ώσπου αναδημιουργήθηκε όλο το οστό.

Οι ερευνητές εμφύτευσαν τα εργαστηριακά οστά σε 14 χοίρους. «Οι χοίροι ξύπνησαν από τη χειρουργική επέμβαση και μετά από μισή ώρα έτρωγαν. Νομίζαμε ότι θα πονούσαν, αλλά αυτοί ήταν μια χαρά» όπως είπε η Νοβάκοβιτς.

Σε τρία χρόνια δοκιμές σε ανθρώπους

Τα εργαστηριακά οστά δεν απορρίφθηκαν από τον οργανισμό των ζώων και «έδεσαν» κανονικά με τους υπόλοιπους ιστούς τους. Αντίστοιχες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα γίνουν σε περίπου τρία χρόνια.
Newsroom ΔΟΛ