Ελκυστικός προορισμός για τους πλοιοκτήτες –είτε είναι εφοπλιστές της ποντοπόρου ναυτιλίας είτε διαθέτουν σκάφη αναψυχής –αναδεικνύεται το Ντουμπάι, καθώς, σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, δεν έχει φόρους και γραφειοκρατία, σύμφωνα με τον κ. Ναουφάλ αλ Τζουράνι, υπεύθυνο επικοινωνίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ναυτιλίας του Ντουμπάι με τον οποίο συνομίλησε «Το Βήμα» επ’ ευκαιρία της παρουσίας της Αρχής με περίπτερο στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2016».
Οπως είπε ο κ. Αλ Τζουράνι, το Ντουμπάι είναι μια ανερχόμενη δύναμη στα ναυτιλιακά κέντρα και πρόσθεσε ότι το δικό τους κέντρο έρχεται να συμπληρώσει τα ήδη υπάρχοντα του υπόλοιπου κόσμου.
Στο ερώτημα τι προσφέρουν στους έλληνες πλοιοκτήτες για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στο Ντουμπάι ο κ. Αλ Τζουράνι είπε: «Μας ενδιαφέρουν γιατί είναι η κινητήρια δύναμη που οδηγεί τη βιομηχανία της ναυτιλίας. Ενας έλληνας πλοιοκτήτης πρέπει να κοιτάζει σοβαρά προς το Ντουμπάι για να μεταφερθεί εκεί. Οποιοσδήποτε πλοιοκτήτης εστιάζει στην ποιότητα και στη βέλτιστη πρακτική σε οτιδήποτε κάνει επειδή δεν έχει χρόνο για χάσιμο».
Και εξήγησε τους λόγους για να προσελκύσουν επιχειρηματίες:
Διασύνδεση


«Το πρώτο πράγμα που προσφέρουμε είναι η πρώτης τάξης υποδομή που δίνει τη δυνατότητα της διασύνδεσης. Επίσης έχουμε κυβέρνηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα και επενδύει σε καινοτόμες δουλειές που έχουν επιτυχία μέσω των δικών μας υπηρεσιών. Επιπλέον δεν έχουμε γραφειοκρατία γιατί οι πλοιοκτήτες δεν θέλουμε να είναι ικανοποιημένοι αλλά ευτυχισμένοι. Ακόμη έχουμε μηδενικούς φόρους σε όλα τα επίπεδα. Ενας ακόμη λόγος είναι η πρόσβαση στα ταλέντα. Στο Ντουμπάι μπορεί να συναντήσει κανείς ανθρώπους από πάρα πολλές χώρες με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες. Ακόμη διαθέτουμε σταθερό πολιτικό σύστημα για χρόνια και όλα λειτουργούν με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας».
Διευκρινίζοντας το θέμα των «μηδενικών φόρων» ανέφερε ότι στο επιχειρηματικό μοντέλο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα έσοδα προέρχονται από το πετρέλαιο. Ωστόσο σχετικά με το Ντουμπάι σημείωσε ότι έσοδα προέρχονται από τις προμήθειες ύστερα από συμφωνίες που γίνονται με άλλο Εμιράτο ή με διπλανή χώρα.
Ο κ. Αλ Τζουράνι τόνισε ότι προσφέρουν υπηρεσίες για όλη τη ναυτιλιακή βιομηχανία για λιμάνια, τροφοδοσία κ.ά. και παράλληλα έχουν διαμορφώσει ένα κεντρικό ναυτιλιακό κέντρο αλλά και επί μέρους, π.χ., για τον θαλάσσιο τουρισμό.
Στο Ντουμπάι έχουν διαμορφώσει επίσης και κέντρο ναυτικής διαιτησίας. Οπως εξήγησε, όταν στήνεται μια νέα επιχείρηση σημαντικό δεν είναι τόσο το ενδιαφέρον στην τεχνολογία αλλά το ότι «επενδύουν» στον άνθρωπο. Και πρόσθεσε: «Μπορεί να έχεις τα καλύτερα μηχανήματα στο κόσμο, την καλύτερη τεχνολογία, τα καλύτερα συστήματα, αλλά χωρίς τους ανθρώπους δεν μπορείς να κάνεις τίποτε. Οι έλληνες πλοιοκτήτες θέλουν να ξέρουν ότι θα πάνε σε ένα κοσμοπολίτικο μέρος όπου θα αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά και θα μπορούν να λύνουν τις όποιες διαφορές τους εύκολα, άμεσα και φθηνά, χωρίς περίπλοκα νομικά συστήματα και δίκες».
Κοινή γραμμή


Επιπροσθέτως τόνισε ότι το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι πολυεπίπεδο και ότι η χώρα μας «γέννησε» τη Δημοκρατία αλλά στη συνέχεια τη γραφειοκρατία σαν επακόλουθο.
Και συμπλήρωσε: «Είναι μια υπέροχη χώρα και έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, και δεν έχει τεμπέληδες ανθρώπους. Ξέρω πολλούς Ελληνες που για να τα βγάλουν πέρα κάνουν τρεις δουλειές. Αλλά χρειάζεται μια κοινή κεντρική γραμμή, μια διαφορετική νοοτροπία και ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης ζητημάτων, π.χ. αν είναι πέντε άνθρωποι και διαφωνούν με το τι θα φάνε, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα φάνε τίποτε».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ