Το καλύτερο νέο για την Εθνική μπάσκετ ήλθε από τη Νέα Υόρκη, όπου «τα φώτα θα σου δώσουν έμπνευση!», όπως ερμηνεύει με τη βελούδινη φωνή της η Αλίσια Κιζ. Γύρω στις δύο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, «το ελληνικό θηρίο», όπως τον αποκαλούν οι Αμερικανοί λόγω της εξωπραγματικής σωματοδομής του, ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ωραιότερα λόγια που θα μπορούσε να ακούσει ο ομοσπονδιακός προπονητής Φώτης Κατσικάρης. «Απόφαση ελήφθη! Δεν θα μπορούσα να σε αφήσω. Θα βρίσκομαι στο πλευρό σου. Δεν γινόταν να μην είμαι εκεί» έγραψε για την Εθνική, η οποία με το υπερόπλο στη διάθεσή της θα διεκδικήσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Σκεφθείτε πόσο μαύρα και άραχλα θα ήταν τα πράγματα αν η Ανδρών ήταν υποχρεωμένη να ταξιδέψει στο Τορίνο (4-9 Ιουλίου), όπου θα διεξαχθεί το ένα από τα τρία προολυμπιακά τουρνουά, με τη συμμετοχή της Ιταλίας, της Κροατίας, της Τυνησίας, της Ελλάδας, του Μεξικού και του Ιράν, χωρίς τον εκκολαπτόμενο ηγέτη των Μιλγουόκι Μπακς. Ενδεχόμενη άρνηση της διοίκησης του συλλόγου του θα ισοδυναμούσε με καταστροφή καθώς θα επρόκειτο για τη μεγαλύτερη απουσία μετά τις αποχωρήσεις των Βασίλη Σπανούλη και Νίκου Ζήση, τις απουσίες των τραυματιών Γιώργου Πρίντεζη και Κώστα Παπανικολάου και τις αμφιβολίες, που δεν έχουν ακόμη εξαφανιστεί (καθώς συμπορεύονται με τις ενοχλήσεις στην πελματιαία απονευρωσίτιδα), ως προς τη συμμετοχή του Κώστα Σλούκα. Στο «Μεγάλο Μήλο», όμως, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης των Μπακς Μαρκ Λάσρι (Νο 1.067 στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του «Forbes» με περιουσία που υπολογίζεται σε 1,69 δισ. δολάρια) όχι μόνο δεν ήγειρε ενστάσεις αλλά προς το τέλος της συνάντησης προέτρεψε τον Γιάννη να τα δώσει όλα ώστε η σφοδρή επιθυμία του να περάσει ένα ακόμη καλοκαίρι με την Εθνική Ελλάδος να συνδυαστεί με το ταξίδι στο Ρίο (6-21 Αυγούστου).
Ο Αντετοκούνμπο, λοιπόν, δηλώνει παρών και ο κόουτς Κατσικάρης έχει στα χέρια του τον μελλοντικό ηγέτη της Εθνικής και των Μπακς, ο οποίος στην τρίτη σεζόν του στο ΝΒΑ υπήρξε ανά περιόδους «διαστημικός» καταγράφοντας σημαντικούς αριθμούς (μ.ό. 16,9 π., 7,7 ρ., 4,3 ασ.) και ξεκινώντας βασικός στην ομάδα του Τζέισον Κιντ στους 79 από τους 80 αγώνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρυσός ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ και του Πεκίνου τον συμβούλεψε να αξιοποιήσει αυτό το καλοκαίρι για την ατομική του βελτίωση και να μην… τρέχει στο προολυμπιακό, αλλά ο 21χρονος φόργουορντ είχε αναγάγει μία ακόμη συμμετοχή του στην Εθνική σε όνειρο ζωής καταφέροντας να ανατρέψει κάθε αμφιβολία των Μπακς. Ουσιαστικά η εξασφαλισμένη πλέον παρουσία του παρέχει τη δυνατότητα στο προπονητικό επιτελείο να μπορεί να συνδυάσει τα ατομικά χαρακτηριστικά κομβικών παικτών μετατρέποντάς τα σε «φονικό» μείγμα που θα επαρκεί για την πρόκριση επί της οικοδέσποινας Ιταλίας. Κακά τα ψέματα, η Σκουάντρα Ατζούρα προβάλλει ως το φαβορί καθώς έχοντας να συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2004 είναι πολύ συσπειρωμένη, επιστράτευσε τον Ετορε Μεσίνα και διαθέτει πρωτοκλασάτους παίκτες: Μπελινέλι, Ντατόμε, Μπαρνιάνι, Γκαλινάρι, Τζεντίλε, Χάκετ, Μέλι κ.ά.
Στυλοβάτης της ελληνικής προσπάθειας, η οποία ξεκινά αύριο, Δευτέρα, θα είναι φυσικά ο κυρίαρχος εφέτος Γιάννης Μπουρούσης. Ο MVP του κορυφαίου πρωταθλήματος της Ευρώπης, της ισπανικής ACB, οδήγησε τη Λαμποράλ Κούτσα ως το Φάιναλ Φορ του Βερολίνου, όπου για ένα σουτ η ομάδα των Βάσκων δεν προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης. Με την όρεξη που τον διακρίνει για ακόμη ένα καλοκαίρι με το εθνόσημο, ο 32χρονος σέντερ έχει την ποιότητα ώστε να πάρει στις πλάτες του και την Εθνική και με κεκτημένη ταχύτητα από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του να την απογειώσει έχοντας στο πλάι του έναν τόσο εκρηκτικό «all around» φόργουορντ όπως ο Αντετοκούνμπο. «Η Εθνική είναι η πιο σημαντική ομάδα. Εκπροσωπείς τη χώρα σου, φοράς τη φανέλα με την ελληνική σημαία, παίζεις για όλους τους Ελληνες, ανεξαρτήτως συλλογικών προτιμήσεων. Τα συναισθήματα είναι έντονα, δημιουργείς στενούς δεσμούς με συμπαίκτες, βιώνεις καταστάσεις που δύσκολα συγκρίνονται με κάτι άλλο. Θέλω να βρίσκομαι εκεί. Πρέπει να θέλεις να αγωνίζεσαι με την εθνική ομάδα» δήλωσε προ ημερών ο Μπουρούσης.


Και τα άλλα παιδιά
Ετοιμοπόλεμοι Κουφός, Καλάθης, Μάντζαρης

Ενα από τα παιδιά που εκλαμβάνουν ως κάτι πολύ βαθύ την Εθνική είναι και ο ομογενής σέντερ Κώστας Κουφός, που έσπευσε να γράψει στα Social Media: «Ανυπομονώ και είμαι ευλογημένος που θα εκπροσωπήσω την Ελλάδα στο προολυμπιακό τουρνουά». Με τις εφετινές επιδόσεις του (μ.ο. 6,8 π., 5,4 ρ., 0,9 τ. σε 78 ματς) μάλιστα ως βοηθητική λύση στους Σακραμέντο Κινγκς, ο Κουφός αποτελεί σημαντικό όπλο για τον Κατσικάρη. Την ποιοτική «front line» της Εθνικής θα κληθούν να αξιοποιήσουν οι περιφερειακοί, οι οποίοι ελλείψει των Σπανούλη και Ζήση θα έχουν εφέτος αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες. Ηγετικό ρόλο θα έχει, όπως και πέρυσι, ο Νικ Καλάθης, και ευχής έργον θα ήταν να είχε δίπλα του τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος όλο τον χρόνο υπέφερε λόγω της μερικής ρήξης πελματιαίας απονευρωσίτιδας και ανάλογα με τη συχνότητα των ενοχλήσεων θα αποφασίσει. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης αποτελεί σταθερή αξία, μολονότι δεν είχε σπουδαία σεζόν εφέτος ολοκληρώνοντας με θετικό πρόσημο το ελληνικό πρωτάθλημα. Και πάντοτε σε μια ομάδα υπάρχουν οι Βενιαμίν της προσπάθειας, Τάιλερ Ντόρσεϊ και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, που ανάλογα με τις ανάγκες της Εθνικής δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στο τελικό σχήμα, καθώς και οι μαχητές Μπόγρης, Αγραβάνης, Αθηναίου, Καββαδάς και Θανάσης Αντετοκούνμπο, που θα πολεμήσουν για το εισιτήριό τους. Σε αυτή τη λίστα δεν ανήκουν οι Περπέρογλου και Παπαπέτρου, που θεωρούνται σίγουροι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ