Μια νέα απειλή για την Ευρώπη που θα τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο τη στροφή προς τον ευρωσκεπτικισμό και τον ακροδεξιό λαϊκισμό κυοφορείται την περίοδο αυτή στην περιοχή της Μεσογείου. Μετά το κλείσιμο για τους πρόσφυγες της βαλκανικής οδού προς τις ευρωπαϊκές χώρες, οι μεταναστευτικές ροές κατευθύνονται τώρα στη Λιβύη και από εκεί, μέσω της θάλασσας, προς τις ιταλικές ακτές. Η «ταρίφα» για τη διάσχιση της Μεσογείου (που αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνη) είναι 1.000 δολάρια και δεν απευθύνεται μόνο προς τους Σύρους, τους Ιρακινούς και τους Αφγανούς αλλά κυρίως προς τους λιμοκτονούντες κατοίκους της Κεντρικής Αφρικής. Το πρόβλημα είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει μεγάλο τμήμα των λιβυκών ακτών, επωφελείται από τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αυτή και στέλνει τζιχαντιστές μαχητές προς την Ευρώπη, οι οποίοι έρχονται να ενταχθούν στους ήδη λειτουργούντες τρομοκρατικούς πυρήνες στα υποβαθμισμένα προάστια των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.
Αν οι πληροφορίες που μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα το CNN είναι ακριβείς, οι τζιχαντιστές αυτοί «ταξιδεύουν με τις οικογένειές τους άοπλοι φορώντας αμερικανικά ρούχα και φέροντας χαρτιά στα αγγλικά έτσι ώστε να δείχνουν ως κανονικοί μετανάστες και να μην εγείρουν καμία υποψία». Τη στιγμή που η Λιβύη μαστίζεται από τη βία και το πολιτικό και οικονομικό χάος είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους. Ενώ ανεπαρκής αποδεικνύεται και η ευρωπαϊκή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης «Σοφία» στην Κεντρική Μεσόγειο. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να έκλεισε η οδός των Βαλκανίων, η νέα όμως οδός της Μεσογείου συμβάλλει πολύ περισσότερο στην ενίσχυση της τρομοκρατικής απειλής για την Ευρωπη, σε μια στιγμή που κυριαρχεί η άνοδος της Ακροδεξιάς όχι μόνο ως αντίδραση στην εισβολή των προσφύγων αλλά και λόγω της οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας.
Το φαινόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταρρέουν παντού οι παραδοσιακές μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις, με τελευταίο παράδειγμα τις αυστριακές προεδρικές εκλογές, όπου την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε με ελάχιστες ψήφους διαφορά η εκλογή ενός ακροδεξιού προέδρου. Και επειδή πολιτική και οικονομία συμβαδίζουν, δεν στερείται σημασίας η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επισημαίνει ότι «η αυξανόμενη υποστήριξη λαϊκιστικών πολιτικών κομμάτων οδηγεί πιθανότατα στην καθυστέρηση υλοποίησης σημαντικών δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων». Οι γνωρίζοντες μάλιστα λένε ότι οι επενδυτές έχουν ήδη αποσύρει από την ευρωζώνη μισό τρισ. ευρώ λόγω του φόβου για την πολιτική αστάθεια η οποία μπορεί να προκληθεί από την άνοδο της Ακροδεξιάς και του εθνικιστικού λαϊκισμού. Μία ακόμη αυταπάτη του Αλέξη Τσίπρα που προέβλεπε ότι «η Ευρώπη αλλάζει» και θα έρχονταν στην εξουσία οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ